Υπόθεση βιβλίου
Ένα απόγευμα, στο καθιστικό της οικίας τους, ο Χολμς και ο Γουάτσον, κάθονταν έχοντας πιάσει μια χαλαρή κουβεντούλα. Όταν…
…
Δεν είχα καλά καλά τελειώσει τη φράση μου όταν, με ένα κοφτό χτύπημα στην πόρτα, μπήκε η σπιτονοικοκυρά μας, μεταφέροντας μια κάρτα πάνω στον μπρούντζινο δίσκο της.
— Μια νεαρή κυρία θέλει να σας δει, κύριε, είπε στον Χολμς.
— Δεσποινίς Μαίρη Μόρσταν, διάβασε την κάρτα εκείνος. Πείτε της να ανεβεί, κυρία Χάντσον. Μη φεύγεις, γιατρέ. Θα προτιμούσα να μείνεις.
…
Η δεσποινίς Μόρσταν, ήταν μια πολύ χαριτωμένη νεαρή κοπέλα -έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον γιατρό- που ήθελε φυσικά την βοήθεια του τετραπέρατου ιδιωτικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς!
Ποιο ήταν το πρόβλημά της; Η Μαίρη -ορφανή από μητέρα- μεγάλωσε σε ένα ίδρυμα στο Εδιμβούργο, όπου την είχε στείλει ο πατέρας της. Εκεί έζησε μέχρι τα δεκαεπτά της χρόνια. Εκείνος υπηρετούσε ως αξιωματικός σε ένα ινδικό σύνταγμα του στρατού. Κάποια στιγμή, ένα τηλεγράφημα έφτασε στην κοπέλα από εκείνον, όπου την καλούσε να συναντηθούν σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου. Η Μαίρη ταξίδεψε φυσικά μέχρι τη Βρετανική πρωτεύουσα, αλλά δεν κατάφερε να βρει τον πατέρα της. Ο λοχαγός Μόρσταν όντως έμενε στο ξενοδοχείο αυτό, αλλά πλέον είχε εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κάποια ειδοποίηση για την κόρη του.
Αυτό, συνέβη δέκα χρόνια πριν το απόγευμα που η δεσποινίς Μόρσταν πέρασε το κατώφλι του σπιτιού των δύο ερευνητών μας. Γιατί μετά από τόσο πολύ καιρό απευθύνθηκε σε αυτούς; Γιατί… υπάρχει και συνέχεια στην ιστορία. Από την εποχή που εξαφανίστηκε ο πατέρας της, κάθε χρόνο λάμβανε ένα μεγάλο μαργαριτάρι, χωρίς να το συνοδεύει κάποιο σημείωμα που να εξηγούσε τον λόγο της αποστολής αυτής.
Το πρωινό του επίμαχου απογεύματος, η Μαίρη έλαβε ένα περίεργο γράμμα που “έλεγε”…
…
Ελάτε στην τρίτη κολώνα από τα αριστερά, έξω από το θέατρο Λισέουμ, απόψε στις επτά. Εάν φοβάστε, φέρτε μαζί σας δύο φίλους. Είστε μία αδικημένη γυναίκα και θα δικαιωθείτε. Μη φέρετε την αστυνομία. Εάν το κάνετε, θα είναι μάταιο.
Ο άγνωστος φίλος σας.
…
Φυσικά και φοβόταν η όμορφη δεσποινίδα μας. Επίσης δεν είχε κάποιον φίλο να την συνοδεύσει σε αυτό το ανεξήγητο ραντεβού. Εδώ, δε, ήταν που ήρθαν στο προσκήνιο ο Χολμς και ο Γουάτσον!
Συνόδευσαν την Μαίρη στο θέατρο Λισέουμ -ο Γουάτσον με πολύ περισσότερη χαρά από τον Χολμς- και εκεί ανακάλυψαν ότι τα μαργαριτάρια και η εξαφάνιση του πατέρα της, όχι απλά είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους αλλά συνδέονταν άμεσα, σε μια ιστορία που είχε τις ρίζες της αρκετά χρόνια πριν και κάμποσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Βρετανία!
Δολοφονίες, ληστείες, εκβιασμοί, επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμα και μια φοβερή καταδίωξη με πλωτά στον Τάμεση, περιμένουν τους τρεις ήρωές μας στην επόμενη στροφή ή πιο σωστά στις επόμενες σελίδες του βιβλίου! Το λέτε; Δεν τους ακολουθούμε; Η υπόθεση αυτή φαίνεται να είναι από τις πιο σημαντικές που έχει αναλάβει μέχρι τώρα ο Σέρλοκ Χολμς! Φύγαμε;
Κριτική και εντυπώσεις
Το δεύτερο μέλος της προεφηβικής σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, των εκδόσεων Μίνωας, με τίτλο «Το σήμα των τεσσάρων», είναι βασισμένο στο “The sign of the four”, του Sir Arthur Conan Doyle.
Το έργο του Ντόιλ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο του 1890. Η διασκευή του από την Στέφανι Μποντέ, στην χώρα μας, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, τον Ιανουάριο του 2020, σε μετάφραση της Χαράς Κατσαρή.
Η ταλαντούχα συγγραφέας του, Stephanie Baudet, απάνθισε από το πρωτότυπο κείμενο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ όλα τα σημαντικά σημεία της πλοκής και με αυτά έγραψε ένα μαγευτικό προεφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Ολοζώντανες εικόνες, ανατροπές, δράση, αγωνία, κατακλύζουν τον νεαρό αναγνώστη που διαβάζει ένα κείμενο κομμένο και ραμμένο στις γραμματικές του γνώσεις.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στην εικονογράφηση της Ιταλίδας Arianna Belluci. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της ταλαντούχας εικαστικού είναι τόσο καλά δεμένα με το κείμενο που δίνουν στο βιβλίο ένα άρωμα κλασικού λογοτεχνικού εικονογραφημένου έργου και ταυτόχρονα ένα χαρακτήρα noire!
To «Το σήμα των τεσσάρων», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, είναι ένα ακόμα μοναδικό προεφηβικό ανάγνωσμα που θα συστήσει στους νεαρούς αναγνώστες τον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και θα τους προσφέρει αρκετές ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας!
Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, των εκδόσεων Μίνωας, αποτελεί ένα ιδανικό δώρο για κάθε κορίτσι και αγόρι που είναι από 8 ετών και άνω. Αναζητήστε το, αγοράστε το και χαρίστε το τους! Είναι εξαιρετικό!
Οπισθόφυλλο:
Η Μαίρη Μόρσταν λαμβάνει ένα μυστηριώδες μήνυμα και καταφεύγει στον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς για να ερευνήσει την υπόθεση. Αναζητώντας τον άγνωστο αποστολέα, ο Χολμς και ο αχώριστος φίλος του, ο δρ Γουάτσον, θα εμπλακούν σε επικίνδυνες νυχτερινές περιπέτειες, με κύριο σκοπό να ανακαλύψουν το νόημα του «σήματος των τεσσάρων» και να λύσουν ένα αίνιγμα γύρω από τον θησαυρό της Άγκρα, ιερής πόλης των Ινδιών.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το σήμα των τεσσάρων
The sign of the four
Σειρά βιβλίων
Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς
Αριθμός μέλους σειράς
2
Συγγραφείς
Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Sir Arthur Conan Doyle
Στέφανι Μποντέ
Stephanie Baudet
Εικονογράφος
Αριάνα Μπελούτσι
Arianna Belluci
Μετάφραση
Χαρά Κατσαρή
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων
230
ISBN
978-618-02-1456-7