Είναι κάτι που ίσως οι πιο πολλοί να μην το έχετε δει και έχετε γευτεί ποτέ…
Είναι λαχανίδες…
Μόλις κοπεί το λάχανο από το φυτό, αμέσως βγάζει παραφυάδες… αυτές είναι οι λαχανίδες.
Τρώγονται ζεματιστές με ξύδι ή λεμόνι, γίνονται τουρσί και ωραίοι σαρμάδες.
Συνήθως τις προτιμούν πολύ οι Πόντιοι.
Μόλις παχνίσει τα λάχανα και οι λαχανίδες, αποκτούν μια γεύση γλυκιά, ξεχωριστή!
Από τις πιο ωραίες σαλάτες!
*Γιάννενα μωρέ Γιάννενα,
να μην πας για λάχανα,
να μην πας για λαχανίδες,
θα σε κόψουν τις κοτσίδες!
…έλεγε η γιαγιά μου
Καλημέρα σε όλους!
*Γιάννενα = η κυρά του Γιάννη
Λιλίκα
Τόσο το κείμενο όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.