Καταγραφή πρώτων εντυπώσεων από το μυθιστόρημα της κ. Μαρούλας Κλιάφα «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα»
Κείμενο ενταγμένο στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής: Μελέτη και επεξεργασία νεανικού μυθιστορήματος της Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα».
https://www.metaixmio.gr/images/ekpaideftiko_yliko/rebekka.pdf
Το βιβλίο αυτό κυριολεκτικά το λάτρεψα. Είναι πολύ ωραίο καθώς μας αφηγείται την ιστορία της Ρεβέκκας, μιας νεαρής Εβραιοπούλας κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1940. Μέσα από διάφορα γεγονότα μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της καθώς ο έρωτας της χτυπάει για πρώτη φορά την πόρτα. Με λίγα λόγια το βιβλίο μας αναφέρει πως μπορεί να συμπεριφερθούν οι νέοι κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.
Κατά τη γνώμη μου, η επιτυχία και η μοναδικότητα αυτού του βιβλίου οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα από μια σειρά γεγονότων, άλλοτε δυσάρεστων και άλλοτε ευχάριστων, καταφέρνει να ταυτίσει τον αναγνώστη με τους ήρωες του και να μοιραστεί μαζί τους τις χαρές και τις λύπες τους. Επιπλέον, τα πρόσωπα που κινούνται γύρω από την ηρωίδα συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη δράση της ιστορίας και σε κρατούν σε μεγάλη αγωνία.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό μπορείς επίσης να πληροφορηθείς με ανάλαφρο τρόπο για τον πολιτισμό, τις γιορτές για τις διατροφικές συνήθειες των Εβραίων, για τους μικτούς γάμους και τις αναταράξεις που δημιουργούν στην οικογένεια, για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Πρόκειται τέλος για μια ιστορία βγαλμένη από την ζωή των ανθρώπων της κατοχής πλούσια σε πλοκή, συναισθήματα και διδάγματα που αποκλείεται να μην σε συγκινήσει. Ταξιδεύεις πραγματικά μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και ξεχνάς για λίγο την καθημερινότητά σου.
Λάμπρος Νταούλας
Μαθητής Α΄ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Συμμετέχοντες στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής: Μελέτη και επεξεργασία νεανικού μυθιστορήματος της Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα». (Σχολικό Έτος 2012-2013).
Συντονίστρια:
Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Μπανάσιου Ευαγγελία, Καταβούτα Αικατερίνη, Ρουσουλιώτη Χαρίκλεια ΠΕ02