Tα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν 32 ασθένειες
Η μελέτη στο British Medical Journal (BMJ) συνδέει τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα με 32 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής, απαλλαγμένης από υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώνοντας περισσότερα φυσικά, πλήρη τρόφιμα, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων ασθενειών.
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούν μια φλεγμονώδη κατάσταση και συμβάλλουν σε γενετικές βλάβες, οδηγώντας σε αυξημένη συνολική θνησιμότητα.
Η φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, καθιστώντας ζωτικής σημασίας να προσέχουμε τι τρώμε.
Παραδείγματα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα σνακ, τα μπισκότα, τα προμαγειρεμένα ψωμιά και τα συσκευασμένα κρέατα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη, σάκχαρα και συντηρητικά, τα οποία συμβάλλουν στην ανθυγιεινή τους φύση.
Το κλειδί είναι να καταναλώνετε τρόφιμα πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και με μέτρο. Επιλέγοντας φρέσκα, πλήρη τρόφιμα, τα άτομα μπορούν να αποφύγουν αυτά τα αρνητικά συστατικά.
Είναι σημαντικό να έχουμε μια διατροφική κουλτούρα που περιλαμβάνει την κατανόηση των ετικετών των τροφίμων και την πραγματοποίηση ενημερωμένων επιλογών. Εάν συνειδητοποίησουμε τι τρώμε, τα άτομα θα κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Επιλέγοντας τρόφιμα με λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε δυνητικά επιβλαβή συστατικά.
Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες από τους κινδύνους των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η εφαρμογή μέτρων όπως ο περιορισμός της πώλησης αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών σε ανηλίκους, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών.
Συμπέρασμα
Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες των υπερβολικά επεξεργασμένων και εξαντλημένων τροφίμων στην υγεία μας. Επιλέγοντας φρέσκα, πλήρη τρόφιμα και προσέχοντας τις ετικέτες τροφίμων, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, εφαρμόζοντας μέτρα όπως ο περιορισμός της πώλησης ζαχαρούχων ποτών σε ανηλίκους.
Δείτε όλο το βίντεο
Βγήκε πρόσφατα μία μελέτη, γι’ αυτό και είναι εδώ κυρία Λαμπαδιάρη, βγήκε μία έρευνα που λέει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα τυποποιημένα, κάνουν κακό στην υγεία μας.
Να ορίσουμε ποια ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα τυποποιημένα, κάνουν κακό στην υγεία μας.
Να ορίσουμε ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα.
Καταρχήν αυτή είναι μια μελέτη στο BMJ, μια έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.
Και έχει γίνει πολύ φασαρία, ανακοινώθηκε και στο CNN.
Δηλαδή είναι μια σημαντική μελέτη.
Δεν είναι αυτές οι μελέτες.
Δεν θα σας είπαμε ότι η BMJ να κλείσει αυτό το περιοδικό.
Ναι, συνεχίστε.
Λοιπόν, η οποία ουσιαστικά είναι μια ομπρέλα έτσι λέγεται η μελέτη, που έχει πάρει πάρα πολλές μεγάλες μελέτες και τις σούμαρε να το πούμε έτσι λίγο εύκολα, ώστε να προκύψουν κάποια πληθυσμιακά αποτελέσματα σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων, έτσι μιλάμε για μπορεί και ένα εκατομμύριο ή και παραπάνω.
Οπότε, αυτό που έδειξε εντυπωσιακά και δυστυχώς, στεατοϋπατίτιδα, άσθμα, κατάθλιψη και το χειρότερο 20% αύξηση της ολικής θνησιμότητας.
Γιατί αυτό είναι ένα σκληρό καταληκτικό σημείο.
Ότι πρακτικά πεθαίνεις περισσότερο.
Αν μπορούμε να το πούμε έτσι.
Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα.
Οτιδήποτε είναι σε συσκευασία και απομακρύνεται από τη φυσική προέλευση του τροφίμου.
Δηλαδή, σνακ, μπισκότα, που σας πείραξε αυτό.
Λοιπόν, ακούς.
Σνακ, μπισκότα, ζύμες, φαγητά στα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι προμαγειρεμένα.
Ή έτοιμη ζύμη, πέρα το…
Για να φτιάξω…
Που είστε ο κατεψυγμένος και αυτό.
Ναι.
Βέβαια, δεν είναι όλα ίδια.
Τώρα μην πούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Αλλά τα μέσα προϊόντα Και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα Τα μέσα προϊόντα που είναι πάρα πολύ τυποποιημένα, αυτού του τύπου.
Σίγουρα δεν είναι υγιεινά. Και όταν λέμε κακό στην υγεία τι σημαίνει κακό στην υγεία;
Καταρχήν κάνουν μια προφλεγμονώδη κατάσταση
Όλα αυτά τα προϊόντα, όπως και τα ενεργειακά ποτά, όπως… τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί, όλα αυτά, ναι, ναι.
Όλα αυτά, πρακτικά, δημιουργούν μια χρόνια ενεργό φλεγμονή και υπάγουν βλάβες γονιδιακές, επιγενετικές, όπως τις λέμε, οι οποίες προκαλούν όλα αυτά τα νοσήματα σε βάθος χρόνου.
Δεν μιλάμε να φάμε ένα μπισκότο και να αρρωστήσουμε, μην γίνουμε ακραίοι.
Αλλά όταν επί χρόνια οι μερίδες είναι κατά μία μερίδα πάνω από το ένα, έτσι λέει η μελέτη, δηλαδή να τρώμε δύο πακετάκια τέτοια την ημέρα ή δύο κούπες με γάλα την ημέρα, αυτό μπορεί να μας προκαλέσει όλα αυτά τα νοσήματα.
Για μένα το πολύ εντυπωσιακό ήταν η κατάθλιψη και το άγχος, ειδικά στους νέους, γιατί κάνει φλεγμονή και στον υποθάλαμο όλη αυτή η υπερκατανάλωση και δημιουργεί και συμπεριφορές του τύπου της αγχώδης διαταραχής και βέβαια η αύξηση ολικής θνησιμότητας.
Δηλαδή αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Αρχίζει να φτάνει και να ξεπερνάει το πρόβλημα με το κάπνισμα.
Ναι βέβαια.
Να σου πω, στα προϊόντα, κάτι που είναι πολύ σύνηθες, τώρα για την μπισκότα μπορεί να μην τρώνε όλοι, αλλά ένα ζαμπόν τυρί που να το βάλεις σε ένα τοστ, ένα ζάμπον, όλοι τρώνε.
Εκεί τι γίνεται;
Εξαρτάται.
Και αυτά δεν είναι όλα ίδια.
Όσο πιο τυποποιημένο είναι, συσκευασμένο, πολτός, έτσι να μην μπούμε σε φοβερές λεπτομέρειες.
Ναι, αλλά ωραία, ας πούμε γαλοπούλα σε φέτες, ζαμπόν σε φέτες.
Εξαρτάται.
Ακόμη και αυτά δεν είναι όλα ίδια.
Πρέπει να έχουμε λίγο εκπαίδευση και στο πώς τρώμε.
Έχει διαφορά αυτό που βρίσκω στο ψυγείο, σκευασμένο με αυτό το σούπερ μάρκετ που μου το κόβουν μπροστά μου.
Έχει διαφορά με την έννοια, άλλο αυτό που είναι κρέας και κόβεται, και άλλο αυτό που είναι πολτός και μπαίνει σε σκευασία με άπειρο αλάτι και…
Όταν πάω λοιπόν εγώ στο σούπερ μάρκετ, να μην πάρω τη βραστή τη γαλοπούλα λέμε, να πάρω αυτή που είναι φιλέτο γαλοπούλας.
Γιατί αυτό υποτίθεται ότι είναι πιο καθαρό και δεν έχει επεξεργαστεί.
Σίγουρα.
Και βέβαια όλοι λένε και θέμα ποσότητας.
Άλλο να φάμε μια φέτα την ημέρα και άλλο να υπερκαταναλώνουμε.
Γιατί αυτό τώρα που λέτε είναι πολύ σημαντικό που είπε και ο Κώστας.
Γιατί για τα παιδιά στο σχολείο που τους δίνουμε…
Όλοι δίνουμε, ναι.
Δεν θέλουμε να αγοράσουν από το κυλικείο.
Βάζουμε μια φέτα γαλοπούλα και μια φέτα κλειδί μέσα.
Δεν έγινε τίποτα.
Αυτό δεν είναι.
Ως Θεού, δεν μιλάμε γι’ αυτό.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία και το είπε πριν και η Υπουργός, η παιδική παχυσαρκία είναι μάστιγα.
Δεν θα παχύνει ένα παιδάκι που θα φάει μια φέτα γαλοπούλα.
Κακό στην υγεία το θα κάνουμε όμως.
Όχι.
Σε βάθος χρόνου μια φέτα γαλοπούλα.
Κακό στην υγεία το θα κάνουμε όμως.
Όχι.
Σε βάθος χρόνου μια φέτα γαλοπούλα δεν βλέπεις νομίζω ποτέ κανέναν.
Αλλά δεν είναι αυτό που τα προβληματίζει.
Αν ξέρατε τι καταναλώνουν σήμερα και μόνο τα ενεργειακά ποτά, μόνο τα αναψυκτικά, μόνο τα σνακ τα έτοιμα που αγοράζουν από ένα περίπτερο, όταν παιχνίδι δημιουργήσουμε και θέμα.
Αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα, τα βλέπουμε καθημερινά.
Ωραία, μισό λεπτό τώρα.
Γιατί εγώ και δύο παιδιά πηγαίνω στο σχολείο, άμα δεν μπορώ να τους δίνω κανένα σνακ, κανένα τυρί, ζαμπόν, γαλοπούλα, τίποτα…
Δεν είπαμε αυτό.
Ένα πιάτο φακές που τρώνε στο διάλειμμα δεν γίνεται.
Φυσικά και μπορούμε να δώσουμε ένα σαντουιτσάκι από το σπίτι με τυρί και γαλοπούλα.
Το οποίο όμως το τυρί δεν το έχω πάρει από το σούπερ μάρκετ.
Δεν το φτιάξω γάλα μόνος μου.
Δεν είναι κακό να πάρουμε τυρί.
Μην μπερδευόμαστε.
Είπαμε για τα υπέρ-επεξεργασμένα.
Δηλαδή τα πάρα πολύ συσκευασμένα.
Τα πολύ μακράς διατήρησης.
Να κοιτάζουμε ημερομηνία λήξης λοιπόν.
Να είναι κοντινή.
Κοντά στο νου και γνώση.
Δηλαδή όσο πιο πολλά συντηρητικά έχει ένα τρόφιμα, τόσο πιο πολύ κρατάει αναλλοίωτο, θέλει μια κουλτούρα φαγητού.
Να σου πω κάτι, δεν μπορεί να υπάρχει ένας πιο απλός τρόπος από το να πρέπει κάθε μια συσκευασία να την γυρνάω, να βλέπω πίσω πράγματα που δεν τα καταλαβαίνω.
Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος.
Όσο λιγότερο επεξεργασμένο ένα τρόφιμο, όσο πιο κοντά στο φυσικό τρόφιμο, τόσο πιο εύκολο είναι.
Τόσο λιγότερα από πίσω διαβάζεις.
Ναι, ναι.
Τελευταίο διάστημα, πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το φοινικέλαιο.
Είναι από τα που έχω υιοθετήσει, κοιτάζω πίσω, έκανα εδώ φοινικέλαιο, αλλά βλέπω άλλα.
Κραμβέλαιο.
Τι είναι το φοινικέλαιο, τι κάνει, γιατί είναι…
Το φοινικέλαιο είναι ένα λάδι που είναι εύκολο, φτηνό, παγκόσμια και χρησιμοποιείται ακριβώς για τα τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή είναι πολύ ανθυγιεινό.
Βουλώνει πρακτικά τα αγγεία και κάνει φλεγμονή.
Και είναι φτηνό, γι’ αυτό και μπαίνει παντού.
Πρακτικά θα πρέπει να το κοιτάμε, ναι, δηλαδή δεν είναι λάθος να κοιτάμε και να βλέπουμε ένα πακέτο δημητριακά να μην έχει ας πούμε φοινικέλαιο.
Μερικά το γράφουν κιόλας επάνω, χωρίς φοινικέλαιο.
Πολλά προϊόντα πια βγάζουν να μην έχει φοινικέλαιο, μερικά το γράφουν κιόλας επάνω.
Πολλά προϊόντα πια βγάζουν αυτό χωρίς φοινικέλαιο.
Στα συσκευασμένα, υπάρχουν και συσκευασμένα κοτόπουλα, μπουτάκια, συσκευασμένες μπριζόλες, αυτά δεν παίζουν αυτή τη κατηγορία.
Λοιπόν, Γιάννη, σήμερα καθόλου τυχαία επιλογή να σας φέρουμε Τσικνοπέμπτη εδώ, διότι ωραία αυτά που είπαμε.
Μπορώ να τη ρωτήσω.
Η γυναίκα ξέρει πάρα πολύ καλά. Είναι επιστήμονας. Ενδοκρινολόγος.
Εδώ που τα λέμε λέει, αλλά αφού το ρωτάτε.
Εντάξει, δεν θα κάνουμε δίαιτα της Τσικνοπέμπτης.
Α, μπράβο.
Ακούστε, όλα είναι θέμα μέτρου.
Τρώμε καθημερινά σωστά για να μπορούμε και να φάμε και κάτι πιο ζωμό.
Α, μπράβο.
κόκκινο κρέας όσο γίνεται πιο άλυπο σε ειδικούς πληθυσμούς γυναίκες έγκυες, γυναίκες σε αναπαραγωγή, μικρά παιδιά μπορεί να είναι και δύο φορές.
Βέβαια, παίζει ρόλο και η ποσότητα, έτσι.
Πώς μπορεί να γραφώ στους ειδικούς πληθυσμούς, πώς γίνεται μια αίτηση κάπου μια αίτηση εγγραφής στους ειδικούς πληθυσμούς υπάρχει.
Λοιπόν, δύο φορές κόκκινο, περίμενε.
Κοτόπουλο μία σου είπε. το δυο αφορά τις εγκύους.
Μία φορά το κόκκινο να σου πω, αρνιά, κατσίκια είναι κόκκινα κρέατα.
Ε, ναι.
Ποιο είναι το λευκό κρέας δηλαδή.
Το λευκό κρέας είναι το κοτόπουλο, το κουνέλι, γαλοπούλα.
Κουνέλι, πολύ ωραίο.
Πόσο λευκό κρέας.
Μπορεί και δύο φορές τη βδομάδα.
Μία συν δύο, τρεις αμέσως.
Θα έχει και ένα όσπριο παιδάκι μου.
Θα είναι ψάρια δύο φορές οπωσδήποτε.
Αυτά είναι οδηγίες που υπάρχουν.
Αυτά είναι ωραία, είναι ακριβά τα ψάρια.
Αν σκεφτείτε πόσο πληρώνουμε για το delivery, δεν είναι.
Εντάξει, δεν είναι για να πάρουμε το πιο ακριβό ψάρι του πλανήτη.
Μια χαρά είναι.
Άμα βάλουμε μια σειρά, πιστέψτε με ότι βγαίνει και πιο οικονομικό η βδομάδα, όχι η μέρα-μέρα, η βδομάδα.
Αν το σκεφτούμε πόσα δίνουμε για τα delivery.
Κάτι τελευταίο, τουλάχιστον από εμένα.
Τον τελευταίο διάστημα βλέπουμε πάρα πολλά άτομα, σκέφτονται πόσα δίνουμε για τα delivery.
Του τελευταίου διάστημα βλέπουμε πάρα πολλά άτομα πραγματικά έχουν διάφορες δυσανεξίες.
Και αναρωτιέμαι, είχαμε και πριν από δεκαετίες και δεν το ξέραμε;
Φτάσαμε τώρα και είναι της μόδας προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Και σας το λέει ένας άνθρωπος ο οποίος όντως δεν μπορεί να φάει ψωμί
Που είμαι τρελή ψωμού Θα ήθελα πάρα πολύ να τρώω ψωμί. Αλλά δεν μπορώ. Νιώθω το στομάχι μου… δεν έχω κοιλιοκάκη (celiac disease) ή κάτι τέτοιο
Τι συμβαίνει με αυτό;
Είναι ακριβώς επειδή αθροίζεται όλο αυτό που τρώμε. Σήμερα, συμπτώματα προηγούμενων δεκατιών μπορούμε πλέον να τα ερμηνεύουμε.
Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δυσανεξίες. Όχι βέβαια όλο αυτό που ακούγεται γιατί είναι και λίγο της μόδας.
Ούτε και σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε όλοι gluten free. Ούτε και σημαίνει ότι το gluten free σημαίνει να αγοράσω gluten free προϊόντα. Γιατι κι αυτά επεξεργασμένα είναι.
Στο μεταξύ υπάρχει το gluten free με φυσικό τρόπο, υπάρχει το gluten free με τέχνητο τρόπο
Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά έχουν τέτοια προβλήματα και όταν τα διαγιγνώσκουμε πρέπει να τους δίνουμε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.
Πάντα στην παρέα να υπάρχει και ένας διατροφολόγος, διαιτολόγος που να συνεργαζόμαστε, γιατί είναι απαραίτητο.
Αλλά δεν σημαίνει ένα κοστούμακι για όλους.
Δηλαδή μια μόδα δεν ισχύει για όλους.
Και βλέπουμε και τα αποτελέσματα.
Δηλαδή δεν οδηγεί και πουθενά αυτό.
Και νομίζω ότι δεν θα πρέπει μόνοι μας να πειραματιζόμαστε.
Όχι.
Είτε να χάσεις κάποια κοιλιά, να διαχειριστείς λίγο το βάρος σου, είτε διάφορα να αλλάξεις τη διατροφή σου, ο επιστήμονος, ο ειδικός.
Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε λάθη και μπορεί να λειτουργήσει λίγο για ένα διάστημα, αλλά μετά είσαι…
Ε, ναι, γιατί, αν μου επιτρέπετε και το ζητούμενο, δεν είναι μόνο να χάσουμε βάρος, είναι να είμαστε υγιείς.
Σωστά.
Αυτό είναι το πρόβλημά μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι λεπτόσωμοι και δεν έχουν καλή υγεία και άλλοι που είναι λίγο πιο υπέρβαροι και έχουν.
Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αυτό που βλέπουμε μόνο υπάρχει.
Ναι.
Ποιο το στόχος είναι να είμαστε αδύνατοι.
Ο στόχος είναι να είμαστε υγιείς.
Είναι πολύ, να το πω, της μόδας. Έχουν αναπτυχθεί πολλοί φούρνοι νέας γενιάς, να το πω έτσι, που δεν είναι σαν τους παραδοσιακούς φούρνους, αλλά προσφέρουν επίσης διάφορα ψωμιά, λίγο πιο ακριβούτσικα από τα άλλα, τα οποία είναι λίγο… το ένα είναι μαύρο, το άλλο είναι μαύρο με σπόρια, το άλλο είναι ντίνκελ, το άλλο δεν ξέρω τι, δηλαδή… ψωμί από φακές, ψωμί από ρεβίθια, ψωμί από…
Οπότε, εσείς θα έλεγα να μας πείτε τι γίνεται με αυτά τα ψωμιά.
Τα ψωμιά είναι ψωμιά.
Μας αρέσουν, ανάλογα με το τι προτιμάει ο καθένας, οπωσδήποτε όσο πιο ολικής τόσο το καλύτερο.
Τώρα, αλεύρι έτσι, αλεύρι αλλιώς, ανάλογα.
Οι θερμίδες είναι ίδιες.
Ναι, ως προς τη διατροφική αξία.
Η διατροφική αξία είναι και θερμίδες.
Λέει το άλλο κάνει 3 ευρώ το κιλό ή 4 ευρώ το κιλό.
Ε, προφανώς να ακριβώς αξίζει κάτι να δώσω αυτά τα λεφτά να το πάρω, ας πούμε έτσι.
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση.
Μπορεί και τίποτα.
Αλλά μπορεί να κερδίζουμε στη γεύση. Μπορεί …
Όχι, δεν λέω για τη γεύση.
Αν μ’ αρέσει ένα άλλο θέμα, γούστο μου αυτό να δώσω τα λεφτά και να το παίρνω.
Σίγουρα ένα ψωμί που είναι συσκευασμένο και κρατάει ένα μήνα, έχει πολύ λιγότερη αξία από ένα ψωμί που ψήνεται το πρωί και είναι φρέσκο.
Κάτι άλλο, ψωμί του τοστ.
Είναι και αυτό ένα πρόβλημα, γιατί όλοι τρώμε, είναι μια εύκολη λύση.
Και όλοι έχουμε ξεχάσει το ψωμί του τοστ, το ομολογώ. Και δεν έχει πάθει τίποτα. Godzilla, λέω, δεν γίνεται εδώ πέρα.
Και το βλέπεις, δηλαδή, το κοιτάς, ούτε έχει μούχλα, ούτε άμα πάρεις τα συσκευασμένα…
Υπάρχουν άλλα που είναι από το φούρνο, που σου λέει και σου έχει ημερομηνία.
Άλλα αυτό, άλλα.
Σε τρεις μέρες είχε χαλάσει.
Εκκίνηση.
Εκείνος έχει μέσα και ζάχαρες, έχει μέσα.
Έχουνε, φυσικά έχουνε και ζάχαρες και έχουνε φυσικά και ζάχαρες και υποτίθεται ότι δεν έχουν πολλά συντηρητικά γιατί υπάρχουν κανόνες για αυτό.
Αλλά σίγουρα υπάρχει μια επεξεργασία.
Είναι λογικό έτσι δεν είναι.
Μια άλλη παγίδα στην οποία πέφτουμε, σήμερα κάνουμε νομίζω ανάκριση.
Τώρα που τη βρήκαμε θα την ταράξουμε.
Είναι τα διάφορα γαλακτοκομικά.
Δηλαδή ένα γιαουρτάκι, μωρέ θα φάω βέβαια το γιαουρτάκι, έχει γεύση βανίλια το γιαουρτάκι.
Και αυτό είναι και το γιαούρτι με κομμάτια σοκολάτας μέσα.
Τι είναι αυτό.
Δεν έχει καθάρισμα.
Είναι επιδόρπιο.
Άμα κοιτάξτε, το έχεις εσύ γράφει επιδόρπιο.
Ναι.
Α, που λέει επιδόρπιο γιαούρτι.
Εντάξει, ναι αυτό, ναι.
Εντάξει, δεν είναι τόσο τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν νομίζω ότι κανείς πάσχει από το επιδόρπιο γιαουρτιού.
Αλλά σίγουρα σε σχέση με το φυσικό γιαούρτι που αν το ανοίξουμε σε δύο μέρες έχει χαλάσει, κατανοούμε ότι το ένα είναι πιο επεξεργασμένο.
Από το τίποτα βέβαια, ένα γιαούρτι είναι μια καλή διατροφική επιλογή ακόμη κι αν έχει και λίγο έτσι γεύση.
Οπωσδήποτε όμως προτιμούμε το φυσικό.
Και αυτό που χαλάει.
Σωστά με ένα γιαούρτι με 5-6 κουταλιές μέλι μέσα, ό,τι ξηρό καρπό βρεις. Για πρωινό ότι πρέπει, turbo.
Να ρωτήσω, μας λέει ένας φίλος μου ο Δημήτρης, φοινικέλαιο λέει έχουν το 80% των προϊόντων στα super market.
Φαντάζομαι θέλουν να κάνουν την ερώτηση ότι αυτό σημαίνει να μην τα παίρνουμε.
Να μην τα υπερκαταναλώνουμε.
Είναι όλα θέμα ποσότητας.
Μπορείς να βρεις πια προϊόντα χωρίς φοινικέλαιο.
Και γενικώς πρέπει λιγάκι να…
Πρέπει.
Καλό θα ήταν να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το να παρασκευάσουμε το φαγητό μας.
Το ξέρω ότι σήμερα όλοι δουλεύουμε όλη μέρα, αλλά δεν είναι τόσο φοβερό αν υπάρχει μια σειρά.
Για να μπορούμε και μια μέρα, μια Τσικνοπέμπτη, να πάμε να φάμε ό,τι μας αρέσει εδώ.
Τα λέμε να πάμε σήμερα να κάνουμε δίαιτα.
Κατά σήμερα μπορούμε να φάμε και μια πατατούλα.
Ε, ναι.
Προφανώς.
Πάντως εκεί οι ερευνητές, για να γυρίσουμε στην αρχική ερεύνα, του BMJ.
Λοιπόν, λένε στα συμπεράσματα, κάτι να κάνουν και οι κυβερνήσεις, ότι δεν μπορούν να αφήνουν έτσι τα πράγματα, αφού είδανε λοιπόν, αφού βλέπουν ότι υπάρχουν προβλήματα, αναγνωρίζουμε, το ξέρουμε χρόνια, κάτι πρέπει να γίνει.
Για παράδειγμα, στα τσιγάρα βάλανε πριν από κάποια χρόνια αυτό το απέξω που είναι προειδοποίηση.
Προφανώς δεν είναι να βάλουν κάτι στα προϊόντα, αλλά μήπως κάτι πρέπει να βάλουν.
Εντάξει, υπάρχουν βόρειες χώρες, σκανδιναβικές επί το προκείμενο, οι οποίες, παράδειγμα, σε παιδιά κάτω των 18 ετών, δεν επιτρέπουν να πάει να αγοράσει ο νεαρός αναψυκτικό πάνω από μια ποσότητα ζάχαρης.
Δηλαδή το ποινικοποιούν σε εισαγωγικά.
Αυτό αποδίδει.
Έχει φανεί ότι αποδίδει.
Δηλαδή σίγουρα το να ενημερωθεί ο πληθυσμός ή να μπουν κάποια κάποιοι κανόνες είναι καλό.
Από εκεί και πέρα για να είμαστε και λίγο δίκαιοι, όσο και να προσπαθήσει ένα κράτος να κάνει κάτι, πρέπει και εμείς λίγο να έχουμε μια κουλτούρα φαγητού.
Πάντως αυτά τα ενεργειακά ποτά είναι μεγάλη μάστιγα, τα παίρνουν πάρα πολλοί νέοι, θα βγουν το βράδυ, να διασκεδάσουν.
Πίνουν ένα πριν για να αντέξουν.
Ποιος ξέρει τι περιέχει μέσα.
Ποιος ξέρει τι περιέχει μέσα!
Είναι turbo.
Είναι turbo και δεν είναι μόνο ότι είναι turbo.
Το να πιει ένα μια φορά στο τόσο, εντάξει, αλλά καταναλώνουν πάρα πολλά.
Αυτά ενοχοποιούνται για βαριά λιποδιήθηση του ύπατος, για στεατοϊπατήτηδα.
Ναι, ναι.
Βλέπουμε σήμερα 17χρονα που έρχονται με τρανσαμινάσες, με συκώτια μεγάλα γεμάτα λίπος και ο λόγος είναι τα ενεργειακά ποτά.
Υπερκαταναλώνουν.
Του λέω, ένας που τουχα δει, έναν μπαρμάν που είχε δίπλα, πώς το λέμε, πάρα πολλά τέτοια ενεργειακά ποτά, στον μπαρ από κάτω.
Του λέω, ένας που του έκανα πλάκα, του λέω, όλα αυτά είναι για σένα, σαν πολλά δεν είναι για να βγάλεις το βράδυ.
Μου λέει, ξέρεις, μου λέει, πόσοι μου ζητάνε βότκα με το συγκεκριμένο ενεργειακό ποτό.
Μου λέει, άπειρα φεύγουν τέτοια κάθε βράδυ, δεν το είχα πάρει χαμπάρι.
Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι οι έφηβοι που υπερκαταναλώνουν ενεργειακά ποτά, έχουν περισσότερη κατάθλιψη, έχουν συμπεριφορές τέτοιας σφαίρας.
Γιατί ακριβώς επηρεάζει τον υποθάλαμο, επηρεάζει τον εγκέφαλο η χρόνια χρήση τους και η υπερκατανάλωση.
Δεν μιλάμε όταν πάρουμε ένα, αλλά τα παραπάνω είναι πρόβλημα.
Σήμερα θα φάμε Τσικνοπέμπτη κανονικά, ό,τι έχει κανονίσει ο καθένας.
Δεν είναι διατροφή, εγώ αυτό κατάλαβα.
Διατροφή, δεν είναι μόνο να χάσουμε κιλά.
Και από αύριο, ακολουθούμε πιστά, λοιπόν, μια φορά στις 10 μέρες κόκκινο κρέας, άλλες δύο λευκό κρέας και τις άλλες 7… ψάρια, θαλασσινά…
Δύο τσιπούρες το μεσημέρι, δύο γλώσσες το βράδυ. Ε, κι επειδή ήταν άνθρωπος και πεινούσε το στομαχάκι του, άνοιξε το ψυγείο και πήρε και μακαρόνια σουφλέ.
Λοιπόν, δεν σου ξαναλέω τίποτα.
Τέσσερις ώρες κάνουμε εκπομπή.
Ευχαριστούμε θερμά.