Τίτλος:
Το μαγικό βουνό
Συγγραφέας:
Thomas Mann
Εκδόσεις:
Εξάντας
Μετάφραση:
Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Χανς Κάστορπ, όπου επισκέπτεται τον ξάδερφο του στο Μπέργκχοφ, ένα ελβετικό σανατόριο κοντά στο Νταβός. Ενώ η διάρκεια της επίσκεψης έχει οριστεί αρχικά στις 3 βδομάδες, θα καταλήξει σε μια επταετή παραμονή.
Εκεί γνωρίζεται μεταξύ άλλων και με τους Σεττεμπρίνι και Νάφτα. Ο Σεττεμπρίνι, τέκτονας-ουμανιστής, και ο Νάφτα, Ιησουίτης, προσπαθούν να νουθετήσουν τον νεαρό Χάνς μέσα από λεκτικούς διαξιφισμούς και συζητήσεις. Εξετάζονται θέματα και προβληματισμοί της εποχής, ορισμένα εκ των οποίων συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα την ανθρωπότητα. Αυτά τα σημεία του έργου, που καταλαμβάνουν σεβαστό μέρος του, είναι που το κάνουν να είναι ένα «μυθιστόρημα μύησης» όπως λέει και ο συγγραφέας.
Το 1939 σε μια διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αναφέρει για το «Μαγικό βουνό» ότι: «…ελάχιστη ή καμία σχέση έχει με μυθιστόρημα, τουλάχιστον με την συνήθη έννοια της λέξης…». Στην ίδια διάλεξη το χαρακτηρίζει ως «μυθιστόρημα μύησης».
Σίγουρα το «Το μαγικό βουνό» δεν είναι ένα βιβλίο με το οποίο θα περάσει κάποιος απλά ευχάριστα τις ώρες ανάγνωσής του. Ενώ μου ήταν ευχάριστο στην ανάγνωση, δημιουργούσε συνεχώς ερωτήματα και σκέψεις. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που ο συγγραφέας προτρέπει τον αναγνώστη να το διαβάσει δύο φορές. Την πρώτη να μάθει τους ήρωες και την ιστορία. Ενώ την δεύτερη, χωρίς την περιέργεια του τι θα γίνει στο τέλος, να μπει σε μια διαδικασία σκέψης και αναζήτησης.
Σήμερα τελείωσα την πρώτη ανάγνωση του, και σίγουρα θα το διαβάσω και δεύτερη φορά, γιατί νιώθω ότι έχει πολλά μονοπάτια να ακολουθήσω που δεν ακολούθησα στην πρώτη ανάγνωση. Αξίζει να το διαβάσετε, ίσως όμως όχι το καλοκαίρι. Αν πάλι σας αρέσει διαβάζοντας να προβληματίζεστε και να διευρύνετε τους ορίζοντες σας, «Το μαγικό βουνό» σας περιμένει ακόμα και με καύσωνα. Όπως και να έχει είναι ένα αξιόλογο ανάγνωσμα ενός καταξιωμένου και ταλαντούχου συγγραφέα.