Εκδόσεις Ψυχογιός, 2019
Σελ. 373
Μην στέλνετε μηνύματα με το κινητό σας και μέιλ με τον υπολογιστή σας με περιεχόμενο που μπορεί να παρεξηγηθεί. Ούτε για πλάκα να το κάνετε γιατί οι μηχανισμοί καταστολής και οι επιφορτισμένοι με το καθήκον να πατάσσουν κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του κράτους εισαγγελείς, δεν έχουν χιούμορ. Αν αναρωτιέστε πώς θα μάθουν οι μυστικές υπηρεσίες για τα μηνύματα, τα τηλεφωνήματα και τα μέιλ σας, να διαβάσετε το βιβλίο του Έντουαρντ Σνόουντεν «Το μεγάλο φακέλωμα».
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είχαν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης, που μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.
Όλοι διαβάζουμε κάθε μέρα για τους κοριούς της Ελληνικής ΕΥΠ, τα βαλιτσάκια των υποκλοπών, τα ελληνικά πλοκάμια που έχει το αποκαλούμενο «Κυπριακό Watergate», με ισραηλινό λογισμικό που σαρώνει συνδιαλέξεις, μηνύματα, μέιλ και φέισμπουκ. Άρα όλοι ξέρουμε, ότι ο Μεγάλος Αδελφός, του Όργουελ, μας παρακολουθεί, με τις ευλογίες είτε του κράτους είτε του διεθνοποιημένου παρακράτους.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνιγκ, τα Wikileaks, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι τόσο λίγοι και ηρωικοί, που έχουν ξεσκεπάσει την εφιαλτική έκταση της διαφθοράς, της λεηλασίας και της βίας των κυρίαρχων του κόσμου σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η δράση του Άσάνζ, του Σνόουντεν και άλλων δημοσιογράφων και ακτιβιστών, που πληρώνουν με βαρύ κόστος τη τόλμη τους, τους εκθέτει σε αδιάκοπες, κάθε λογής λυσσαλέες επιθέσεις για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ακριβώς ότι μας αποδεικνύουν πως ο εφιάλτης ενός παγκόσμιου «πανοπτικού», ενός Μεγάλου Αδελφού, ενός τερατώδους ματιού που καταγράφει όχι απλώς τα τηλεφωνήματα, τα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά τα πάντα και όλων μας, ακόμη και τη σκέψη και την αναπνοή μας, δεν ανήκει στο χώρο της φαντασίας ή του συμβόλου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτός ο κόσμος της τιμωρίας και της επιτήρησης είναι μια φυλακή με προσωπείο Ντισνέϊλαντ. Και ο Σνόουντεν είναι αυτός που τόλμησε να ανοίξει ένα παράθυρο που φώτισε την ασχήμια και τη θηριωδία του.
Ο Σνόουντεν αποκάλυψε την σημαντική αλλαγή στην ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας, τη μετάβαση από τη στοχευμένη παρακολούθηση ατόμων στη μαζική παρακολούθηση ολόκληρων πληθυσμών.
Ο Σνόουντεν εργάστηκε στα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA, δούλεψε ως πράκτορας της CIA στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γενεύη, εργάστηκε στην Ιαπωνία, όπου βοήθησε στον σχεδιασμό του συστήματος, που ουσιαστικά αποτελούσε τον παγκόσμιο εφεδρικό αποθηκευτικό χώρο της μυστικής υπηρεσίας της NSA, δούλεψε ξανά στις ΗΠΑ δημιουργώντας ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής υπολογιστών, ένα «σύννεφο», και τέλος σε ηλικία είκοσι εννέα ετών εργάστηκε στη Χαβάη, εκεί που ανακάλυψε και του επετράπη να δει το σύνολο της δουλειάς του, που έκανε τόσα χρόνια να συνδέεται, προκειμένου να σχηματίσει η υπηρεσία του, ένα σύστημα παγκόσμιας μαζικής παρακολούθησης.
Ο λόγος που διαβάζετε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο Σνόουντεν έκανε κάτι επικίνδυνο για οποιανδήποτε άνθρωπο στη θέση του: αποφάσισε να πει την αλήθεια. Αποφάσισε να μιλήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Συγκέντρωσε εσωτερικά έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρανομούσε και τα παρέδωσε σε δημοσιογράφους, οι οποίοι διασταύρωσαν την ακρίβειά τους και τα δημοσίευσαν, προκαλώντας σάλο.
Το βιβλίο αυτό περιγράφει το πώς κατέληξε ο Σνόουντεν σ’ αυτή την απόφαση, τις ηθικές αρχές και τις αξίες που τον οδήγησαν σε αυτήν, καθώς και το πώς διαμορφώθηκαν, πράγμα που σημαίνει πως το βιβλίο αυτό περιγράφει επίσης τη ζωή του.
Το βιβλίο δεν περιέχει την ταυτότητα μυστικών πρακτόρων και τις κινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων, δεν περιέχει καμία μυστική πληροφορία για τις ΗΠΑ.
Σήμερα ζούμε σε έναν καλύτερο, περισσότερο ελεύθερο και πιο ασφαλή κόσμο, εξαιτίας των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Αυτός ο άνδρας έγινε κατάσκοπος, πληροφοριοδότης και εξόριστος πλέον. Ο νεαρός σπασίκλας Σνόουντεν με τους υπολογιστές, θα ξεσκέπαζε αργότερα τον μεγαλύτερο μηχανισμό παρακολουθήσεων στην ανθρώπινη ιστορία!
Ο Σνόουντεν είναι σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της CIA, ο οποίος αποκάλυψε το τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος Σνόουντεν, έστειλαν κύματα σοκ και πανικού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Χονγκ Κονγκ έδωσε στη δημοσιότητα τεράστιο αριθμό απόρρητων εγγράφων (στους δημοσιογράφους των εφημερίδων “The Guardian” και “The Wasington Post” και στην κινηματογραφίστρια Λόρα Πόιτρας) που είχε συγκεντρώσει, τα οποία αποδείκνυαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε εκτενώς εκατομμύρια πολίτες καταγράφοντας με λεπτομέρειες τις ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες τους και πολλά ακόμη προσωπικά δεδομένα.
Εδώ και έξι χρόνια ο Σνόουντεν παραμένει καταζητούμενος για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ. Ζει «εξόριστος» στη Μόσχα.
Στο βιβλίο «Το μεγάλο φακέλωμα» ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει πώς δημιουργήθηκε το αμερικανικό σύστημα μαζικής επιτήρησης, που μπορούσε να συγκεντρώσει τηλεφωνήματα, SMS και email, ενώ επιστρέφει στην παιδική του ηλικία (Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας και Φορν Μιντ του Μέριλαντ), περιγράφει πώς αποφάσισε να ζητήσει εργασία στα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας), όπου εργάστηκε ως μηχανικός συστημάτων.
Στο βιβλίο του, ο ήρωας Σνόουντεν, μιλάει ελάχιστα για τη ζωή του στη Μόσχα και αποδεικνύεται κρυψίνους, αναφορικά με τη σχέση του με τη Λίντσεϊ Μιλς, την οποία παντρεύτηκε το 2017 και ζει μαζί της στη Μόσχα.
Όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε διαβάζοντας το βιβλίο, σχετικά με τις μεθόδους μαζικής παρακολούθησης (που περιγράφονται από τις μυστικές υπηρεσίες σαν «χύδην συλλογή πληροφοριών») που ακολουθούνται σήμερα και να αναλογιστούμε που καταλήγουν τα προσωπικά μας δεδομένα…
Ποιος μπορεί να προβλέψει το μέλλον; Ποιος θα αποτολμούσε να το επιχειρήσει; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι κανείς και η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι οι πάντες, ιδίως όλες οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις στον πλανήτη μας. Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα. Αλγόριθμοι τα αναλύουν προκειμένου να αλιεύσουν μοτίβα εδραιωμένων συμπεριφορών, προκειμένου να προβλέψουν μελλοντικές συμπεριφορές, ένα είδος ψηφιακής προφητείας. Η προβλεψιμότητα στην πράξη είναι χειραγώγηση.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης κατά κάποιο τρόπο, να χρησιμοποιηθούμε σε βάρος του μέλλοντος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα δεδομένα μας να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μας πουλήσουν εκείνα ακριβώς τα πράγματα που δεν πρέπει να διατίθενται προς πώληση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην θεϊκών διαστάσεων παρακολούθηση στην οποία υποβαλλόμαστε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «προβλέψει» την παραβατική μας δραστηριότητα ή να μας πει τι είδους μόρφωση μπορούμε να αποκτήσουμε ή τι είδους δουλειά να κάνουμε. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να έχουν τις γενετικές πληροφορίες μας: αν επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μας ταυτοποιούν, τότε θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μας καταστήσουν θύματα, ακόμη και να μας τροποποιήσουν, να αναπλάσουν την ίδια την ουσία της ανθρωπιάς μας κατ’ εικόνα και ομοίωση της τεχνολογίας, που επιδιώκει να την ελέγξει.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν ήδη συμβεί!!!
Γραμμένο με πάθος, χάρη και αδιαμφισβήτητη ειλικρίνεια, το «ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ» είναι μια καίριας σημασίας μαρτυρία για την ψηφιακή εποχή μας, προορισμένη να γίνει κλασική.
Μέσα από μια προσωπική και συναρπαστική αφήγηση ο Σνόουντεν εισέρχεται στην ουσία του προβλήματος των κοινωνιών συνεχούς παρακολούθησης.
Διαβάστε το. Θα τρομάξετε με αυτές τις αποκαλύψεις.
Ο ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ γεννήθηκε το 1983 στο Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας και μεγάλωσε στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ. Εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός συστημάτων και εργάστηκε ως αξιωματούχος στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και ως εξωτερικός συνεργάτης για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία για τις δημόσιες υπηρεσίες του, όπως το Right Livelihood Award, το German Whistleblower Prize, το Ridenhour Prize for Truth-Telling και το Carlvon Ossietzky Medal από τη Διεθνή Λίγκα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Freedom of the Press Foundation.
Τραχανάς Κώστας