Το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ με drones και βαλλιστικούς πυραύλους
Φτάνουμε έτσι σε ένα κομβικό και τρομακτικό σημείο. Είτε η διεθνής κοινότητα θα πιέσει για να μπει ένα τέλος, είτε θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή. Η δεύτερη περίπτωση ταυτίζεται σχεδόν με έναρξη Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βίντεο δείχνει το σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει στόχους πάνω από το Τέμενος Al Aqsa
Surreal footage of the Iranian attack over Jerusalem's Temple Mount/Haram al-Sharif pic.twitter.com/NuSvF25HLX
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) April 13, 2024
Στις 14 Απριλίου 2024, τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται άμεσα στη χώρα.
Σύμφωνα με το CNN αυτή είναι η μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει γίνει ποτέ.
Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) επιβεβαίωσε την επίθεση, δηλώνοντας ότι ήταν μέρος της επιχείρησης “Αληθινή Υπόσχεση” και απάντηση στα “ισραηλινά εγκλήματα”.
Τα πλήγματα έγιναν σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν φέρεται να ήταν εξοπλισμένα με βόμβες των 20 κιλών και έμοιαζαν με τα ιρανικά Shahed-136, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αεράμυνας ικανό να αναχαιτίζει διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε 185 drones, 36 πυραύλους κρουζ και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους και τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ισραήλ αναχαίτισαν το 96%.
Επτά πύραυλοι έπεσαν στην βάση Ramon. Η αεροπορική βάση Ramon βρίσκεται στην έρημο Negev και έχει 3 σμήνη F16 και επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache. Το Ιράν υποστηρίζει ότι κατέστρεψε την βάση, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η βάση υπέστη μικρές ζημιές.
Πυραυλικά χτυπήματα δέχτηκε και η αεροπορική βάση Nevatim στην έρημο Negev. Εκεί φιλοξενούνται τα F35 που διαθέτει το Ισραήλ.
Το Ιράν δήλωσε στον ΟΗΕ ότι πρόκειται για νόμιμη άμυνα, μετά την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει άμεσα με αντεπίθεση.
Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία βοήθησαν με μαχητικά αεροσκάφη το Ισραήλ στην αναχαίτιση του εισερχόμενου μπαράζ.
Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση και δηλώνει ότι το Ιράν πέρασε ένα νέο κατώφλι. Η Μεγάλη Βρετανία καταδίκασε επίσης την Ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που χτυπήσουν το έδαφος του Ιράν, η Ρωσία θα βοηθήσει το Ιράν.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο τεταμένη, με το ενδεχόμενο ενός πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή να διαφαίνεται.
Η επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν φέρνει τις δύο χώρες στα πρόθυρα μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης, μετά από μια δεκαετία και πλέον σκιώδους πολέμου και κλιμακούμενων εντάσεων.
Ενώ η σύγκρουση εξελίσσεται, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το Ιράν όσο και για το Ισραήλ να συμμετάσχουν σε διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποτροπή περαιτέρω βίας.
Τελικά, η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες και από τη διεθνή κοινότητα για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της κατανόησης.
Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα καταβάλλουn προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 20 Απριλίου 2024. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στην προώθηση της αυτοσυγκράτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου πλήρους κλίμακας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Joe Biden, καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις και δεσμεύονται για μια συντονισμένη διπλωματική απάντηση της G7. Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να επιδείξει προσοχή στην απάντησή του για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να επιστρατεύσει τις σημαντικές αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένα άμεσο ιρανικό πλήγμα με πύραυλο ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν ένας ανώτατος στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλοι έξι αξιωματικοί των Φρουρών.
Η Ρωσία καλεί όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν την διολίσθηση της περιοχής στο χάος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέει ότι δεν υπήρξαν αιτήματα για διαμεσολάβηση της Ρωσίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αν και λέει ότι το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία αποτελεί αιτία ανησυχίας.
Η Κίνα, αν και δεν εμπλέκεται τόσο άμεσα στην κατάσταση, εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική κλιμάκωση.
Διεθνείς οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, παίζουν επίσης ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.
Συνοψίζοντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, καταβάλλουν επί του παρόντος συντονισμένες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 20 Απριλίου 2024. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στην προώθηση της αυτοσυγκράτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου πλήρους κλίμακας.