Ο Τορυκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι την Παρασκευή θα προβεί σε μια σπουδαία ανακοίνωση με πολύ καλά νέα για το μέλλον της Τουρκίας.
Διαρροές σε πρακτορεία ειδήσεων
Το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι οι Τούρκοι βρήκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα και υποστηρίζει ότι σε αυτό αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος.
Το euronews από την πλευρά του, έγραψε ότι η διαρροή για την Μαύρη Θάλασσα αποτελεί προπέτασμα καπνού και, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες από Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ερντογάν θα ανακοινώσει επίσημα κάποια ανακάλυψη στην περιοχή του Καστελόριζου.
Ένυδρα αέρια στο Καστελόριζο
Τα ένυδρα αέρια είναι μια συμπυκνωμένη μορφή φυσικού αερίου “παγιδευμένη” σε υγρή μορφή. Το ένυδρο μεθάνιο ή υδριτης μεθανίου, είναι παγωμένο νερό με μεθάνιο. Το ένα κυβικό μέτρο υδρίτη μεθανίου δίνει 160 κυβικά μέτρα αερίου μεθανίου. Είναι εντυπωσιακό και φαντάζει πολύ κερδοφόρο, σωστά;
Το πρόβλημα είναι ότι όταν προσπαθήσεις να εξάγεις τους υδρίτες γίνονται πολύ ασταθείς. Αυτό όμως δεν απασχολεί τον Ερντογάν.
Δορυφόροι έχουν εντοπίσει πιθανά κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου νότια από το Καστελόριζο. Ακριβώς στην περιοχή που ερευνά το Oruc Reis. Όχι, δεν πρόκειται για σύμπτωση.
Αμφισβήτηση συνόρων και περιοχών
Σύμπτωση δεν είναι ούτε κσι οι επανειλημμένες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων στο Καστελόριζο.
“Δεν είναι δυνατόν το Meis (Καστελόριζο), ένα τόσο μικρό νησί να στερεί από την ηπειρωτική Τουρκία τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα”.
Κι αν διαβάστε λίγο παραπάνω θα δείτε ότι οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας συμπεριλαμβάνουν Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Ρόδο και πολλά ακόμη ελληνικά νησιά.
https://www.youtube.com/watch?v=YN0r1c30DrI
Την Κρήτη την αφήνουν σε εμάς. Η “Γαλάζια Πατρίδα” αφήνει έξι μίλια γύρω από την Κρήτη στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι θέλουν να “απελευθερώσουν” 150 ελληνικά νησιά
Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Το σύνολο σχεδόν των Τουρκικών ΜΜΕ καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης και ο Ερντογάν είναι ο μαέστρος.
“Οι Έλληνες είναι πειρατές”, “η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Αιγαίου”, “η Ελλάδα εποικίζει τα νησιά που έχει υπό κατοχή”.
Παλιότερα υπήρχαν δημοσιεύματα κατά των Ελλήνων. Στη συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται πολλά δημοσιεύματα που δαιμονοποιούσαν την Ελλάδα. Τώρα πια, η Ελλάδα στοχοποιείται απόλυτα και τόσο μέλη της Κυβέρνησης, όσο δημοσιογράφοι και αναλυτές μιλούν ανοιχτά για “ανάγκη” επέκτασης της Τουρκίας. Ναι, ακριβώς σαν το ζωτικό χώρο που “απαιτούσε” η Γερμανία του Χίτλερ.
Οι Τούρκοι το πηγαίνουν για πόλεμο;
Πριν ένα μήνα, στις μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας υπό την αιγίδα της Καγκελαρίου Μέρκελ, η Ελληνίδα πρέσβειρα δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει ακόμη και στρατιωτικά, εάν παραβιαστούν τα κυριαρχικά της διακαιώματα.
Η απάντηση που έλαβε από τον Τούρκο σύμβουλο του Ερντογάν ήταν ότι στην Άγκυρα δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει.
Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, Έλληνες και ξένοι αναλυτές έχουν συμπεράνει ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν κάποια κίνηση εντυπωσιασμού στο Αιγαίο. Ενδεχομένως και ένα θερμό επεισόδιο. Ως τώρα, τόσο με τις φρεγάτες Λήμνος και Βότσης, όσο και με το κυνηγητό των υποβρυχίων, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει έμπρακτα την υπεροχή τους. Αρκεί όμως αυτό;
Ο Ερντογάν φάνηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος μετά τη ζημιά που έπαθε η φρεγάτα Kemal Reis, δεν φάνηκε όμως να πτοείται και κάνει επιθετικές κινήσεις σε πολλά επίπεδα.
Καταρχήν, δήλωσε στις 15 Αυγούστου ότι η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν άφησε ούτε περιθώρια παρερμηνειών, ούτε δυνατότητα συμβιβασμού ή τουρκικής υποχώρησης.
Τις επόμενες μέρες ήταν πολύ απασχολημένος. Αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, εγείρει θέμα Δυτικής Θράκης, μιλάει για άξονα του Κακού που προσπαθεί να περιορίσει την Τουρκία, δήλωσε ότι η Τουρκία έχασε νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο και, μια μέρα πριν το διάγγελμα, θυμήθηκε την ήττα των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ. Όχι ούτε αυτά είναι σύμπτωση.
Ο Ερντογάν έστειλε και μήνυμα προς τη Γαλλία. “Καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν θα αποκλείσει την Τουρκία από τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή”.
Δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Τουρκικός Στρατός ή οι μισθοφόροι που πρόσκεινται στην Τουρκία πολεμούν στη Συρία, στη Λιβύη, στο Βόρειο Ιράκ, στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Την Τετάρτη αραβικά και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγραψαν ότι οι Τούρκοι πέρασαν πάρα πολλά φορτία όπλων από τη Συρία στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες και υπάρχουν φόβοι ότι προορίζονται για να εξοπλιστεί η Μουσουλμανική Αδερφότητα.
Η Ευρώπη και οι Σύμμαχοι τι κάνουν;
Με μια φράση: περί άλλων τυρβάζουν.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που, για τους δικούς της λόγους, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον της Τουρκίας.
Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη από όλες τη Γερμανία, εκφράζουν λεκτική αλληλεγγύη μα στην πράξη… στρουθοκαμηλίζουν.
Οι Έλληνες, άγνωστο για ποιο λόγο, έχουμε ξεχάσει τη στάση των εταίρων μας στην οικονομική κρίση. Δυστυχώς φοβάμαι ότι θα πράξουν ακριβώς τα ίδια ακόμη και αν απειληθεί η ελληνική ή η κυπριακή εδαφική ακεραιότητα.
Προς το παρόν πάντως, φαίνεται ότι θα μας βάλουν άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεΰσεων με την Τουρκία. Μια Τουρκία που διεκδικεί τα πάντα και δε δίνει τίποτε. Κι έναν Ερντογάν που όχι απλά ονειρεύεται να γίνει Σουλτάνος, αλλά κτίζει στρατηγικά και με γρήγορους ρυθμούς το νέο τουρκικό χαλιφάτο.
Ο Χάρτης της Σεβίλης
Σε άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ την Πέμπτη 20 του μηνός, δημοσιεύεται η απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.
Πριν 20 περίπου χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης για τα δικαιώματα θαλάσσιας εκμετάλλευσης. Ο λεγόμενος Χάρτης της Σεβίλης αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια κόκκινο πανί για την Τουρκία.
Η απάντηση των Βρυξελλών είναι ότι “οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ”.
“Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας.”