Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που ιδρύθηκε κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων, βρίσκεται στον λόφο της Ελπίδας, στη νήσο Χάλκη, ένα από τα Πριγκιπόννησα, και απέχει μία ώρα με το πλοίο από την ακτή της Κωνσταντινούπολης. Στον τόπο των εγκαταστάσεων βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος. Το συγκρότημα της σχολής αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Η Θεολογική Σχολή τής του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από το 1853 προσέφερε επταετή φοίτηση (τέσσερα έτη γυμνασιακά και τρία έτη θεολογικά) και πριν από το κλείσιμό της, το 1971, ήταν ισότιμη της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι έχουν τον τίτλο «Διδάσκαλοι της Ιεράς Ορθοδόξου Θεολογίας».
Κατά τη δεκαετία του ’50 έγιναν αρκετές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις του οικοδομικού συγκροτήματος. Ολοκληρώθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις λουτρών, εσωτερικής θέρμανσης, μαγειρείων, ψυκτικών θαλάμων, έγινε πλήρης επισκευή της οροφής και επαναδιοργάνωση του νοσοκομείου και του διευθυντηρίου. Στην ίδια περίοδο έγιναν και οι εργασίες επιδιόρθωσης του μοναστηριακού ναού. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιβάλλονται από κήπους, ενώ πίσω από το Ιερό Βήμα της μονής και σε ιδιαίτερο χώρο υπάρχουν τάφοι πατριαρχών, μητροπολιτών και καθηγητών της σχολής. Στις εγκαταστάσεις της προσέρχονται προσκυνηματικά οι ορθόδοξοι και πρόσφατα με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου διοργανώνονται διεθνή οικολογικά συμπόσια και συνέδρια.
Αίσθηση στον επισκέπτη προκαλεί η μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων. Παράθυρα με βαριές, πορφυρές, βελούδινες κουρτίνες, πολυθρόνες και καρέκλες με ταπετσαρία στο ίδιο χρώμα, ανατολίτικα χαλιά απλωμένα σε όλη την επιφάνεια του καλογυαλισμένου παρκέ. Πάνω από την πόρτα, στην εσωτερική πλευρά της αίθουσας, είναι ζωγραφισμένο στον τοίχο το πορτρέτο του σπουδαιότερου ευεργέτη και δωρητή Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ, ο οποίος το 1896 ανοικοδόμησε με δαπάνες του το νέο κτίριο (το σημερινό) της θεολογικής σχολής. Στους τοίχους, πορτρέτα πατριαρχών, καθηγητών, λογίων.
Στη δεξιά πλευρά ένας χώρος προσευχής στολίζεται από το τέμπλο της Παναγιάς της Καμαριώτισσας. Η εικόνα της Παναγίας, καθαρισμένη από την κάπνα των κεριών και τις αλλοιώσεις του χρόνου, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του νάρθηκα του ναού της Αγίας Τριάδας.
Η βιβλιοθήκη της σχολής θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε παλαιότυπα και σπάνια βιβλία. Τα περισσότερα από δωρεές, γεμίζουν ασφυκτικά (300.000 τόμοι) τις πέντε συνεχόμενες αίθουσες του ισογείου. Ασφυκτικά, αλλά με προσοχή και αγάπη ταξινομημένα, βιβλία με δεκάδες θέματα, θεολογίας, ηθικής, φιλοσοφίας, ρητορικής, γεωγραφίας, ιστορίας, αρχαιολογίας κτλ. Όλα τα έντυπα χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και μετά.