Συγχαρητήρια! Μπράβο! Τα κατάφερες!
Πρώτα από όλα νομίζω πως πρέπει να το συνειδητοποιήσεις, να το χαρείς, να το ευχαριστηθείς και να χαλαρώσεις! Οι κόποι σου αλλά και εκείνοι των δικών σου ανταμείφθηκαν και μια νέα “σφαίρα” της ζωής σε περιμένει να την ζήσεις και να την εξερευνήσεις!
Κράτα την χαρά σου γερά και μην αφήσεις κανέναν να σου την πάρει ή να την μειώσει. Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε αστόχαστα λόγια που πληγώνουν. Εσύ φρόντισε να είσαι βράχος ακλόνητος της χαράς και του ενθουσιασμού!
Η ιστοσελίδα της σχολής
Για αρχή μπορείς να επισκεφθείς την σελίδα της Σχολής που πέρασες και να διαβάσεις τα πάντα εκεί, τόσο για τους χώρους της, την λειτουργία της, τους κανονισμούς της και φυσικά τις διαδικασίες που θα πρέπει να κάνει ένας νεοεισαχθέντας φοιτητής για να εγγραφεί -όπως τις ημερομηνίες- όσο και τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει!
Φρόντισε να σου γίνει συνήθεια η επίσκεψη σε αυτόν τον ιστότοπο μιας και θα πρέπει να τον επισκέπτεσαι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Γιατί; Ανακοινώσεις -για τις εγγραφές και όχι μόνο- για τα μαθήματα, για το πρόγραμμα, για αλλαγές, για τις εξετάσεις και άλλα πολλά, θα τα βρίσκεις πανεύκολα, έγκυρα και έγκαιρα εκεί! Παρακολουθώντας τις θα γλιτώσεις χρόνο και σίγουρα άδικο κόπο.
Θα βρεις σίγουρα και σελίδες επίσημες της σχολής ή και μη, στα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί θα βρεις διάφορες χρήσιμες συμβουλές από τους… παλιούς. Μην αμελήσεις να τις διαβάσεις και να διδαχθείς από την πείρα τους!
Πέρασες σε άλλη πόλη;
Εάν έχεις περάσει σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής σου, φροντίζεις να πάρεις πληροφορίες -όσο περισσότερες γίνεται- για την πόλη αυτή. Λίγο γκουγκλάρισμα, λίγο σερφάρισμα, λίγο και ο γνωστός του γνωστού που μεγάλωσε ή έζησε για χρόνια εκεί θα σε κάνουν να πάρεις μια πρώτη ιδέα γι αυτήν. Προσοχή, δεν ασπαζόμαστε με λατρεία ότι μας πουν! Για τον ίδιο τόπο μπορεί να ακούσεις τα χειρότερα ή και τα καλύτερα. Τα έχεις κατά νου και όταν με το καλό πας εκεί, βλέπεις τι ισχύει για Εσένα.
Φρόντισε να την επισκεφθείς εγκαίρως για να έχεις μια ιδέα για το που είναι το Πανεπιστήμιο, ποιες συγκοινωνίες εξυπηρετούν, ποιες περιοχές είναι πιο κοντά ώστε να ξέρεις που θα κοιτάξεις για να νοικιάσεις σπίτι. Μάθε τις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και τις ταρίφες των ταξί. Ενημερώσου και για το κλίμα που έχει, αλλά και για τα δρομολόγια που την ενώνουν με την πόλη όπου ζούσες μέχρι τώρα.
Περπάτησε στους δρόμους της. Τώρα σου φαίνονται ξένοι και πρωτόγνωροι μα να ξέρεις πως σε λίγο, να, σε λίγους μήνες, θα γίνουν αγαπημένοι και γεμάτοι με ωραίες στιγμές και αναμνήσεις. Συνήθως στο δημαρχείο της πόλης υπάρχει και χάρτης της που δίδεται δωρεάν και θα σου είναι στην αρχή χρησιμότατος.
Μετά… θα μπορείς να κάνεις τουρ σε όλη την πόλη και με κλειστά μάτια! Βρες εκεί το πλησιέστερο ΚΕΠ. Εκεί θα τρέχεις για -σχεδόν- οποιοδήποτε επίσημο χαρτί έχεις ξεχάσει και χρειάζεσαι.
Ενοικιάζοντας και ετοιμάζοντας το νέο σπίτι
Σκέψου καλά, και όσο γίνεται πιο ψύχραιμα, τι θα ήθελες. Ένα σπίτι με όλες τις ανέσεις; Ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης; ή κοντά στη Σχολή ώστε να φτάνεις εκεί γρήγορα τα πρωινά; Θα ήθελες να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στην ανεξαρτησία και να βρίσκεις σιγά σιγά τι θα χρειαστείς για το καινούργιο σου σπίτι;
Όπως και αν έχει καλό ίσως θα ήταν να ρίξετε με τους γονείς σου άμεσα μια ματιά στα σπίτια και διαμερίσματα που ενοικιάζονται. Πολλές φορές το να κοιτάξεις έγκαιρα σου προσφέρει ευκαιρίες και σίγουρα, έχοντας το κλειδί στο χέρι φεύγει ένα μεγάλο άγχος τόσο από εσένα μελλοντικέ φοιτητή όσο και από τους γονείς σου.
Πιείτε έναν καφέ στην πλατεία της πόλης και συζητήστε για το αν προτιμάτε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα ή όχι. Εάν ναι, δείτε αν έχει οικιακές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο κτλ). Αν έχει όλα αυτά, τότε μόνο λίγες μικροσυσκευές θα χρειαστεί να αγοραστούν, που συνήθως δεν επείγουν.
Μάθετε για τα κοινόχρηστα αλλά και για την θέρμανση. Τώρα μπορεί να σκάει ο τζίτζικας αλλά εσείς θα βγάλετε και τους χειμώνες εκεί, οπότε ενημερωθείτε και… θα ζεσταθείτε και τότε. Ένα εξίσου βασικό με την θέρμανση, είναι στις μέρες μας η σύνδεση με το internet. Ενημερωθείτε τόσο για το κόστος όσο και για τον χρόνο εγκατάστασης νέας γραμμής στο σπίτι που θα νοικιάσετε.
Εάν δεν είναι επιπλωμένο το διαμέρισμα τότε θα πρέπει να οργανωθείτε λίγο περισσότερο. Δείτε το θετικά. Μπορείτε να πάρετε πράγματα του γούστου σας, να πρωτοτυπήσετε, να εκφραστείτε, να το νιώσετε πιο… δικό σας! Δεν χρειάζονται πολυτέλειες, η φοιτητική ζωή πρέπει να έχει και λίγο περιπέτεια μέσα της. Να έχει ζωή και όχι χρυσά μαχαιροπίρουνα. Πόλεις που έχουν φοιτητές έχουν και πλήθος καταστημάτων με έπιπλα οικονομικά ή και πακέτα προσφορών τόσο σε έπιπλα όσο και σε οικιακές συσκευές.
Υπάρχει και άλλος τρόπος! Οι φοιτητές που δίνουν την τελευταία εξεταστική και τελειώνουν, συχνότατα πουλάνε την οικοσκευή τους και τα έπιπλά τους σε τιμές ιδιαιτέρως συμφέρουσες. Που θα τους βρεις; όπου και τα ενοικιαστήρια! Σε κολώνες, σε πίνακες ανακοινώσεων και φυσικά, μα φυσικά, στην καινούργια σου σχολή! Εκεί θα βρεις τοιχοκολλημένες αγγελίες, προσφορές και ενοικιαστήρια.
Φυσικά τόσο στην επιλογή σπιτιού και στον εξοπλισμό του, όσο και στη μετέπειτα φοιτητική διαβίωση στον νέο τόπο κατοικίας και σπουδών, δεν ξεχνάς να λαμβάνεις υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες των γονέων σου. Οι γονείς σου είναι το ίδιο ενθουσιασμένοι με εσένα για την ζωή που ανοίγεται μπροστά του, αλλά η περίοδος των σπουδών σε άλλη πόλη είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ένα κατοστάρι! Κρατήστε οικονομικές καβάντζες και χαμηλό προφίλ!
Εμείς στη Ματιά (//www.matia.gr), για να σε βοηθήσουμε, έχουμε φτιάξει έναν οδηγό με πρακτικές γνώσεις που θα χρειαστείς στο στήσιμο του φοιτητικού σου σπιτιού! Δες τον κάνοντας κλικ εδώ!
Οι πρώτες μέρες στη σχολή
Τόνοι φοιτητών που ανήκουν σε φοιτητικές παρατάξεις θα σε πλησιάσουν τάζοντάς σου τα πάντα, αρκεί να γραφτείς στην δική τους. Επειδή η βοήθεια αυτή απαιτεί (συνήθως) και ανταλλάγματα σκέψου καλά το αν πραγματικά σου είναι απαραίτητη. Εάν όχι προσπάθησε ευγενικά να τους απομακρύνεις για να κάνεις ήρεμα την δουλειά σου. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιες ομάδες στις σχολές -χορευτικές, θεατρικές, χορωδίες, περιβαλλοντολογικές, κτλ- που δεν ζητούν ανταλλάγματα και έχουν να σου προσφέρουν αρκετά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου.
Η συμβουλή είναι μία. Μην χάνεις τον ρυθμό που είχες στο Λύκειο. Ξυπνούσες νωρίς και πήγαινες καθημερινά σχολείο. Τώρα δεν χρειάζεται κάθε μέρα να ξυπνάς νωρίς, αλλά προσπάθησε να πηγαίνεις κάθε μέρα στη σχολή σου. Μην χάνεις μαθήματα, μην χάνεις παραδόσεις είτε αυτές γίνονται διαδικτυακά είτε όχι.
Κράτα σημειώσεις, άκου προσεκτικά τι θέλει να διαβάσεις ο καθηγητής σου. Ποιο βιβλίο, σημειώσεις, διαφάνειες; Ποια φαίνονται τα αγαπημένα του θέματα; Μην αφήσεις το διάβασμα για τις ημέρες πριν την εξεταστική. Θα σε γεμίσει άγχος και ξενύχτια με αβέβαια αποτελέσματα. Κρατώντας σημειώσεις η μισή δουλειά θα έχει ήδη γίνει. Μην χάνεις την επαφή σου με τη σχολή σου. Θα κοινωνικοποιηθείς, θα κάνεις φιλίες και θα αποδίδεις και σαν φοιτητής.
Φοιτητική ζωή σημαίνει νέες εμπειρίες, διασκέδαση αλλά και υποχρεώσεις. Φρόντισε να υπάρχουν και τα τρία προαναφερόμενα σε ίσες δόσεις στη νέα σου ζωή. Σκοπός σου είναι να σπουδάσεις και να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου χωρίς την καθημερινή φροντίδα των δικών σου!
Θα τα καταφέρεις! Απλά άφησε τον κόκορα στα συνήθη καθήκοντά του και μη του φορτώσεις άλλα βάρη! Όλα θα πάνε καλά! Καλωσόρισες στην ενήλικη ζωή, καλωσόρισες στην φοιτητική ζωή!