Κάθε καλοκαίρι, στο Μαρκόπουλο της Κεφαλλονιάς, εμφανίζονται μικρά φίδια στην Παναγία. Κυκλοφορούν στην εκκλησία, δίπλα στους πιστούς, από τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού μέχρι την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο λαός τα ονομάζει φιδάκια της Παναγιάς και έχει δώσει και στην Παναγία το προσωνύμιο Φιδούσα.
Η Παναγία Φιδούσα είναι ένα γυναικείο μοναστήρι, που παλαιότερα ονομαζόταν Παναγία Λαγκουβάρδα. Κτίστηκε εκεί μετά από θαύμα.
Ένα βράδυ, χωρικοί από το Μαρκόπουλο είδαν μια φωτιά να καίει στο δάσος. Όταν πλησίασαν για να τη σβήσουν, είδαν ότι είχε καεί μόνο ένα δέντρο, και στις ρίζες του ήταν άφθαρτο ένα εικόνισμα της Παναγίας. Με ευλάβεια πήραν την εικόνα και την έβαλαν στην εκκλησία του χωριού. Την άλλη μέρα η εικόνα είχε εξαφανιστεί και την βρήκαν πάλι στο δάσος, στις ρίζες του δέντρου. Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε πολλές φορές. Έτσι, κατάλαβαν ποιο ήταν το θέλημα της Παναγίας, και αποφάσισαν να κτίσουν εκεί έναν Ναό αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη.
Τα φιδάκια της Παναγιάς εμφανίστηκαν, σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη φορά περί το 1550. Οθωμανοί Τούρκοι πειρατές είχαν φτάσει στην Κεφαλονιά. Οι μοναχές όταν αντιλήφθηκαν ότι κατευθύνονται προς το Μοναστήρι, προσευχήθηκαν με θέρμη στην Παναγιά να τις προστατέψει. Πάρα πολλά φίδια εμφανίστηκαν από το δάσος και περικύκλωσαν τη Μονή. Οι Τούρκοι όταν τα είδαν, όχι απλά δε λεηλάτησαν τη Μονή, αλλά το έβαλαν στα πόδια!
Τα φίδια εμφανίζονται κάθε χρονιά από τις 6 Αυγούστου (γιορτή της Μεταμορφώσεως) μέχρι την Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι άκακα, δεν πειράζουν κανένα και οι ντόπιοι τα θεωρούν ευλογημένα από την Παναγία. Αν μη τι άλλο, δεν βλέπουμε και κάθε μέρα φίδια δίπλα μας, να συμπεριφέρονται ως πλήρως εξημερωμένα.
Με τα φιδάκια της Παναγιάς ασχολήθηκε ο Καθηγητής Λαογραφίας Δημήτριος Λουκάτος (1908-2003), ο οποίος τα ανέφερε στο πρώτο βιβλίο του, Κεφαλονίτικη Λατρεία (1946).
Στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς κανείς δε βλέπει τα φίδια αυτά με φανατισμένη θρησκοληψία. Τα πιστεύουν βέβαια σα ευλογημένα ζωντανά, σαν τιθασσευμένα ερπετά της Παναγίας, μα τα βλέπουν και σα διακοσμητικό στοιχείο του πανηγυριού τους, σα ρεκλάμα για τη συγκέντρωση των γύρω χωριών. Και τα περιμένουν κάθε χρόνο, όπως θα περίμεναν το Μάη τις παπαρούνες. Τα χρησιμοποιούν στις κουβέντες και στα τραγούδια τους σαν κάτι το φυσιολογικό. Να κι ένα σχετικό δίστιχο του Ελιού, όπου ένας ερωτευμένος διαμαρτύρεται για την επιείκεια των φιδιών αυτών μπροστά στη φλογερή του διάθεση να αυτοκτονήσει:
–Τα φίδια απ’ το Μαρκόπουλο καλαίνω να με φάνε,
μα κείνα είναι τση Παναγιάς, και με χαϊδολογάνε.
Οι Κεφαλονίτες θεωρούν κακό σημάδι το να μην εμφανιστούν τα φιδάκια της Παναγιάς τον Αύγουστο. Δεν εμφανίστηκαν το 1940, που οι Ιταλοί τορπίλησαν την Έλλη τον Δεκαπενταύγουστο και εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου. Μα δεν εμφανίστηκαν και το 1953, την χρονιά που έπληξαν την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη οι φοβεροί σεισμοί. Τα φιδάκια δεν εμφανίστηκαν ούτε το 1974 που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.
Βίντεο με τα φιδάκια της Παναγιάς. Παναγία Φιδούσα
Καιρος: Τα φιδάκια της Παναγιάς – Παναγία Φιδούσα ή Παναγία Λαγκουβάρδα, Κεφαλλονιά
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.