https://www.youtube.com/watch?v=zaS18GqopAE
Υπόθεση βιβλίου
Μια φορά κι έναν καιρό στη Βόρεια Ελλάδα μας υπήρχε ένας ωραίος τόπος, παραδεισένιος. Ήταν κτισμένη εκεί μία πόλη, τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Ο τόπος αυτός ήταν μία προεξοχή μέσα στη θάλασσα και είχε δύο λόφους, έναν χαμηλό που περιβρεχόταν από παντού σχεδόν, από τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας και έναν ψηλότερο πιο κάτω.
Η περιοχή ήταν θαυμάσια. Παντού μοσχοβολούσε το θυμάρι και η λεβάντα.
…
Σε αυτό το ευλογημένο από τους θεούς τόπο της πατρίδας μας, στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ζούσε ένας διάσημος γιατρός, ο Νικόμαχος, μαζί με την γυναίκα του την Φαιστίδα. Ήταν το 384π.Χ., όταν το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο που του έδωσαν το όνομα Αριστοτέλης.
Οι τρεις Μοίρες επισκέφτηκαν το μωρό αμέσως μετά την πρώτη του ανάσα και προέβλεψαν πως μεγαλώνοντας θα γινόταν ένας πολύ σημαντικός και ξεχωριστός άνθρωπος. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον προίκισαν με διάφορες αρετές και χαρίσματα, προβλέποντας επίσης ότι θα του φαινόντουσαν απολύτως απαραίτητα στο λαμπρό βίο του.
Από μικρός, ο Αριστοτέλης έδειξε μια ιδιαίτερη αγάπη για μάθηση. Χάρη στον πατέρα του -που είχε πρόσβαση μέχρι και στα ανάκτορα του βασιλιά Αμύντα- ο γιος του Νικόμαχου είχε πρόσβαση στις καταγεγραμμένες εκείνη την εποχή πηγές γνώσης, τις οποίες και δεν άφησε ανεκμετάλλευτες.
Όταν έγινε δέκα ετών, δυστυχώς έμεινε ορφανός από πατέρα και δύο χρόνια αργότερα έχασε και την μητέρα του. Την επιμέλεια του μικρού παιδιού ανέλαβε ένας φίλος των γονέων του και μακρινός συγγενής τους, που στάθηκε ευτυχώς, απέναντι του σαν πραγματικός πατέρας και φρόντισε τόσο την περιουσία του όσο -και κυριότερο- την μόρφωσή του.
Τότε, στα χρόνια της εφηβείας, ήταν που ο Αριστοτέλης αποφάσισε να κάνει σκοπό της ζωής του το να βοηθά με τις γνώσεις του τους άλλους ανθρώπους. Όπως έκανε και ο φυσικός του πατέρας, αλλά όχι μέσω της ιατρικής, αλλά φροντίζοντας τα προβλήματα του νου και της ψυχής!
Για να μπορεί όμως να κάνει κάτι τέτοιο έπρεπε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ήταν εφικτό. Και τι πιο υψηλό εκείνη την εποχή, από την Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα; Χάρη λοιπόν στις φροντίδες του θετού του πατέρα, ο δεκαεπτάχρονος Αριστοτέλης μετοίκισε στην Αθήνα και άρχισε τη σπουδή του δίπλα στον μεγάλο φιλόσοφο Πλάτωνα.
Κοντά στον Πλάτωνα έμεινε για είκοσι ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον θάνατο του δασκάλου του που αγαπούσε, αν και δεν ήταν λίγες οι διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους. Όλοι περίμεναν ότι θα έπαιρνε τη θέση του δασκάλου στην διεύθυνση της Ακαδημίας, αλλά τα πράγματα δεν ήρθαν όπως ίσως περίμενε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης. Είχε φτάσει η στιγμή να φύγει από την Αττική και να ανοίξει διάπλατα τα φτερά του.
Τα τεράστια σε αξία και ήθος φτερά του που τον οδήγησαν στην Μικρά Ασία, στη Λέσβο, στην αυλή του βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας, δίπλα στον Μέγα Αλέξανδρο ως δάσκαλό του και ξανά στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, περιπέτειες και μοναδικές εμπειρίες. Μέχρι τη στιγμή που ο μαθητής του, αφού κατέκτησε τον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή…
…
Ο Αριστοτέλης έμαθε το θάνατο του Αλέξανδρου και λυπήθηκε πάρα πολύ. Ήδη στην Αθήνα οι εχθροί των Μακεδόνων άρχισαν να κινούνται. Ο Αριστοτέλης υποψιάστηκε ότι ίσως ήταν καλύτερα να φύγει για δεύτερη φορά από την Αθήνα. Τελευταία κυκλοφορούσε μία φήμη ότι κάποιοι θα τον κατηγορούσαν για κάτι σοβαρό.
…
Έφυγε, λοιπόν, ο Αριστοτέλης με την οικογένειά του έχοντας αυτές τις σκέψεις και πήγαν όλοι στο πατρογονικό, στη Χαλκίδα της Εύβοιας, -κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Κριτική και εντυπώσεις
Τι υπέροχα γραμμένο που είναι “Το παραμύθι του Αριστοτέλη”, από τον Χαράλαμπο (Άκη) Σ. Ιεροδιακόνου. Και που να σας πω και το καλύτερο… μπορεί να είναι μαγευτικό σαν παραμύθι αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Ναι, ο ταλαντούχος συγγραφέας και καθηγητής ψυχιατρικής, αποτύπωσε στο χαρτί το βίο του Αριστοτέλη με τέτοιο τρόπο που θα λατρέψουν οι μικροί σε ηλικία αναγνώστες, αλλά και εμείς -γιατί όχι- τα γεροντάκια!
Έχοντας σταχυολογήσει τα σημαντικότερα σημεία της ζωής του αρχαίου φιλόσοφου, τα μετουσίωσε και τα συνέδεσε σε μια ιστορία χωρίς κενά, που απολαμβάνεις αφάνταστα την ανάγνωσή της και μάλιστα ωφέλησαι από αυτήν καθώς ο Αριστοτέλης και μόνο με τον βίο του αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα προς έμπνευση.
Το εξαίσιο κείμενο του Χαράλαμπου (Άκη) Σ. Ιεροδιακόνου, συμπληρώνει η άριστη εικονογράφηση που επιμελήθηκε ο Μόδης Γούναρης και βασίστηκε σε ζωγραφικά έργα της Ειρήνης Μπογδάνου. Τρεις καλλιτέχνες συνένωσαν τα ταλέντα τους και υπό την αιγίδα των εκδόσεων Βήτα, δημιούργησαν ένα μοναδικό προεφηβικό ανάγνωσμα, άξιο βράβευσης!
Το γεγονός ότι η ζωή του αρχαίου αυτού μεγάλου Έλληνα, παρουσιάζεται με τρόπο κατάλληλο για νεαρούς φίλους των βιβλίων δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια εμπεριστατωμένη και ιδιαιτέρως διαφωτιστική βιογραφία. Άλλωστε στο τέλος του βιβλίου, υπό τον τίτλο “Συμπλήρωμα για μεγαλύτερους αναγνώστες” υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον Αριστοτέλη που δεν μπορούσαν εντέχνως να περιληφθούν στο βασικό κείμενο του βιβλίου.
Τα Στάγειρα, η Ακαδημία Πλάτωνος, η Πέλλα, το Λύκειο και οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου σας περιμένουν μαζί με πολλές λεπτομέρειες από την ζωή του Αριστοτέλη να τις διαβάσετε και να περάσετε μαζί τους απολαυστικές ώρες ανάγνωσης και απόκτησης γνώσης!
Το λάτρεψα και πιστεύω ακράδαντα ότι θα το λατρέψετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας! Για τον λόγο αυτό θαρρώ πως πρέπει να τρέξετε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή να δώσετε την ηλεκτρονική σας παραγγελία κάνοντας κλικ εδώ, και να το αποκτήσετε! Είναι ένα πραγματικό κόσμημα!
Οπισθόφυλλο
Για παιδιά 7-15 ετών (ή και 95)
Το παραμύθι της ζωής του Αριστοτέλη βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από ιστορικές πηγές. Από τα συναισθήματα που εκδηλώνονται, άλλα αναφέρονται από τον ίδιο τον φιλόσοφο και άλλα γράφονται “ποιητική αδεία” από τον συγγραφέα για την πληρότητα του μύθου.
Πάντως η ζωή του Αριστοτέλη υπήρξε ταραχώδης. Από τα βασιλικά παλάτια στην ορφάνια και τη μοναξιά, μια εφηβεία δύσκολη, και μετά σ’ έναν δάσκαλο που όλοι θαύμαζαν αλλά αυτός διαφωνούσε μαζί του. Μια γυναίκα που αγάπησε πολύ και του πέθανε γρήγορα. Ένα αθηναϊκό περιβάλλον αντιμακεδονικό και η πίκρα της μη διαδοχής του στην Ακαδημία, που τον ανάγκασαν να φύγει από την Αθήνα.
Υπήρξαν όμως και ευχάριστα χρόνια. Το κάλεσμα του Βασιλιά Φιλίππου για τη διδασκαλία του Αλέξανδρου (μετέπειτα Μεγάλου) έκανε τον Αριστοτέλη αξιοσέβαστο. Η ίδρυση δικής του Σχολής (“Λύκειο”) στην Αθήνα και η πληθώρα αξιόλογων μαθητών επί 13 χρόνια σ’ αυτήν τον έκαναν περήφανο. Κι ακόμα η γέννηση του γιου του Νικόμαχου και τα επιτεύγματα του μαθητή του Αλέξανδρου του έδωσαν μεγάλη χαρά. Μετά τον θάνατο όμως του Αλέξανδρου αναγκάστηκε και πάλι να φύγει από την Αθήνα…
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το παραμύθι του Αριστοτέλη
Συγγραφέας
Χαράλαμπος (Άκης) Σ. Ιεροδιακόνου
Σύνθεση Εικονογράφησης
Μόδης Γούναρης
Ζωγραφική
Ειρήνη Μπογδάνου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Βήτα
Ημερομηνία έκδοσης
19 Απριλίου 2016
Αριθμός σελίδων
36
ISBN
978-960-452-213-2