Ο Χένρικ Βάνιερ (Henrik Vanger), ένας ηλικιωμένος πολυεκατομυριούχος, λαμβάνει κάθε χρονιά στα γενέθλιά του ένα λουλούδι σε κάδρο. Το πακέτο έρχεται με το ταχυδρομείο και δεν έχει ποτέ στοιχεία αποστολέα. Ο Χένρικ έχει 43 κάδρα με λουλούδια. Τα 7 πρώτα του τα είχε δώσει η ανιψιά του Χάριετ (Harriet Vanger) ως δώρο γενεθλίων. Όμως το 1966 η Χάριετ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο Χένρικ Βάνιερ πιστεύει ότι δολοφονήθηκε, πιθανότατα από κάποιο συγγενή τους, ο οποίος από τότε παίζει μαζί του, στέλνοντάς του κάθε χρόνο ένα λουλούδι σε κάδρο. Μετά από 34 χρόνια έρευνας, αποφασίζει, στη δύση της ζωής του, να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στη λύση του μυστηρίου.
Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ (Mikael Blomkvist) – για πολλούς alter ego του συγγραφέα Stieg Larsson, έχει μόλις καταδικαστεί σε 3 μήνες φυλακή για συκοφαντική δυσφήμιση. Ήταν επικεφαλής του Millennium, ενός μικρού αλλά πολύ δυναμικού οικονομικού περιοδικού, και δημοσίευσε κάποια στοιχεία για ένα μεγαλοβιομήχανο που αποδείχτηκαν ψευδή. Χωρίς να προσπαθήσει καθόλου να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να δώσει κάποια στοιχεία για το τι συνέβη, ομολογεί ότι είναι ένοχος και καταδικάζεται σε τρίμηνη φυλάκιση. Έχοντας αντιληφθεί ότι ο Βένερστρεμ θα θελήσει να καταστρέψει το Millennium, συνενοείται με τη συνιδιοκτήτρια (και κατά καιρούς ερωμένη του) Έρικα Μπέργκερ να αποχώρησει εικονικά από το περιοδικό μέχρι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.
Μια μέρα θα τον συγυρίσω με τέτοιο τρόπο, που θα ταρακουνηθεί η Γουόλ Στριτ. Όχι σήμερα, όμως. … Δεν πρέπει να ριψοκινδυνέψουμε, για να μη χαθεί τελείως η αξιοπιστία του περιοδικού.
Σ΄αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του, που ο Μίκαελ έχει γονατίσει από τις δυσκολίες, έρχεται ο Χένρικ Βάνιερ και του δίνει ένα χέρι βοήθειας όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις. Του ζητάει να ισχυρίζεται επίσημα ότι θα γράψει μια βιογραφία για την οικογένεια του ηλικιωμένου βιομήχανου και παράλληλα, με απόλυτη μυστικότητα, να κάνει την τελευταία έρευνα για τη χαμένη ανιψιά του. Ο Χένρικ θα στηρίξει όλες τις ελπίδες του στον νεαρό δημοσιογράφο. Του ζητάει να προσπαθήσει για ένα έτος και υπόσχεται μια παχυλή αμοιβή, αλλά αυτό που τελικά πείθει τον Μίκαελ Μπλόμκβιστ είναι η υπόσχεση ότι θα του δώσει στοιχεία για να πολεμήσει τον Βένερστρεμ. Για την ακρίβεια υποσχέθηκε να του “δώσει τον Βένερστρεμ στο πιάτο”.
Συμπρωταγωνίστρια του Μίκαελ είναι η Λίσμπετ Σαλάντερ (Lisbeth Salander). Η Λίσμπετ Σαλάντερ είναι το κορίτσι του εξώφυλλου ή μάλλον το κορίτσι με το τατουάζ, μια ταλαντούχα ερευνήτρια που δουλεύει ως εξωτερικός συνεργάτης της Μίλτον Σεκιούριτι του Ντράγκαν Αρμάνσκι. Την γνωρίζουμε αρχικά στο βιβλίο ως το άτομο που σκάλισε το ποιόν του Μίκαελ για λογαριασμό του Χένρικ, πριν γίνει η “πρόσληψη”.
Η Λίσμπετ Σαλάντερ ήταν ασύγκριτα η καλύτερη ερευνήτρια που είχε συναντήσει ποτέ όσο καιρό δούλευε στον κλάδο. … Πάνω απ’ όλα είχε την ικανότητα να μπαίνει στο πετσί του ανθρώπου για τον οποίο ερευνούσε. Αν υπήρχε κάτι κρυφό να ξεθάψει, ζούμαρε πάνω του σαν προγραμματισμένος πύραυλος.
Ο Αρμάνσκι δυσκολευόταν να συμφιλιωθεί με τη σκέψη πως το αστέρι των ερευνητών του ήταν ένα χλωμό, αδύνατο, ανορεκτικό κορίτσι, με κοντό μαλλί και τρυπημένα φρύδια και μύτη. Είχε ένα τατουάζ δύο εκατοστών στο λαιμό της που παρίστανε μια σφήγκα, άλλο ένα σαν γιρλάντα στο αριστερό της μπράτσο κι ένα γύρω από τον αστράγαλο. Βλέποντάς την με μια λινή πουκαμίσα ο Αρμάνσκι διαπίστωσε πως είχε κι ένα μεγαλύτερο τατουάζ στην ωμοπλάτη της, που παρίστανε ένα δράκο. Το φυσικό χρώμα των μαλλιών της ήταν κόκκινο, τα είχε βαμμένα, όμως, κατάμαυρα. Έδειχνε σαν να έχει μόλις ξυπνήσει μετά από ένα βδομαδιάτικο όργιο με μια παρέα χεβμεταλάδων.
Η Λίσμπετ είναι 24 χρονών, αλλά μοιάζει σαν να είναι 14 χρονών. Το σώμα της θυμίζει ανορεξικό κορίτσι, μια Πιπί Φακιδομύτη σε ενήλικη και πανκ εκδοχή. Αρκετοί απ’ τον περίγυρό της την θεωρούν χαζή ή ακόμη και διανοητικά καθυστερημένη. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας idiot savant, ενδεχομένως να είναι σωστή η υπόθεση του Μίκαελ ότι έχει σύνδρομο asperger. Κοινό στοιχείο των δυο τους είναι το ταλέντο-ικανότητα στην έρευνα, με διαφορετικούς όμως τρόπους, ηθική και μεθοδολογία.
Οι δυο ήρωες γίνονται αμέσως συμπαθείς στον αναγνώστη. Στον αντίποδα, οι δεύτεροι χαρακτήρες που αποτελούν την ευρύτερη οικογένεια του Χένρικ Βάνιερ, δεν “χωνεύονται” και τόσο εύκολα λόγω της απληστίας τους και – για ορισμένους απ’ αυτούς – του κακού τους χαρακτήρα.
«Το κορίτσι με το τατουάζ», του Στιγκ Λάρσον σου παρέχει μια άλλη προοπτική των πραγμάτων, τόσο λόγω των πιστεύω του συγγραφέα – ο Στιγκ Λάρσον ήταν ένας ακτιβιστής δημοσιογράφος που πολέμησε το κομμάτι του καπιταλισμού που δρα παγερά αδίστακτα και με ασυδοσία με μοναδικό στόχο το κέρδος – όσο και λόγω της Σουηδίας, μιας χώρας με ουσιαστικό κοινωνικό κράτος, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει ωραιοποιημένες τις εκεί συνθήκες ζωής.
Στο πρώτο μισό του βιβλίου ο συγγραφέας χτίζει τις προσωπικότητες, το περιβάλλον και θεμελιώνει ίντριγκες που ρίχνουν νερό στο μύλο της πλοκής. Στο δεύτερο μισό κυριολεκτικά δεν μπορείς να το αφήσεις απ’ τα χέρια σου – ίσως είναι ένα απ’ τα καλύτερα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
«Το κορίτσι με το τατουάζ» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2009 (Σουηδία: Män som hatar kvinnor – ο άνδρας που μισούσε τις γυναίκες, 2005), και ακολούθησαν «Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά» τον Σεπτέμβριο του 2009 (Σουηδία: Flickan som lekte med elden, 2006) και «Το κορίτσι στην φωλιά της σφήκας» τον Μάρτιο του 2010 (Σουηδία: Luftslottet som sprängdes, 2007). Και τα τρία βιβλία έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη στη Σουηδία, ως μίνι σειρά, η οποία κυκλοφορεί στη χώρα μας σε DVD. «Το κορίτσι με το τατουάζ» θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του David Fincher με πρωταγωνιστές τον Daniel Craig ως Μίκαελ Μπλόμκβιστ, τη Rooney Mara ως Λίσμπετ Σαλάντερ, την Robin Wright ως Έρικα Μπέργκερ και τον Christopher Plummer ως Χένρικ Βανιέρ, με πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου 2011. Δεν είναι παράξενο που ενδιαφέρθηκε το hollywood, επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο best seller, ένα πολιτικό-οικονομικό θρίλερ αξιώσεων, ένα βιβλίο που μεταξύ άλλων καταπιάνεται και με το δύσκολο θέμα της γυναικείας κακοποίησης και σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε κι εσείς.