Η μεσογειακή διατροφή, πέρα από τα άλλα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία, αποδεικνύεται από πρόσφατη επιστημονική μελέτη ότι μπορεί να επιβραδύνει και την εξέλιξη της ψωρίασης, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.
Ειδικότερα, η μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη σχέση της μεσογειακής διατροφής τόσο με την έναρξη όσο και με τη σοβαρότητα της ψωρίασης, καθώς η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, ενώ έχει και θετική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών νόσων.
Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος NutriNet-Santé (μιας συνεχούς διαδικτυακής μελέτη ερωτηματολογίου, που ξεκίνησε στη Γαλλία τον Μάιο του 2009), με δεδομένα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν μεταξύ Απριλίου 2017 και Ιουνίου 2017.
Οι ασθενείς με ψωρίαση εντοπίστηκαν μέσω επικυρωμένου διαδικτυακού ερωτηματολογίου και ταξινομήθηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου ως εξής: σοβαρή ψωρίαση, μη σοβαρή ψωρίαση και χωρίς ψωρίαση. Αναλυτικά, από τα 35.735 άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ψωρίασης (με μέση ηλικία 47,5 έτη και σε ποσοστό 76% γυναίκες), τα 3.557 (10%) αναφέρθηκαν με ψωρίαση και η κατάσταση ήταν σοβαρή σε 878 περιπτώσεις (24,7%).
Πέρα από τα στοιχεία για τη μέγιστη τήρηση της μεσογειακής διατροφής –συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης αλκοόλ– λήφθηκαν υπόψη και μεταβλητές όπως ηλικία, φύλο, σωματική δραστηριότητα, δείκτης μάζας σώματος, χρήση καπνού και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα τήρησης της μεσογειακής διατροφής, εύρημα που ενισχύει την υπόθεση ότι η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της ψωρίασης.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η προσκόλληση σε μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να ενσωματωθεί στη ρουτίνα διαχείρισης της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης.
Dr. Eλευθέριος Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός βιολόγος
Γενετιστής
http://www.dregeorgakopoulos.gr