Στα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μας ταξιδεύει η ανιψιά του, Μάρω Θεοδωράκη, μέσα από το μαγευτικό «Βάρκα στο γιαλό». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, με εικονογράφηση του Λαυρέντη Χωραΐτη.
Υπόθεση βιβλίου
Για να ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στα επτά λιμανάκια που θα δέσει η «Βάρκα στο γιαλό»…
Ι. Θα πάρω μια βαρκούλα…
…
Με μια βάρκα στον γιαλό κι ένα πελώριο φεγγάρι. Με τον λύχνο του άστρου που ξεπρόβαλε μέσα στη σιωπηλή νύχτα. Με τις θαλασσινές σπηλιές και την ξανθή άμμο. Με του γιασεμιού την ευωδιά και τα παιχνίδια του μικρού Βοριά. Έτσι ήρθα στον κόσμο. Ιούλιο μήνα, στη Χίο, το νησί όπου ο μπαμπάς και η μαμά αποφάσισαν να φτιάξουν το σπιτικό τους.
…
ΙΙ. Ανάμεσα Σύρο και Τζιά…
Οι μεταθέσεις του πατέρα, οι μετακομίσεις της οικογένειας, οι πόλεις που άλλαζαν συχνά, τα έπιπλα που πονούσαν από τις πολλές μετακινήσεις, σχεδόν όπως και οι άνθρωποι. Σύρος, Αθήνα, Γιάννενα, Κεφαλλονιά και ο Μίκης σχολιαρόπαιδο του Δημοτικού.
ΙΙΙ. Απρίλη μου ξανθέ…
Γυμνασιόπαιδο πια και άλλη μια μετάθεση του πατέρα ξεσηκώνει ολόκληρη την οικογένειά τους. Το αγέρι φύσηξε τα πανιά τους και τους μετέφερε από την Κεφαλλονιά στην Πάτρα… στο όμορφο σπίτι στα Ψηλά Αλώνια. Στην Πάτρα όπου δώρο της μάνας και του πατέρα ήταν στον Μίκη το πολυπόθητο βιολί!
ΙV. Βρέχει στη φτωχογειτονιά…
…
Στο μεταξύ η μαμά είχε κάνει φίλες από την πατρίδα της, τη Σμύρνη. Τη γειτονιά όπου ζούσαν αυτές οι γυναίκες την έλεγαν τα «προσφυγικά», κι εκεί ζούσαν όλοι πολύ φτωχικά. Όταν πρωτοπήγε εκεί η μαμά, οι πρόσφυγες δεν την είδαν με καλό μάτι. Δεν ήθελαν να τους ενοχλεί κανείς στη φτωχογειτονιά τους. Όμως η μαμά δεν το έβαλε κάτω. Τους πλησίασε και τους ρώτησε: «Είναι κανείς εδώ από τον Τσεσμέ;». Τότε εκείνοι αμέσως άλλαξαν στάση. Την καλωσόρισαν και τη φίλεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Και έπειτα άρχισαν οι αγκαλιές, τα φιλιά κι οι αναμνήσεις.
…
Κι όταν άφησαν πίσω τους την Πάτρα, ήρθε η σειρά του Πύργου Ηλείας όπου ο Μίκης άρχισε δειλά δειλά να συνθέτει τα δικά του τραγούδια, τις δικές του μελωδίες… τις νότες του!
V. Μη λησμονάτε τη χώρα μου
Στην Τρίπολη πια… με 1,95 ύψος (!) και καθήκοντα μαέστρου στην εκκλησιαστική χορωδία. Η μουσική είναι πλέον για εκείνον ότι και το οξυγόνο. Η πορεία ενός μεγάλου συνθέτη και μαέστρου έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Μίκης είναι μόλις 15 ετών, έχει αρχίσει να μαθαίνει και πιάνο, αλλά ο πόλεμος χαλά το κλίμα εφορίας που επικρατεί στο σπίτι. Είμαστε στα 1940!
VI. Νύχτα μαγικιά…
…
Εμείς τότε, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, πηγαίναμε συχνά στον κινηματογράφο, κάθε βράδυ σχεδόν ήμασταν εκεί. Ήταν η μόνη μας διασκέδαση μέσα στην Κατοχή. Μαζευόμασταν εκεί και ξεχνούσαμε για λίγο τον πόνο, την πείνα, τις δυσκολίες. Ώσπου, ένα βράδυ, όλα άλλαξαν για μένα. Μια ταινία, μια μουσική κι ένας συνθέτης ήρθαν να τα αλλάξουν όλα.
…
VII. Το τρένο φεύγει στις οχτώ…
Όταν τελείωσε η ζωή στην Τρίπολη και ξεκίνησε στην Αθήνα, με την Ελλάδα υπό Γερμανική Κατοχή. Πείνα, κρύο, φόβος, προσευχή… αλλά και Ωδείο Αθηνών, Φιλοκτήτης Οικονομίδης και «Κύριε Θεοδωράκη, ο γιος σας είναι γεννημένος μουσικός»!
[grbk https://www.greekbooks.gr/barka-ston-gialo.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Μέσα από αυτή τη λογοτεχνική βαρκούλα, η ανιψιά του μεγάλου μας συνθέτη μας διηγείται τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια με τον πατέρα Γιώργο, την μητέρα Ασπασία και τον μικρότερο αδερφό Γιάννη.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο είναι σαν να μας μιλά ο ίδιος ο Μίκης. Σαν να αναπολεί τα περασμένα και να τα μοιράζεται μαζί μας. Μαγικό!
Όταν ξεκινάς την ανάγνωσή του, αντιλαμβάνεσαι ότι ο Κολοσσός αυτός του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος -που με μερικούς ακόμα Έλληνες από τον ίδιο αλλά και από άλλους χώρους υψώνουν την Πατρίδα μας σε ιλιγγιώδη ύψη- υπήρξε κάποτε παιδί. Ναι, με κοντά παντελονάκια, με απλές επιθυμίες, με χαρές, λύπες, μαλώματα… αλλά και με τις νότες του! Τις νότες που λάτρεψε από μικρός και υπηρετεί με ευλάβεια σε όλη του την καλλιτεχνική ζωή!
Μπορεί το «Βάρκα στο γιαλό», της Μάρως Θεοδωράκη, να γράφτηκε για παιδιά προεφηβικής ηλικίας, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μαγέψει όποιον το διαβάσει, όσων ετών και να είναι.
Εξαίσιο από το εξώφυλλο έως το οπισθόφυλλο, με μια όμορφη εικονογράφηση από τον Λαυρέντη Χωραΐτη, αποτελεί ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε αυτόν τον καιρό να κάνετε στους γύρω σας αλλά και στον εαυτό σας! Είναι από τα βιβλία που σε εντυπωσιάζουν στην πρώτη σελίδα και μέχρι να φτάσεις στην τελευταία τα έχεις κυριολεκτικά λατρέψει!
Επιβιβαστείτε στη βάρκα και… καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
Βάρκα στο γιαλό
Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του μικρού Μίκη ξετυλίγονται σε ένα βιβλίο που πλημμυρίζει από συγκίνηση.
Ξεκινώντας από τη Σμύρνη της μαμάς και την Κρήτη του μπαμπά, ταξιδεύουμε στη Σύρο, την Τζια, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Κεφαλονιά όπου ο Μίκης πήγε πρώτη φορά σχολείο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Τρίπολη. Έτσι μαθαίνουμε για το μικρό αγόρι που ήθελε να φτάσει πάνω στα ψηλά κατάρτια, να γνωρίσει τον κόσμο, να παλέψει για τον Άνθρωπο, το Δίκιο και την Ελευθερία και να χαρίσει παντού απλόχερα τη μουσική του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του αιώνα που έχει επηρεάσει με τη μουσική του και το μοναδικό του έργο γενιές και γενιές, ανοίγει πανιά και με τη βάρκα του ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε στιγμές, εικόνες και σταθμούς που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
«Τα τραγούδια μου πέταξαν ψηλά στις γειτονιές, σε εκείνες που μοσχοβολούσαν βασιλικό και ασβέστη. Με τα χελιδόνια, τον μικρό Βοριά και τον ξανθό Απρίλη. Και όταν κάποτε έφτασαν στην Κρήτη, στα Χανιά, τη δική μου όμορφη πόλη, τότε ψήλωσαν ακόμα περισσότερο».
[grbk https://www.greekbooks.gr/barka-ston-gialo.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Βάρκα στο γιαλό
Συγγραφέας
Μάρω Θεοδωράκη
Εικονογράφος
Λαυρέντης Χωραΐτης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Μάιος 2018
Αριθμός σελίδων
93
ISBN
978-618-02-1089-7