Το “Γκιακ”, το συγκλονιστικό βιβλίο του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Skrow Theater.
Γκιακ στα αρβανίτικα σημαίνει αίμα, συγγένεια, φυλή και εκδίκηση για αίμα που χύθηκε.
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ο Τάκης βρήκε αποδείξεις ότι ο δολοφόνος της αδερφής του είναι στο ίδιο τάγμα μαζί του στη Μικρασία. “Μου πήρε καιρό να σε βρω, αλλά τώρα δεν έχεις σωμό κανένα” … “πο γκιάκου, γκιάκου βέτετ νιε βίτρα, το αίμα, αίμα μένει πάντα”.
Ο Γούλας από μικρός είχε αδυναμία στα σύκα. “Τότες δεν ήταν όπως τώρα, που λες θέλω να φάω γλυκό και πας και παίρνεις μια πάστα.” Έτσι, δε μπόρεσε να αντισταθεί όταν είδε μια συκιά με μεγάλα σύκα στην Αρχαία Έφεσσο. Και η λαιμαργία του, δεν του βγήκε σε καλό.
Δυο στρατιώτες έρχονται πάρα πολύ κοντά στη διάρκεια του πολέμου. Όταν συναντιώνται ξανά, μετά από χρόνια, στο χωριό τους προσπαθούν να κρύψουν τα αισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλο για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή.
Ο Χάρος βλέπει μια θαρραλέα γυναίκα σε μια απόκρημνη και δύσβατη περιοχή, αλλάζει τη μορφή του και της ζητάει νερό για να ξεδιψάσει:
“Συ που γιομίζεις το σταμνί δώσε λίγο κι εμένα
του ξένου να μην αρνηθείς, νερό, φαΐ και σπίτι.”
Αλλά η μαυροφορεμένη γυναίκα τον γνώριζε καλά.
Ένας φαντάρος είχε δει στοιχειό στο χωριό του. Ο βρυκόλακας τον είχε απειλήσει “Ταραραρούρα, γίδι! Νομίζεις μου τη γλύτωσες; Ταχιά-ταχιά θα ψοφήσεις. Στον πόλεμο. Κι ύστερα θα σε βρω να σου τρυπήσω τα κόκκαλα να στα κάνω φλογέρα”. Όταν τον έστειλαν να πολεμήσει στη Μικρασία ήταν σίγουρος ότι θα πεθάνει … “Και έτσι ήμανε παντού ο πρώτος και μ’ είχανε για παλικάρι”. Τελικά επέζησε μα κατάλαβε με τις πράξεις του και με όσα είδε άλλους να κάνουν “ότι οι χειρότεροι δαιμόνοι είναι οι ανθρώποι”.
Εντυπώσεις και κριτική:
Στρατιώτες που επέζησαν της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μιλάνε για τη ζωή τους πριν και μετά τον πόλεμο. Με αυτές τις αφηγήσεις που περιλαμβάνονται στο ιστορικό μυθιστόρημα “Γκιακ” του Παπαμάρκου, ο σκηνοθέτης Θανάσης Δόβρης μαζί με τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχους νέους ηθοποιούς, καταδεικνύουν πώς ο άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε σαρκοβόρο κτήνος. Ο Στέλιος Ιακωβίδης, ο Γρηγόρης Ποιμενίδης, η Εύη Σαουλίδου και ο Σωτήρης Τσακομίδης, αλλάζουν ρόλους ανάλογα με την ιστορία και δίνουν εικόνα και κίνηση σε μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Μια παράσταση που σίγουρα αξίζει να δείτε!
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια: Έυα Γουλάκου
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Ντούνας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης, Πάνος Κούγιας
Ερμηνεύουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης
Πληροφορίες για την παράσταση:
Παραστάσεις έχει Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Τιμές εισιτηρίων:
12 ευρώ και 8 ευρώ μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)
skrow theater,
Αρχελάου 5,
Παγκράτι, Αθήνα
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 7235 842 (ώρες 11:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00)
Α.Α.