Ο διάσημος ζωγράφος Ρενουάρ, Γάλλος στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1841, στη Γαλλική πόλη Λιμόζ. Ήταν γιός του Λέοναρντ Ρενουάρ και της Μαργκερίτ Μερλέ. Η οικογένειά του ήταν μια τυπική αστική οικογένεια, που δεν ήταν ούτε πλούσια αλλά ούτε και φτωχή. Ο πατέρας του, έβγαζε τα προς το ζήν ασκώντας το επάγγελμα του ράφτη, ενώ τη μητέρα του εργαζόταν σε βιοτεχνία ρούχων. Στην προσπάθεια της οικογένειας να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, μετακόμισαν στο Παρίσι το 1844 όταν ο Ρενουάρ ήταν, δηλαδή, μόλις 3 ετών.
Μόλις συμπλήρωσε το 7ο έτος της ηλικίας του, ο Ρενουάρ γράφτηκε σε Καθολικό σχολείο. Εκεί έμαθε γραφή, ανάγνωση, αριθμητική και πήρε τις βασικές γνώσεις μουσικής. Το ταλέντο του όμως, στη ζωγραφική, έγινε αντιληπτό από τον πατέρα του. Εκείνος, θεωρώντας ότι ο γιός του θα ζούσε καλύτερα αν γινόταν τεχνίτης, τον σταμάτησε από το σχολείο και τον έβαλε μαθητευόμενο σε ένα εργαστήριο που έφτιαχνε πορσελάνες. Σε αυτό το εργαστήριο ο Ρενουάρ ζωγράφιζε πορσελάνινα σκεύη με μεγάλη δεξιοτεχνία. Παράλληλα με την δουλειά του στο εργαστήριο, τα βράδια του ο Ρενουάρ παρακολουθούσε μαθήματα σε μια σχολή σχεδίου και διακόσμισης στην οδό Πτι – Καρό.
Λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης όμως κάποια στιγμή το εργαστήριο που δούλευε, έκλεισε. Τότε ο ζωγράφος ξεκίνησε να εργάζεται στο ατελιέ του ζωγράφου Ζιλμπάρ. Εκεί ζωγράφιζε θρησκευτικά θέματα πάνω σε μουσαμά τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι ιεραπόστολοι της εποχής στα αντιμίνσια. Δουλεύοντας σκληρά στην νέα του εργασία και κάνοντας οικονομίες κατάφερε να μαζέψει κάποια χρήματα. Με την βοήθεια αυτών το 1862, και σε ηλικία 21 ετών, έλαβε μέρος στις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισίου. Πέτυχε στις εξετάσεις αυτές και ξεκίνησε την μαθητεία του εκεί την ίδια χρονιά. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι οι απόψεις του περί ζωγραφικής απείχαν μακρά από αυτές των δασκάλων του. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σχολή μόλις ένα χρόνο μετά την εγγραφή του, δηλαδή το 1863. Το μόνο σημαντικό που αποκόμισε από την μαθητεία του εκεί ήταν η γνωριμία του με τους Μπαζίλ, Σίσλεϊ και Μονέ. Μαζί με τον Μονέ αποτελούν τους κυριότερους αντιπροσώπους του Ιμπρεσιονισμού.
Μέχρι το 1870 ο Ρενουάρ ζωγραφίζει κυρίως προσωπογραφίες. Το 1870 κατατάγηκε στο 10 σύνταγμα ακροβολιστών από το οποίο αποστρατεύτηκε ένα χρόνο μετά λόγω ασθενείας. Για 10 χρόνια και μέχρι το 1881 ο Ρενουάρ ζωγραφίζει και πειραματίζεται σε διάφορες τεχνικές. Τα οικονομικά του αυτή την περίοδο δεν είναι ανθηρά αλλά η τέχνη του, του επιτρέπει να ζει και να πληρώνει για κάποιο μικρό κατάλυμα τις περιόδους που δεν φιλοξενείτε στα σπίτια φίλων.
Το 1880 γνωρίζεται με την Αλίν Σαριγκό, καπελού στο επάγγελμα. Με την Αλίν θα παντρευτεί τελικά το 1882. Από το 1880 έως το 1882 ο Ρενουάρ ταξιδεύει στην Αλγερία και στην Ιταλία όπου ζωγραφίζει μερικούς πίνακες. Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τον ζωγράφο να επιστρέψει για άλλη μια φορά στις προσωπογραφίες όπου εκείνο τον καιρό γίνονταν κατά παραγγελία πλούσιων ανθρώπων και φυσικά πληρωνόντουσαν αρκετά καλά.
Το 1885 γεννιέται ο πρώτος γιός του Ρενουάρ, ο Πιέρ. Με την γέννηση του Πιέρ ο Ρενουάρ αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην οικογένεια. Σταματά να κυνηγά την έμπνευσή του στην φύση γύρω και μακριά από το Παρίσι και αρχίζει να ζωγραφίζει αποκλειστικά μέσα στο ατελιέ του. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1900, και σε ηλικία 59 ετών αρχίζει να τον ταλαιπωρεί η παραμορφωτική αρθρίτιδα. Η αρρώστια αυτή αναγκάζει τον ίδιο και την οικογένειά του να εγκαταλείψουν το 1903 το Παρίσι και να εγκατασταθούν στην Γαλλική πόλη Καν όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό. Εκεί ο Ρενουάρ θα ζήσει τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής του, σε ένα μεγάλο κτήμα που αγόρασε για να εγκατασταθεί με τον οικογένειά του. Οι ευτυχισμένες αυτές μέρες σταματούν το 1915 όπου πεθαίνει η αγαπημένη του γυναίκα Αλίν. Ο ζωγράφος θα ζήσει άλλα 4 χρόνια μετά τον θάνατό της και θα ξεκινήσει το ταξίδι για να την συναντήσει στις 3 Δεκεμβρίου του 1919 και σε ηλικία 78 ετών.