Την προηγούμενη εβδομάδα στην ώρα του μαθήματος η κ. Ηλιάδη διευθύντρια του σχολείου μου, επισκέφτηκε την τάξη μας και μας μίλησε για ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα «Η περιήγηση ως μέσο μάθησης τοπία φύσης και πολιτισμού στην πόλη των Τρικάλων» και ανέθεσε σε αρκετούς μαθητές να φωτογραφίσουν διάφορα τοπία της πόλης μας. Μέσα σε αυτούς τους μαθητές ήμουν και εγώ. Έτσι πρότεινα στην φίλη μου Μαρία-Ευαγγελία να συνεργαστούμε.
Αρχικά όλο αυτό μου φάνηκε δύσκολο να γίνει, γιατί ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν περιορισμένος καθώς οι σχολικές υποχρεώσεις και οι διάφορες άλλες δραστηριότητες μου ήταν πολλές, όμως σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Έτσι κανονίσαμε για το Σάββατο το πρωί και πήραμε τα ποδήλατά μας, τις φωτογραφικές μηχανές μας και πάνω απ όλα την καλή μας διάθεση και ξεκινήσαμε την περιήγηση στην πόλη.
Ξεκινήσαμε από το Βαρούσι, τα παλαιά Τρίκαλα, που αποτελεί ένα μέρος που προσελκύει πολλούς τουρίστες για τα ιδιαίτερα παραδοσιακά σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια. Έτσι και εμείς δεν διστάσαμε και τα φωτογραφήσαμε αμέσως. Από το Βαρούσι φωτογραφίσαμε επίσης και το κάστρο του Φρουρίου, από όπου η θέα του ήταν μαγευτική. Στη συνέχεια αφήσαμε τα ποδήλατά μας και ανεβήκαμε με τα πόδια στο Φρούριο. Ήμασταν τυχερές γιατί την ώρα που πήγαμε ήταν επισκέψιμη οπότε η πόρτα που οδηγούσε στο ρολόι και στο πίσω μέρος του Φρουρίου ήταν ανοιχτή και είχαμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε το ρολόι, την πόλη από ψηλά καθώς και το αμφιθέατρο. Αφού ξεκουραστήκαμε λιγάκι ξεκινήσαμε για το Τζαμί το οποίο ήταν κτισμένο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ήταν χώρος λατρείας των Μουσουλμάνων. Εκεί συναντήσαμε και άλλους τουρίστες που το φωτογράφιζαν. Το Τζαμί είναι λίγο πιο έξω από την πόλη των Τρικάλων οπότε το στοιχείο της φύσης ήταν αισθητό και έτσι προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε το φυσικό με το ανθρώπινο στοιχείο. Μόλις τελειώσαμε, πήγαμε στο σταθμό των τρένων οπού πολλά τρένα καθημερινά μεταφέρουν πολλούς επιβάτες. Εκτός από τον σταθμό φωτογραφίσαμε και ένα παλιό τρένο που κινούνταν με κάρβουνο και ήταν δίπλα από τον σταθμό. Μετά πήγαμε λίγο πιο δίπλα, στο Μύλο του Ματσόπουλου οπού παλιά αλέθανε σιτάρι και σήμερα διατηρείται ως επισκέψιμος χώρος. Επίσης ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο. Είχαμε την ευκαιρία εκτός από τον εξωτερικό χώρο να φωτογραφίσουμε και τον εσωτερικό χώρο του Μύλου και τα παλαιά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν. Στη συνέχεια πήγαμε προς το κέντρο της πόλης και φωτογραφίσαμε το ποτάμι με τις πολλές πάπιες που είναι και ένα από τα στολίδια της πόλης μας. Τέλος επισκεφτήκαμε το Ασκληπιείο του οποίου τα ευρήματα βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια και παλιά ήταν ιατρείο και πήρε το όνομά του από τον Ασκληπιό ο οποίος ήταν ιατρός.
Τελειώνοντας, ένιωθα ένα συναίσθημα αγάπης και υπερηφάνειας ταυτόχρονα για την πόλη μου και τον πολιτισμό μου και ήμουν χαρούμενη που τελικά αποφάσισα να πάρω μέρος σε αυτό το πρόγραμμα και να συνεργαστώ με την Μαρία-Ευαγγελία.
Γκάζα Μαρία
Μαθήτρια του Β1 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων