Οκτώ Απριλίου
Στο τέλος του «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» είχαμε παρακολουθήσει τον Μίκαελ να φτάνει στο αγροτόσπιτο που κρυβόταν ο Ζαλατσένκο μαζί με τον ξανθό -γιγαντιαίων διαστάσεων και αντοχών- άντρα. Οι δύο άντρες που ήταν ο πατέρας και ο ετεροθαλής αδελφός της Λίσμπετ Σαλάντερ. Οι δύο κακοποιοί που προσπάθησαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης την αγαπημένη μας ηρωίδα, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Βέβαια ο Μίκαελ την βρήκε με τρία τραύματα από σφαίρα, το ένα εκ των οποίων στο κεφάλι. Θα καταφέρει άραγε να ζήσει η νεαρή και μικροκαμωμένη γυναίκα;
Γκέτεμποργκ
Εκεί, σε ένα εφημερεύων νοσοκομείο, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο η Σαλάντερ και ο διαβόητος Ζάλα μετά την κλήση της υπηρεσίας διάσωσης που είχε καλέσει ο Μίκαελ, αμέσως μόλις αντίκρισε την Λίζμπετ και διαπίστωσε την κρίσιμη κατάστασή της.
Ο Ρόναλντ Νίντερμαν, ο γιγαντόσωμος ξανθός δολοφόνος των τριών θυμάτων στο «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά», και Κύριος οίδε πόσων ακόμα, κατάφερε να ξεφύγει. Και φυσικά όχι χωρίς να κάνει κακό, σκότωσε έναν αστυνομικό, τραυμάτισε έναν άλλο και τους έκλεψε τα όπλα και το περιπολικό.
Η Έρικα αφήνει την θέση της αρχισυντάκτριας του Μιλένιουμ για να πάρει την αντίστοιχη θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας. Μια θέση ζηλευτή από κάθε δημοσιογράφο. Μια θέση που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, παρ’ όλους τους συναισθηματικούς δεσμούς που την δένουν με το Μιλένιουμ, τους εργαζόμενους σε αυτό και φυσικά τον Μίκαελ. Πως θα τα καταφέρει το περιοδικό χωρίς την ταλαντούχα μαέστρο του;
Η Λίζμπετ υποβλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη επέμβαση και ως εκ θαύματος κατάφερε να επιβιώσει. Κυριολεκτικά, τις ώρες που προηγήθηκαν του νοσοκομείου, μπήκε στο μνήμα και βγήκε ζωντανή! Το ίδιο ζωντανός όμως ήταν και ο διαβολικός πατέρας της, που μάλιστα νοσηλευόταν στον διπλανό από τον δικό της θάλαμο.
Ενώ η αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει τους φόνους και τις κακουργηματικές πράξεις, κάποιοι ψηλότερα στην ιεραρχία αρχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη των ερευνών. Ο Ζάλας ήταν προστατευόμενος της κυβέρνησης, ως πρώην Ρώσος κατάσκοπος που αυτομόλησε και πούλησε στους Σουηδούς μυστικά της Σοβιετικής Ένωσης. Μια συγκεκριμένη μυστική ομάδα του Σουηδικού κράτους, που θα έχει ποικίλα προβλήματα αν σκάσει η «βόμβα» Ζάλας, αναλαμβάνει πολύπλευρη δράση εκτός των ορίων του νόμου. Στο στόχαστρό της βρίσκονται μεταξύ άλλων η Σαλάντερ και όλοι οι συνεργάτες του Μιλένιουμ που έχουν στην κατοχή τους έγγραφα που κυριολεκτικά “καίνε”. Ευτυχώς για τους ήρωές μας μέσα στην κρατική μηχανή που απειλεί να τους συνθλίψει υπάρχουν και σύμμαχοι.
…
«Έχω μια δυσάρεστη αποστολή για σένα», είπε ο Τούρστεν Έντγκλιντ.
«Μάλιστα», απάντησε η Μόνικα Φιγκουερόλα.
«Εξαιτίας της δουλειάς αυτής είναι πιθανόν να περιέλθεις σε δυσμένεια -ίσως μάλιστα καταστραφεί η καριέρα σου».
«Καταλαβαίνω».
«Αν, όμως, τα καταφέρεις στην αποστολή σου και τα πράγματα κυλήσουν όμορφα κι ωραία, η καριέρα σου μάλλον θα πάει μπροστά. Σκοπεύω να σε μετακινήσω στην επιχειρησιακή μονάδα της υπηρεσίας μας».
«Συγνώμη που σου το λέω, αλλά η Υπηρεσία Τήρησης των Συνταγματικών Διατάξεων δεν έχει επιχειρησιακή ομάδα».
«Και βέβαια έχει», διαφώνησε ο Τούρστεν Έντγκλιντ. «Τώρα πια έχουμε τέτοια μονάδα. Τη δημιούργησα σήμερα το πρωί. Προς το παρόν περιλαμβάνει ένα πρόσωπο. Εσένα».
…
Το ποια συνέχεια και ποια κατάληξη θα έχει η ιστορία μας, θα το μάθετε διαβάζοντας το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Μιλένιουμ του Στιγκ Λάρσον. Έχει τον τίτλο «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας» και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του Γιώργου Μαθόπουλου.
Όπως λογικά θα περίμενε κανείς ο ταλαντούχος Σουηδός συγγραφέας κινήθηκε και στο τρίτο βιβλίο στο ίδιο μοτίβο με τα δύο προηγούμενα. Έντονη και συνεχής αγωνία, καλοδουλεμένη ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια πλοκή, πολλές ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα και ήρωες τόσο καλά σκιαγραφημένοι που θαρρείς ότι αναφέρεται σε πραγματική ιστορία με πραγματικά πρόσωπα.
Δυστυχώς για όλους εμάς που λατρεύουμε την πένα του Λάρσον, ο συγγραφέας – δημοσιογράφος έφυγε νωρίς από την ζωή και έτσι η πορεία των λογοτεχνικών ηρώων του σταματά στην τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία αυτά βιβλία έχουν συναρπάσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Είναι βέβαιο ότι ο Σουηδός συγγραφέας κατέχει πλέον επάξια μια θέση στο πάνθεον των συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Και επειδή τα λόγια είναι περιττά, αν δεν έχετε διαβάσει ήδη τα βιβλία του, κάντε το το συντομότερο δυνατό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Το κορίτσι με το τατουάζ», έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο και αναμένονται να μεταφερθούν και τα επόμενα δύο.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
H Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.
Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ και των συνεργατών του στο περιοδικό Μιλένιουμ, η Λίσμπετ θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης. Θύμα και η ίδια, η Λίσμπετ είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια.
Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας MILLENNIUM που έχει συναρπάσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.