Πρωτότυπα κείμενα, «κατασκευασμένα» στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής
Συντονίστρια-υπεύθυνη: Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου μία μεγάλη ομάδα από μαθητές του σχολείου μου, μέσα στους οποίους κι εγώ, επισκεφτήκαμε μια έκθεση στο Κουρσούμ Τζαμί. Το θέμα της έκθεσης ήταν κάποιες σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που άλλαξαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής ριζικά και περιελάμβανε πάνω από 25 εκθέματα.
Όλες οι αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που εξετίθεντο αναπαριστάνονταν ζωντανά με κατασκευές-ομοιώματα καταπληκτικής ομορφιάς, ακρίβειας και ζωντάνιας, με κατατοπιστικά κειμενάκια στην καθεμιά καθώς και με την εικονική τους αναπαράσταση μέσω μιας τηλεόρασης που υπήρχε σε καθένα από αυτά. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που θαυμάσαμε ήταν ένας αρχαίος ελληνικός καταπέλτης, το πρώτο αρχαίο ελληνικό κανόνι, διάφορα μουσικά και γεωμετρικά όργανα και εφευρέσεις του Πυθαγόρα, το πρώτο αρχαίο ελληνικό σύστημα συναγερμού, ένα αρχαίο ελληνικό όργανο παρατήρησης των άστρων, αρχαία ελληνικά συστήματα μακρινής επικοινωνίας όπως φρυκτωρίες και άλλες κωδικοποιημένες γραφές και τέλος μερικά από τα πιο συναρπαστικά αρχαία ελληνικά συστήματα δημιουργίας κουκλοθέατρου.
Η ξενάγησή μας στο χώρο της έκθεσης γινόταν από δύο έμπειρους και φιλόξενους ξεναγούς ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και περαιτέρω το νόημα και τη λειτουργία της κάθε κατασκευής-εφεύρεσης.
Γενικά, η έκθεση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα όπως και άριστα οργανωμένη και φυσικά τα αποτελέσματα της στις εντυπώσεις των μαθητών ήταν ολοφάνερα. Αποκομίσαμε εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες και γνωρίσαμε ένα ακόμα κομμάτι του ελληνικού μας πολιτισμού και την καθοριστική συμβολή κάποιων από τους λαμπρότερους Έλληνες επιστήμονες και εφευρέτες στον τομέα αυτό. Μέσω αυτής της θεσπέσιας έκθεσης που οργανώθηκε στην πόλη μας μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή για ακόμα μια φορά με τους ένδοξους προγόνους μας και τις χρυσές σελίδες που έγραψαν στην παγκόσμια ιστορία και την αναμφίβολη συμβολή τους στην διαμόρφωσή της. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνεισέφεραν στο στήσιμο αυτής της έκθεσης και πράγματι η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι αξιέπαινη. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκθέσεις και ο ζήλος και το μεράκι των Τρικαλινών που τις οργανώνουν να μη στερέψει ποτέ!
Στέλιος Γουναρόπουλος
Μαθητής Β Τάξης 3ου Γυμνασίου Τρικάλων