? Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ψήφισε και όρισε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας θα είναι κυβερνήτης της Ελλάδας για εφτά χρόνια. Το 1828μ.Χ. έφτασε στο Ναύπλιο και αποθεώθηκε.
? Ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ο Κιουταχής κατείχε τη Στερεά Ελλάδα και ο Ιμπραήμ την Πελοπόννησο.
? Εκτός από την εκτελεστική ασκούσε και τη νομοθετική εξουσία με τη βοήθεια του “Πανελληνίου”, ενός 27μελούς γνωμοδοτικού οργάνου.
? Κατέβαλε άμεση προσπάθεια για την ανόρθωση των οικονομικών και τη συγκρότηση της παιδείας. Η χώρα όμως είχε μειωμένη δανειοληπτική ικανότητα, αφού τα εθνικά κτήματα είχαν υποθηκευτεί για τη σύναψη δανείων, δεν μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.
? Ίδρυσε Τράπεζα και έκοψε νόμισμα, τον φοίνικα.
? Ίδρυσε πολλά σχολεία, ανάμεσά τους το Ορφανοτροφείο της Αίγινας.
? Ίδρυσε δικαστήρια στις κωμοπόλεις (Ειρηνοδικεία) και στις έδρες των νομών (Πρωτοδικεία).
? Συγκρότησε τακτικό στρατό. Δημιούργησε στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
? Βαθύς γνώστης της διπλωματίας, κατάφερε με εύστοχες ενέργειες να ρυθμιστούν ευνοϊκώς για το έθνος ο βαθμός της ανεξαρτησίας και τα σύνορα.
? Όμως, ο χαρακτήρας της διοίκησής του ήταν συγκεντρωτικός και αυταρχικός, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των φιλελευθέρων, αλλά και εκείνων που δεν μπόρεσαν να γευθούν τα αγαθά της εξουσίας.
? Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.
? Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, οι Μεγάλες Δυνάμεις εξέλεξαν τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, ως βασιλιά της χώρας.
Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/