Ο Αρίστος και ο Μίμης είναι δύο παιδιά που ζουν στα Σεπόλια. Φίλοι καρδιακοί. Ο ένας, μαθητής της έκτης δημοτικού και ο άλλος στη τρίτη τάξη της νυχτερινής σχολής μηχανικών «O Ήφαιστος». Μαζί με την Ελενίτσα, την αδερφή του Μίμη, και έναν ακόμα φίλο τους τον Χρήστο, συμπληρώνουν την πρωταγωνιστική τετράδα του μυθιστορήματος «Τρία παιδιά χαμένα στο διάστημα». Ενός εξαιρετικού αναγνώσματος που φέρει την υπογραφή του Χάρη Σακελλαρίου και κυκλοφόρησε το 1982 από τις εκδόσεις Κέδρος.
Τέσσερα παιδιά λοιπόν. Τέσσερα φτωχόπαιδα που η μοίρα τους είχε γραμμένα πράγματα μεγάλα και τρανά! Βλέπετε, τα δύο από τα αγόρια, ο Αρίστος και ο Μίμης, ο μηχανικός και ο μαθητής, είχαν ένα κοινό όνειρο. Να φτιάξουν ένα πύραυλο και να τον εκτοξεύσουν στους αιθέρες! Πως κάνουν οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι; Καλύτεροι είναι αυτοί; Όνειρα θερινής νυκτός θα μου πείτε. Καθόλου! θα σας απαντήσω. Τα παιδιά αυτά, μπορεί να μην έχουν τα μέσα, αλλά έχουν υπέρ του δέοντος θέληση και όρεξη να παλέψουν για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Ο Μίμης, μέχρι και απογευματινή δουλειά έπιασε…
…
Από την άλλη κιόλας μέρα ο Μίμης έπιασε δουλειά στο μηχανουργείο του μαστρο-Βαγγέλη. Τ’ αφεντικό του του ‘δωσε μια λίμα και τον έβαλε να λιμάρει κάτι κολλημένα σίδερα, που είχαν ορισμένες προεξοχές. Ο Μίμης στην αρχή την πέρασε για εύκολη τούτη τη δουλειά και άρχισε να δουλεύει με όρεξη και με γρήγορες κινήσεις. Σύντομα όμως κατάλαβε πως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Οι παλάμες του, εκεί που έπιανε τη λίμα, κοκκίνισαν κι άρχισαν να τον πονούν. Το ίδιο αισθάνθηκε να του πονούν ψηλά τα μπράτσα του. Ο Αρίστος τον είδε που είχε αναψοκοκκινίσει και τον πλησίασε.
– Η δουλειά, του λέει, θέλει ρέγουλα. Δε χρειάζονται κινήσεις γρήγορες και βιασμένες, γιατί θα κουραστείς πολύ γρήγορα. Δωσ’ μου εδώ τη λίμα να σου δείξω…
Κι έπιασε κι άρχισε να λιμάρει το σίδερο με τέχνη, ρυθμικά.
– Όταν δουλεύεις έτσι, δεν κινδυνεύεις να κουραστείς σύντομα.
Ο Μίμης ξαναπήρε τη λίμα κι άρχισε και πάλι το λιμάρισμα
…
…για να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια του εγχειρήματος.
Τώρα εγώ σας ξέρω… Αναρωτιέστε μέχρι ποιο σημείο του ονείρου τους κατάφεραν τα παιδιά να φτάσουν, έτσι δεν είναι; Με χαρά μου σας λέω ότι όχι μόνο έφτιαξαν τον πύραυλο, αλλά κατασκεύασαν και θαλαμίσκο που χωρούσε τρεις αστροναύτες. Ναι, ο Μίμης και η Ελενίτσα είναι οι δύο από τους τρεις επίδοξους εξερευνητές του διαστήματος. Ο τρίτος όμως δεν είναι ο Αρίστος -που σκιάζεται τα ύψη- αλλά ο Χρήστος, ο φίλος τους που εντάχθηκε στην Ελληνική dream team των πυραυλικών συστημάτων!
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν το δημιούργημά τους χωρίς όνομα…
…
Η Ελενίτσα παίρνει κωμικά επίσημο ύφος, σηκώνει το χέρι και λέει με δυνατή φωνή:
– Και το όνομα αυτού… Ίκαρος!…
– Μπράβο!… Ζήτω! Να μας ζήσει! Να μας ζήσει ο Ίκαρος!… φωνάζουν όλοι χαρούμενοι και χτυπούνε παλαμάκια.
Ύστερα παίρνουν νερό από το σταμνί που έχουν εκεί δίπλα, και τον ραντίζουν. Και ραντίζονται κι οι ίδιοι και συμπληρώνουν τις ευχές και τα καλοτυχίσματα:
– Χρυσοφτέρουγος!
– Και καλό πέταμα!
– Καλοτάξιδος και με το καλό να γυρίσει…
– Περήφανος και δοξασμένος.
…
Ίκαρος λοιπόν! Και ένας Ίκαρος φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει καθηλωμένος στη γη! Αλλά… η συνέχεια επί των σελίδων του «Τρία παιδιά χαμένα στο διάστημα»… παρακαλώ.
Ο ταλαντούχος και πολυγραφότατος Χάρης Σακελλαρίου δημιούργησε ένα υπέροχο μυθιστόρημα που ακόμα και 30+ χρόνια μετά τη συγγραφή του εξακολουθεί να διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Μπορεί τεχνολογικά να μην συμβαδίζει με την εποχή μας, αλλά οι αξίες και τα ιδανικά που αναδεικνύονται μέσα από αυτό είναι διαχρονικά. Η φιλία, η ελπίδα, η επιμονή, η επιμονή και η θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι μερικά από αυτά που ο συγγραφέας μας προτρέπει να έχουμε στη ζωή μας.
Απολαυστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του το «Τρία παιδιά χαμένα στο διάστημα» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί από όλα τα ελληνόπουλα. Δυστυχώς στις μέρες μας το βιβλίο βρίσκεται σε έλλειψη και δεν γνωρίζω εάν ο εκδοτικός οίκος σκοπεύει να το επανεκτυπώσει. Θύμα του μάρκετινγκ; Δεν θα είναι και το μόνο. Ευτυχώς για όλους εμάς υπάρχουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες. Αναζητήστε το σε κάποια από αυτές και διαβάστε το. Έχει πολλά, πάρα πολλά να σας προσφέρει, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
[grbk https://www.greekbooks.gr/sakellariu-haris.person?filters=TotalSales&pageNo=1%5D