Ο παραγωγός πολλών δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών Τζον Λόυντ και ο σεναριογράφος του παιχνιδιού «Quite Interesting», του BBC, Τζον Μίτσινσον έγραψαν από κοινού ένα εκπληκτικό βιβλίο. Το «The book of general ignorance», κυκλοφόρησε στην Βρετανία το 2006 και δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2008, στην χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Ευαγγελίας Ξηρομερίτη.
Ο ελληνικός τίτλος του: «Το βιβλίο της ολικής άγνοιας». Είναι ένα άκρως διασκεδαστικό ανάγνωσμα, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Θα σας μάθει πολλά πράγματα του κόσμου μας που αγνοούσατε, αλλά κυρίως θα διορθώσει την λανθασμένη γνώση σας σε πράγματα που θα παίρνατε όρκο ότι γνωρίζετε απόλυτα σωστά.
Για να δούμε όμως μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στις 375 σελίδες του βιβλίου της ολικής άγνοιας…
– Πόσα ρουθούνια έχουμε; Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, δεν έχουμε δύο αλλά τέσσερα!
– Ποιο είναι το πιο άνυδρο μέρος στη Γη; Όχι δεν είναι η έρημος Σαχάρα! Είναι η Ανταρκτική, παρόλο που εκεί -στον Νότιο Πόλο- βρίσκεται αποθηκευμένο σε μορφή πάγου το 70% του συνολικού όγκου νερού του πλανήτη.
– Ποιο είναι το μεγαλύτερο έμβιο ον; Για να σας προλάβω, δεν είναι κάποιο είδος φάλαινας αλλά ένα τεράστιο μανιτάρι στο Όρεγκον των ΗΠΑ που καλύπτει μια επιφάνεια 8,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Είπατε τίποτα;
– Ποια ανθρώπινα δημιουργήματα φαίνονται από το φεγγάρι; Όσο κι αν αυτό στενοχωρήσει τον πολυπληθή λαό της Κίνας, η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν διακρίνεται από την Σελήνη το Σινικό Τείχος, αλλά καλά καλά δεν ξεχωρίζουν ούτε οι Ήπειροι. 400.000+ χιλιόμετρα είναι αυτά, δεν είναι Κολιάτσου – Παγκράτι!
– Πόσες αισθήσεις έχει ο άνθρωπος; Ξέρω, θα μου πείτε πέντε: όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση και αφή. Για αρχίστε να προσθέτετε: θερμοαισθησία, αιθουσαία αίσθηση, αλγοαισθησία και κιναισθησία. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι αισθήσεις δεν είναι εννέα αλλά είκοσι μία! Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η έκτη αίσθηση είναι τουλάχιστον δέκατη!!!
– Από που μας έρχονται τα διαμάντια; Μη μου πείτε από το κοσμηματοπωλείο γιατί θα σας μαλώσω. Οι καλύτεροι φίλοι της γυναίκας, και ταυτόχρονα ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσει κανείς στην καρδιά της (κακία!), δημιουργούνται στο εσωτερικό της Γης. Εκεί, σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης παίρνουν σάρκα και οστά, που λέει ο λόγος, και μέσω τον ηφαιστειακών εκρήξεων αριβάρουν στο ανθρώπινο γένος.
Και μιας και μιλάμε για διαμάντια… το μεγαλύτερο διαμάντι του μέχρι τώρα γνωστού κόσμου (έχει διάμετρο 4.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει 10 εις την 34η καράτια) βρίσκεται στο άστρο Λούσυ, στον αστερισμό του Κενταύρου, σε απόσταση 8 ετών φωτός από την Γη μας. Συνεπώς, όταν σας ξαναέρθει η επιθυμία να πείτε στην εκλεκτή της καρδιάς σας ότι θα της χαρίσετε τον ουρανό με τ’ άστρα, σκεφτείτε το λιγάκι γιατί θα σας έρθει κομματάκι ακριβούτσικος… όχι ότι δεν το αξίζει… αλίμονο… το θέλω το κεφάλι μου!
– Ποιο ζώο είναι το πιο προικισμένο; Παρακαλώ απομακρύνετε τους ανηλίκους από την οθόνη. Το πιο προικισμένο; Χμ… ο Έλληνας; Όχι, ε; Φευ… μας πήραν τα πρωτεία οι πεταλίδες. Μάλιστα αυτά τα μικρά πλασματάκια των οποίων όμως το πέος τους μπορεί να φτάσει σε μέγεθος ίσο με επτά (7) φορές αυτό του σώματος τους! Φύγε από κοντά μου πεταλίδα…
Στο επόμενο χυδαίο καμάκι που θα κάνετε (καλοκαίρι γαρ), μην πείτε «είμαι ταύρος στο κρεββάτι», πείτε είμαι «πεταλίδα». Αν σας κοιτάξει με νόημα και χαμογελάσει, τότε πέσατε σε αναγνώστρια του «Το βιβλίο της ολικής άγνοιας», των Τζον Λόυντ και Τζον Μίτσινσον!
…και με αυτό το πιπεράτο, λέω να σταματήσω τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο του βιβλίου. Αν τα επτά αυτά παραδείγματα σας κίνησαν το ενδιαφέρον, σκεφτείτε ότι στις σελίδες του σας περιμένουν συνολικά 211 μικρές και μεγάλες αλήθειες που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό.
Θα το απολαύσετε; Σίγουρα! Θα το χορτάσετε; Όχι! Μόλις φτάσετε στην τελευταία σελίδα του θα πείτε… μα γιατί δεν έχει κι άλλο τόσο! Γραμμένο σε απλή γλώσσα και με μπόλικες δόσεις χιούμορ θα σας κρατήσει άριστη συντροφιά και θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες. Κύριες και κύριοι, ιδού… το βιβλίο της ολικής άγνοιας! Καλή διασκέδαση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο Άτλας κουβαλούσε στους ώμους του τη Γη, ότι ο Νέρωνας έπαιζε τη λύρα του όταν καιγόταν η Ρώμη, ότι ο Ερρίκος Η’ είχε έξι συζύγους, ότι η σαμπάνια εφευρέθηκε από τους Γάλλους, ότι το Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, ότι οι καμήλες αποθηκεύουν νερό στις καμπούρες τους και ότι ο άνθρωπος έχει πέντε αισθήσεις, τότε πραγματικά χρειάζεστε αυτό το βιβλίο. Επειγόντως.
Ο Τόμας Έντισον δήλωσε ότι δεν ξέρουμε ούτε το ένα εκατομμυριοστό του 1% του οτιδήποτε· ο Μαρκ Τουέιν πίστευε ότι απαιτούνται 8 εκατομμύρια χρόνια για να αποκτήσει κανείς άρτια γνώση μόνο των μαθηματικών· ο Γούντυ Άλλεν είπε ότι κάποιοι πίνουν αχόρταγα από το ποτάμι της γνώσης, ενώ άλλοι κάνουν απλώς γαργάρες.
Το Βιβλίο της ολικής άγνοιας ρίχνει άπλετο φως σε μια ερώτηση που έχει απασχολήσει φιλοσόφους, επιστήμονες, συγγραφείς, πολιτικούς και κάθε νοήμονα άνθρωπο μεγαλύτερο ενός βρέφους σε όλη τη διαδρομή της Ιστορίας: τι είναι αλήθεια και τι είναι παραμύθια;
Ένας εκτενής, απολαυστικός και πάνω απ’ όλα αποκαλυπτικός κατάλογος των παρανοήσεων, των σφαλμάτων και των μύθων σε όλο το πεδίο της “κατακτημένης γνώσης”, που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο μπαίνει κανείς στον κόπο να πάει σχολείο.