ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ
(πρωτότυπα κείμενα δημιουργικής γραφής στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος εργαστήριο δημιουργικής γραφής / συντονίστρια-υπεύθυνη Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων)
Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012 διοργανώθηκε από το σχολείο μας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κουρσούμ Τζαμί (ένα μουσουλμανικό τέμενος που έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο στην πόλη μας), με τα παιδιά της εκπαιδευτικής μας ομάδας εργασίας, με θέμα την κεραμική στο Βυζάντιο. Προσωπικώς εξεπλάγην από τα εντυπωσιακά, κατά τη γνώμη μου, εκθέματα και κρίνοντας από τις αντιδράσεις των συμμαθητών μου συμπεραίνω ότι και αυτοί έμειναν άφωνοι.
Πραγματικά, δεν είχαμε φανταστεί ότι την Μεταβυζαντινή περίοδο ο ελληνικός πολιτισμός θα δημιουργούσε τόσο αξιοθαύμαστα πράγματα. Στην έκθεση εξετίθεντο λυχνάρια, τρίποδα, σκεύη καθημερινής χρήσεως όπως πιάτα, πιατέλες, γαβάθες και μαστραπάδες (σημερινές κανάτες) κ.ά. πολλά σκεύη. Σχεδόν όλα ήταν διακοσμημένα με περίτεχνες εικόνες παρμένες από τη φύση ή απ’ την καθημερινή ζωή, άλλοτε με ζωηρά χρώματα, άλλοτε με χαρακτική και άλλοτε με ιδιαίτερα διαμορφωμένο σχήμα. Μερικά από τα αγγεία είχαν υποστεί εφυάλωση, δηλαδή την τοποθέτηση μιας στρώσης γυαλιού στα αγγεία έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις από μικρόβια που αναπτύσσονται στον πηλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να εφυαλώσουν τα σκεύη τους. Ακόμα, κάθε έκθεμα ή ομάδα εκθεμάτων συνοδευότανε πάντα από μικρές κατατοπιστικές επιγραφές ή κειμενάκια τα οποία περιείχαν πληροφορίες και στοιχεία για την ιστορία και τη σημασία του κάθε ευρήματος.
Στην πλούσια αυτή έκθεση παρατηρήσαμε, τέλος, φωτογραφίες από πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, με κύριες ανακαλύψεις αυτές των φούρνων-κλιβάνων. Η ξενάγησή μας στο χώρο της έκθεσης γινόταν από έναν αρχαιολόγο που ήταν ο υπεύθυνος ξεναγός εκεί καθώς και απ’ τη διευθύντριά μας που μας συνόδευε και μας μιλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησή μας στο χώρο.
Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για να βγουν στο φως όλα αυτά τα ευρήματα καθώς και σε όλους όσους κόπιασαν για να στήσουν αυτή την θεσπέσια και άριστα οργανωμένη έκθεση στην πόλη μας. Για μια ακόμα φορά εμείς οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Τρικαλινοί αισθανόμαστε περήφανοι για την ταυτότητα μας, μιας και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, κυρίως από τις αναρίθμητες ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και κάνουν γνωστό το μέγεθος και την αξία του πολιτισμού μας. Με το τέλος της επίσκεψής μας νιώσαμε πραγματικά ευγνώμονες που μπορέσαμε μέσα από αυτή την έκθεση να γνωρίσουμε και να πληροφορηθούμε τόσα πολλά καινούρια πράγματα για τον ελληνικό και συγκεκριμένα τον Βυζαντινό Πολιτισμό που αγνοούσαμε μέχρι πρότινος.
Στέλιος Γουναρόπουλος
Ηλίας-Απόστολος Γούλας
(μαθητές της Β γυμνασίου)
3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Βαλαωρίτου 27-33 – 42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλέφ. : 24310-28697
Fax : 24310-28618
Ιστοσελίδα: https://3gym-trikal.tri.sch.gr
Ε- mail [email protected]