Το κείμενο αυτό είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ μεγάλες καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και ίνες. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία για τις μεταβολικές διεργασίες, για τη διατήρηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ενός «φύλακα αγγέλου ιατρού μας»), που ο Θεός έχει ενθέσει εντός μας, ώστε εκείνο να παρακολουθεί άγρυπνα όλες τις σωματικές λειτουργίες και παρεκτροπές και να επεμβαίνει άμεσα και για πλήθος άλλες λειτουργίες.
Όλα αυτά τα ευεργετικά στοιχεία ο Δημιουργός μας τα ενέθεσε πληθωρικά στα λαχανικά, στα φρούτα, στα χορταρικά και μυρωδικά, στα βότανα κ.λ.π. Μια υγιεινή διατροφή επιβάλλει ως διατροφικό «δόγμα», να μη λείπει ποτέ από το τραπέζι μας η ωμή σαλάτα και τα λαχανικά (αλλά και εκτός φαγητού, να λαμβάνουμε ημερησίως ως σνακ 1-2 φρούτα). Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να καλύπτουμε το 40-50% της καθημερινής διατροφής μας με λαχανικά και φρούτα.
Δυστυχώς, το παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο με την επεξεργασία και την εκβιομηχάνιση των προϊόντων διατροφής (από το 1960 και μετά), ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο βομβαρδισμός των διαφημίσεων συνέβαλαν, ώστε να εξοστρακίσουμε από τη διατροφή μας τα ωμά λαχανικά. Οι εταιρείες τροφίμων προβάλλουν στην ανθρώπινη διατροφή δύο μόνο στοιχεία: 1) Πόσο νόστιμο είναι το εκάστοτε διαφημιζόμενο προϊόν τους και 2) πόσο φθηνό είναι. Αυτά μόνο! Αντιθέτως, όταν διαφημίζουν σκυλοτροφή, τότε προβάλλουν πόσες βιταμίνες περιέχει, πόσα μέταλλα, πόσα ιχνοστοιχεία, για να συμβάλει στην υγεία του τετράποδου φίλου μας!
Σ’ εμάς τους ανθρώπους, την κάλυψη αυτών των αναγκών δυστυχώς, έχουν αναλάβει οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες γνωρίζοντας απόλυτα τα διατροφικά κενά, με χιλιάδες διαφημίσεις «φροντίζουν για την υγεία μας» με προβολή συμπληρωμάτων διατροφής, σκευάσματα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων φαρμάκων. Δυστυχώς, πρόκειται για μία «παρά φύσιν» πλέον ζωή.
Ουσιαστικά, τίποτα δεν είναι ικανό να αναπληρώσει ή να συμπληρώσει τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τις ίνες, όπως και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντι-ιικές, αντιβιοτικές, αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές, αντιοξειδωτικές, αντι… κ.λ.π., τις οποίες ο Θεός έχει ενθέσει εντός των λαχανικών και των φρούτων. Ένα λαχανικό έχει μια ολόκληρη χημική σύνθεση συγκεκριμένων συστατικών, σε συγκεκριμένες αναλογίες και σε μορφή άμεσης απορρόφησης από τον οργανισμό μας, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα επιστημονικό συμπλήρωμα διατροφής.
Για να μπορέσουμε να καταστήσουμε σε πρώτη φάση επιθυμητά τα λαχανικά και να τα «αγαπήσουμε», θα πρέπει να φτιάχνουμε σαλάτες, που να είναι «ερωτεύσιμες». Συνήθως ρίχνουμε σ’ ένα πιάτο 5 φύλλα μαρούλι χοντροκομμένα και δύο κρεμμύδια και λέμε ότι φτιάξαμε σαλάτα! Τέτοια σαλάτα όμως «δύσκολα ακόμη και μια κατσίκα θα γυρίσει να τη δει»… Θα παραθέσουμε μερικές σαλάτες, για τις οποίες τα μέλη της οικογενείας να αφήνουν το κυρίως φαγητό τους και να τρώνε τη σαλάτα.
Ξεκινάμε σήμερα με τη φανταστική «πολίτικη» σαλάτα. Ένα πιάτο με πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, αρωμάτων. Ένα πιάτο γεμάτο υγιεινά ευεργετικά λαχανικά και μυρωδικά, που παρέχουν στον οργανισμό μας πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ινών. Ένα πιάτο γεμάτο αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντί…, αντί… ουσίες, που ευεργετούν όλα τα οργανικά μας συστήματα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μεταβολικό και γενικά κάθε οργανικό μας σύστημα.
Δείτε τη συνταγή για την Πολίτικη σαλάτα “εν ετέρα μορφή”, κάνοντας κλικ εδώ!
Όλα αυτά τα λαχανικά μας μ’ αυτή τη «βινεγκρέτ» σάλτσα που προτείνουμε, αποκτούν μια πλήρη ενότητα και πυκνότητα· και επιτυγχάνεται μια απόλυτη αρμονία και ισορροπία μεταξύ των γεύσεων ξινού (χυμός λεμονιού-πορτοκαλιού), γλυκού (με το μέλι), αλμυρού (με παρμεζάνα –αλάτι) και καυτερού (με πιπέρι, ωμό σκόρδο). Επίσης με τα λιπαρά (ελαιόλαδο, μαγιονέζα) βοηθάμε για τη διάλυση και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών που ενυπάρχουν στα λαχανικά μας. Η κρύα σάλτσα (ντρέσινγκ) δίνει την τελική υφή στη σαλάτα και είναι η τελευταία «πινελιά» και λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε.
Εάν μπορούσαμε να δούμε πόσες χιλιάδες χημικές ουσίες έχει αυτό το πιάτο και από την ώρα που θα το φάμε πώς αυτές μεταβολίζονται και καταλήγουν στα κύτταρά μας ευεργετώντας τα, τότε θα μπορούσαμε λίγο να καταλάβουμε τι έχει κάνει ο Θεός για το σώμα μας, γιατί τα έχει κάνει και γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη ζωή μας, μαζί με την προσευχή, την ευχαριστία και τη δοξολογία στον Θεό.
Δυστυχώς, η παγκόσμια μαγειρική τέχνη έχει εδραιωθεί μόνο στην ηδονή της γεύσης και της όρασης του πιάτου, ικανοποιώντας επιθυμία, όραση και γεύση, που διαρκεί όσο η γλώσσα ανιχνεύει τα γευστικά στοιχεία. Από τη στιγμή όμως που το ηδονικό φαγητό κατέρχεται εκ του λάρυγγος, η σύγχρονη μαγειρική αδιαφορεί παντελώς για τον μεταβολισμό όλων αυτών των στοιχείων που λαμβάνουμε και τα οποία ως τελικό αποδέκτη έχουν τα ζωτικά μας κύτταρα και όργανα, που μας παρέχουν –Χάριτι Θεού- τη ζωή και την υγεία. Ενδιαφέρει μόνον τη γλώσσα, που απολαμβάνει την ηδονή της γεύσης.
Το κείμενο είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!