Η εκπληκτική Δίγνα, ο ανεύθυνος Ιπόλιτο και η επιληπτική Εβαγχελίνα. Η τρομερή Μπεατρίς και η καλόκαρδη Ιρένε. Ο λιγομίλητος και τρελά ερωτευμένος Φρανσίσκο. Είναι μερικοί, ίσως οι κεντρικοί, από τους ήρωες της Ιζαμπέλ Αλιέντε στο μυθιστόρημά της «Του έρωτα και της σκιάς». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου -αν και κατά την γνώμη μου στα έργα της Αλιέντε δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές. Υπάρχουν ήρωες που έχουν μεγαλύτερο ρόλο -σε έκταση- από τους άλλους, αλλά σε καμία περίπτωση η ιστορία αυτών των ανθρώπων δεν έχει μεγαλύτερο βάρος από την ιστορία των υπολοίπων.
Κοινό σημείο του βιβλίου αυτού με την πλειοψηφία των έργων της διάσημης συγγραφέως, είναι ο τόπος που διαδραματίζεται. Μία χώρα της Λατινικής Αμερικής…
…
μια χώρα μικρογραφία, μια μικρή κηλίδα στο χάρτη, βουτηγμένη σε μιαν αχανή και θαυμαστή ήπειρο, όπου η πρόοδος έφτανε με καθυστέρηση αιώνων: γη με τυφώνες, σεισμούς, ποτάμια πλατιά σαν θάλασσες, δάση τόσο πυκνά που δεν τα διαπερνάει το φως του ηλίου· έδαφος που στο αιώνιο χώμα του έρπουν ζώα μυθικά και ζουν ανθρώπινα πλάσματα απαράλαχτα από την αρχή του κόσμου· γεωγραφία ανάστατη, όπου γεννιέται κανείς με ένα αστέρι στο μέτωπο, σημάδι του θαυμαστού· περιοχή μαγευτική, με τρομαχτικές οροσειρές, όπου ο αέρας είναι ελαφρύς σαν πέπλο, απόλυτες έρημοι, σκιερά δάση και γαλήνιες κοιλάδες. Εκεί ανακατεύονται όλες οι φυλές στο χωνευτήρι της βίας: Ινδιάνοι με φτερά, ταξιδιώτες από μακρινές δημοκρατίες, περιπλανώμενοι μαύροι, Κινέζοι που έφταναν λαθραία μέσα σε κιβώτια με μήλα, Τούρκοι μπασταρδεμένοι, κοπέλες φλογερές, καλόγεροι, προφήτες και τύραννοι, όλοι χέρι με χέρι, οι ζωντανοί και τα φαντάσματα εκείνων που στη μακριά πορεία των αιώνων πάτησαν στην ευλογημένη γη με τα τόσα πάθη. Και παντού βρίσκονται οι άντρες και οι γυναίκες της Αμερικής, που μοχθούν στις φυτείες με τα ζαχαροκάλαμα, τρέμουν από τον πυρετό στα ορυχεία του κασσίτερου και του ασημιού, βουτάνε κάτω από τα νερά ψαρεύοντας μαργαριτάρια κι επιβιώνουν, σε πείσμα όλων των δεινών τους, στις φυλακές.
…
Ένα σμάρι ανθρώπων που ζουν τη ζωή τους κάτω από ίσκιους. Από τον ίσκιο της καταγωγής τους, της οικονομικής τους κατάστασης, των ηθών και των εθίμων τους, μα πάνω απ’ όλα από τον παχύ και απειλητικό ίσκιο που έχει απλώσει η δικτατορία σε ολόκληρη τη χώρα. Άνθρωποι που σε πείσμα των καιρών και της ανάγκης στέκονται αλληλέγγυοι στους γύρω τους, ακόμα και αν αυτή η στάση ζωής τους απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη. Και πάνω απ’ όλα, άνθρωποι που δεν διστάζουν να αγαπήσουν και να ερωτευτούν.
Η ανάγνωση του «Του έρωτα και της σκιάς» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως ευχάριστη ή διασκεδαστική. Η συγγραφέας έχει τοποθετήσει τους ήρωές της σε τόσο συγκλονιστικές καταστάσεις που δεν είναι λίγες οι φορές όπου νιώθεις απτή την ένταση και την σοβαρότητα των διαδραματιζομένων. Δεν θα σας διασκεδάσει μεν, αλλά θα αφήσει ένα βαθύ σημάδι στην καρδιά και στο μυαλό σας μιας και αυτά που θα ανακαλύψετε στις γραμμές του είναι ίσως τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1987 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση της Μάγιας – Μαρίας Ρούσσου. Αναζητήστε το! Όταν νιώσετε την ανάγκη να διαβάσετε κάτι που θα σας προβληματίσει και που μετά το πέρας της ανάγνωσής του θα σας έχει αλλάξει, ταξιδέψτε στις σελίδες του.
[grbk https://www.greekbooks.gr/allende-isabel-aliente-izabel.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Περνώντας αδιάκοπα από το φως στο σκοτάδι και από τον έρωτα στον τρόμο, αυτό το μυθιστόρημα ζωντανεύει δεκάδες πρόσωπα, τραγικά ή αστεία, από την επιληπτική χωριατοπούλα που κάνει θαύματα ώς τον στρατηγό-φάντασμα που κυβερνάει τη χώρα από το υπόγειο καταφύγιό του, από τον ιερέα-εργάτη τής φτωχογειτονιάς ώς τον βασανιστή αξιωματικό, από τον αμετανόητο γερο-αναρχικό ώς τον ομοφυλόφιλο αντιστασιακό κομμωτή -και κυρίως τις αξέχαστες μορφές γυναικών, μητέρων, συζύγων και θυγατέρων, που κάνουν την Ιζαμπέλ Αλιέντε την κατ’ εξοχήν συγγραφέα της μοίρας των γυναικών της Λατινικής Αμερικής.