Γράφει: tm
Σαν σήμερα, πριν από δυο χρόνια, ο Tom Cade πέθανε ήσυχα στον ύπνο του σε ηλικία 91 ετών.
Ο Τομ είναι ένας από τους άγνωστους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμα τους πάνω στον πλανήτη. Με ποιόν τρόπο; Νομίζω αξίζει να τον μάθετε…!
Χωρίς την σωτήρια παρέμβαση του, ο Πετρίτης δεν θα υπήρχε σαν είδος. Στην δεκαετία του 60 και στις αρχές του 70, αυτό το γεράκι περνούσε τις τελευταίες του μέρες στον πλανήτη, εξαφανισμένο από Ασία/Αφρική/Ν Αμερική. Υπήρχαν μόνο 30 ζευγάρια στην Δ. Αμερική και άλλα τόσα στην Ευρώπη.
Κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει πως οδηγείται στην εξαφάνιση αυτό το αυστηρά προστατευόμενο είδος και τότε ο εν λόγω ορνιθολόγος/βιολόγος Tom Cade, ξεκίνησε την έρευνα στα παρασιτοκτόνα που ράντιζαν οι αγρότες τις καλλιέργειες.
Εστίασε στo DDT, που ήταν το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως, και ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο (εκτός ότι προκαλούσε όλων των ειδών τους καρκίνους στον άνθρωπο) εξαφάνιζε πολλά άγρια ζώα είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Επειδή όμως τα Γεράκια αυτά δεν μπορούσαν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις καλλιέργειες, ξεκίνησε να ψάχνει με ποιόν τρόπο έφτανε αυτό δηλητήριο στα γεράκια… και το βρήκε!
Ήταν το Περιστέρι, εν αγνοία του φυσικά! Όσα περιστέρια κατάφεραν να επιζήσουν από το παρασιτοκτόνο συγκέντρωναν στους ιστούς τους μεγάλες ποσότητες αυτού. Το περιστέρι αποτελούσε θήραμα του Γερακίου και έτσι του περνούσε το δηλητήριο.
Το δηλητήριο δεν τα σκότωνε ακαριαία αλλά μείωνε επικίνδυνα το ασβέστιο με αποτέλεσμα τα θηλυκά να γεννούν αυγά με πολύ λεπτό κέλυφος που έσπαγαν από την πρώτη-δεύτερη μέρα κλωσήματος.
Προσθέστε και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που έχουν τα αρπακτικά τον πρώτο χρόνο της ηλικίας τους που αγγίζει το 90% και βγαίνει η εξίσωση για τα νούμερα που οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια το είδος στην εξαφάνιση.
Το πρώτο πετυχημένο βήμα ήταν το περιβαλλοντολογικό κίνημα να καταφέρει να βγάλει παράνομο το DDT και να το εξαφανίσει από την αγορά. Το δεύτερο πετυχημένο βήμα το έκανε ολομόναχος.
Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης στη φύση, που τα πρώτα χρόνια το χρηματοδοτούσε από την τσέπη του. Αφιέρωσε τη ζωή του σε όλες τις φάσεις του προγράμματος.
Λίγα χρόνια αργότερα το επιστημονικό περιοδικό Audubon τον κατέταξε στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους που παλεύουν για την άγρια ζωή παγκοσμίως και ξεκίνησαν να έρχονται οι δωρεές τις οποίες ασφαλώς αξιοποίησε στο έπακρο!
Υπολογίζεται ότι το 1985 το 70% του αριθμού των Πετριτών παγκοσμίως είχε σχέση με το πρόγραμμα του.
Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από τον αγαπημένο μου φίλο τον Θάνο που κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και τον ευχαριστώ θερμά που μου μίλησε για αυτόν!
Σαν σήμερα πριν από δυο χρόνια ο Tom Cade πέθανε ήσυχα στον ύπνο του σε ηλικία 91 ετών. Ο Τομ είναι ένας από τους άγνωστους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμα τους πάνω στον πλανήτη.
Με ποιόν τρόπο;
Νομίζω αξίζει να τον μάθετε…! pic.twitter.com/KhUxVjrZ45— tm (@touMarkou) February 18, 2021