Η Navtex της Τουρκίας για έρευνα νότια από το Καστελόριζο και ανατολικά από την Κρήτη ισχύει από σήμερα μέχρι και τις 2 Αυγούστου.
Η στρατηγική της Τουρκίας είναι η κλιμάκωση και οι διεκδικήσεις χωρίς όρια. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε επιφυλακή και παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων. Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ήδη στα γαλανά νερά του Αιγαίου, ανάμεσα στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.
Από την τουρκική ναυτική βάση του Ακσάζ έχουν αποπλεύσει 17 πολεμικά πλοία. Κατευθύνονται νότια και μένει να δούμε αν θα προβούν σε ενέργειες στο Καστελόριζο ή αν θα συνεχίσουν την πορεία τους, ενδεχομένως, προς τη Λιβύη.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι σε περίπτωση γεώτρησης θα πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά. Η κυβέρνηση ωστόσο παραμένει επιφυλακτική έως και διστακτική.
Η τουρκική αεροπορία έδειξε τα δόντια της από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου. Μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο και αναχαιτίστηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ο Ελλήνας Πρωθυπουργός έκανε σχετική δήλωση, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών. “Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.”
Αργά το βράδυ της Τρίτης, έκανε δήλωση το State Department. Η δήλωση αποδίδεται από τα περισσότερα Ελληνικά ΜΜΕ σαν μια δήλωση εναντίον της Τουρκίας, αλλά ουσιαστικά είναι μια δήλωση που γκριζάρει επικίνδυνα την περιοχή. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή”.
Την Τετάρτη η Ελλάδα εξέδωσε δική της NAVTEX που ακυρώνει την Τουρκική. Η NAVTEX που ανακοινώθηκε στις 10 το πρωί της Τετάρτης αναφέρει (μετάφραση από αγγλικά) “IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20. Σταθμός χωρίς εξουσιοδότησε, ανακοίνωσε άκυρη NAVTEX στην περιοχή δικαιοδοσίας Ελληνικών NAVTEX για μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εξουσιοδοτημένος σταθμός να εκδίδει NAVTEX είναι ο σταθμός Ηρακλείου. Ολοι οι ναυτιλομένοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την (τουρκική) NAVTEX”.
211710 JUL 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20 SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA10-977/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20
Το Oruc Reis σήμερα είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Δίπλα του βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες.
Γερμανική παρέμβαση απέτρεψε την ένοπλη σύγκρουση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και το τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle, η Καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη και κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Κάλεσε άμεσα σε συνάντηση τον Τούρκο Πρέσβη και μίλησε τηλεφωνικά με Ερντογάν και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία
“Η Ελλάδα αντέδρασε υπερβολικά στις κινήσεις του Oruc Reis, λες και κάναμε μια στρατιωτική κίνηση”, αναφέρει ο İbrahim Kalın, επικεφαλής των συμβούλων του Προέδρου Ερντογάν από το 2018.
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στο Euronews ανέφερε ότι “δεν θέλουμε στρατιωτική ένταση και πως είμαστε υπέρμαχοι της πολιτικής διαδικασίας” και ότι “η Ελλάδα είναι ένας σημαντικό γείτονας με τον οποίο μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό και είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ”.
Κατέληξε φανερώνοντας ξεκάθαρα το σχέδιο της Τουρκίας, και ρίχνοντας το “φταίξιμο” στην Ελλάδα.
“Η Ελλάδα υποστηρίζει πως νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα ενώ είναι δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χλμ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα”, ανέφερε καταλήγοντας ότι “αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις. Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων”.
Όλα στο τραπέζι των συζητήσεων λέει η Τουρκική Κυβέρνηση, και δυστυχώς όταν λέει όλα εννοεί να μπορεί να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε ελληνικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τουρκική υποχώρηση κάτι τέτοιο.
Στις 25 Ιουλίου όλα τα πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν επιστρέψει σε ναυτικές βάσεις.