Κριτική και εντυπώσεις
Πως άραγε μια νοικοκυρά των μέσων του 20ου αιώνα μεταμορφώνεται σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας; Όλα -όσον αφορά την Χρύσα Παραδείση- ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1949, όταν…
…
Ο Αλέξανδρος Παραδείσης, ενθουσιασμένος από τις μαγειρικές ικανότητές της, λόγιος και γνωστός δημοσιογράφος της εποχής του, είχε την ιδέα να ζητήσει από τη σύζυγό του να του γράψει μία-δύο συνταγές της για να τις δώσει στο ΈΘΝΟΣ, την εφημερίδα που εργαζόταν εκείνος. Ο αρχισυντάκτης του, τις θεώρησε ό,τι έπρεπε για να κλείσει μία τρύπα στις εσωτερικές σελίδες. Όμως “Η Στήλη της Νοικοκυράς” ήταν πια γεγονός. Κι έτσι άρχισαν όλα. Το ταπεινό μονόστηλο έγινε με τον καιρό μόνιμη στήλη της εφημερίδας με ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό.
…
Η Στήλη της Νοικοκυράς καθιερώθηκε, και η μεγάλη πορεία της Χρύσας Παραδείση ξεκίνησε. Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, περιοδικά και έκδοση βιβλίων, που απευθύνονταν στη σύγχρονη Ελληνίδα νοικοκυρά. Ταξίδια στην Ελλάδα για να βρεθούν παραδοσιακές συνταγές, πολλά πολλά μαγειρέματα και δοκιμές σύγχρονου για την εποχή εκείνη εξοπλισμού κουζίνας.
Και όχι μόνο…
Ναι, η Χρύσα Παραδείση πρότεινε συνταγές στις νοικοκυρές της εποχής της· ακόμα οι άντρες δεν είχαν ανακαλύψει την ευχαρίστηση του να μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου. Αλλά, εκτός από αυτό, τις καθοδήγησε και σε μια εποχή όπου οι ρόλοι των δύο φύλων μεταβάλλονταν, όπου η χώρα εξελισσόταν -ακολουθώντας την παγκόσμια μεταπολεμική εξέλιξη- και που οι νεαρές γυναίκες μπορούσαν πλέον να είναι πολλά παραπάνω από απλά καλές νοικοκυρές.
Η Μαρία Τσοσκούνογλου, στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο της, θα μας γνωρίσει την Χρύσα Παραδείση, θα φωτίσει κάποιες γωνιές του βίου της που δεν είναι ευρέως γνωστές και, φυσικά, θα μας παραθέσει και μερικά από τα γραπτά της που έχουν να κάνουν με τη μαγειρική αλλά και όχι μόνο.
Ακόμα στις σελίδες του θα βρείτε εικόνες από διαφημίσεις της εποχής, όπως: Μηχαναί μονταρίσματος καλτσών όλων των τύπων, Χυμός τομάτας Μιχαηλίδου, Ηλεκτρικές κουζίνες Malag από το Ράδιο Αθήναι, Νέο Κλιν (καθαριστικό υγρό), De Norvege γνήσιον μουρουνέλαιον Νορβηγίας, Campbell’s tomato soup, Ζελέ Γιώτης, Ζαχαροπλαστείον Βρυξέλλες (πλατεία Κάνιγγος), Φυτίνη ΕΛΑΪΣ, Βιτάμ ΕΛΑΪΣ, ΚΝΟΡΡ ζωμός κότας, Άνθος ορύζης Γιώτη, Συσκευές Πίτσος, Ψυγεία Ιζόλα, Αναμικτήρ Kenwood, αλλά και κάποια από τα εξώφυλλα του περιοδικού Γυναίκα! Εξαιρετικά!
Το «Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση» μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα ως μυθιστόρημα -φυσικά και δεν είναι- χαρίζοντας στον αναγνώστη του πληροφορίες σχετικά με τα ήθη της εποχής αλλά και πολύτιμες γνώσεις σχετικές με το πως μια σκαπανέας κατάφερε όχι μόνο να αλλάξει το δικό της περίγυρο αλλά και να βοηθήσει όλες όσες την διάβαζαν να κοιτάξουν με διαφορετικό μάτι το δικό τους μέλλον!
Είναι θαρρώ, το «Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση», ένα βιβλίο που θα απολαύσει όποιος του αφιερώσει τον απαραίτητο για την ανάγνωσή του χρόνο, ανεξάρτητα εάν η μαγειρική συμπεριλαμβάνεται ή όχι στα χόμπι ή στις δραστηριότητές του.
Αναζητήστε το, αποκτήστε το και γνωρίστε -μέσα από το εκπληκτικό περιεχόμενό του- την μεγάλη κυρία Χρύσα Παραδείση!
[grbk https://www.greekbooks.gr/anazitontas-tin-hrisa-paradisi.html%5D
Συνταγές της Χρύσας Παραδείση
Στο «Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση», της Μαρίας Τσοσκούνογλου, θα βρείτε μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές της Χρύσας Παραδείση. Μεταξύ αυτών είναι και οι:
Μπισκοτάκια αλμυρά για το Βερμούτ
Κρέμα σαντιγύ “ιμιτασιόν”
Πιλάφι του χοίρου (Άνδρου)
Αυγά μάτια σε στάκα (Κρήτης)
Οπισθόφυλλο:
Τι είναι άραγε αυτό που κάνει τα βιβλία Μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση να αντέχουν στον χρόνο και την ίδια να κρατάει ακόμη τα σκήπτρα μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας;
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτή την απορία. Μια αναζήτηση της Χρύσας Παραδείση, αυτής της τόσο γνωστής και τόσο άγνωστης.
Ξεκίνησε σαν απλή νοικοκυρά για να εξελιχθεί από τα μέσα του 1950 και μετά στην πιο διάσημη μαγείρισσα και συγγραφέα Οδηγών Μαγειρικής της εποχής της.
Η παρουσία της συμπίπτει χρονολογικά με τις σαρωτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαετίες και θα αλλάξουν ριζικά τη σχέση της Ελληνίδας με το σπίτι, το νοικοκυριό και τη μισθωτή εργασία.
Στο βαθμό που τα βιβλία Μαγειρικής είναι μια αξιόπιστη πηγή από όπου αντλούμε στοιχεία για μια συγκεκριμένη κοινωνία, αλλά και για το τι μαγείρευαν ή τι θα ήθελαν να μαγειρεύουν οι άνθρωποι σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή, τα γραπτά της –που τυπώθηκαν σε βιβλία και περιοδικά– αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο, έναν φακό που ρίχνει φως, όχι μόνο στην κουζίνα της εποχής, αλλά σε όλη εκείνη την συναρπαστική για την Ελλάδα, δεκαετία του 1960.
[grbk https://www.greekbooks.gr/anazitontas-tin-hrisa-paradisi.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση
Υπότιτλος βιβλίου
Η κουζίνα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960
Συγγραφέας
Μαρία Τσοσκούνογλου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Περίπλους
Ημερομηνία έκδοσης
Φεβρουάριος 2015
Αριθμός σελίδων
149
ISBN
978-960-438-168-5