Αν σας ρωτήσουν να αναφέρετε έναν συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόμου, το πιθανότερο είναι να πείτε Στίβεν Κίνγκ (Stephen King) και δικαίως. Με περισσότερα από 40 βιβλία και 200 διηγήματα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους συγγραφείς βιβλίων τρόμου. Τα περισσότερα από τα έργα του έχουν κυκλοφορήσει στην Ελληνική γλώσσα, από τις εκδόσεις Bell. Πριν μιλήσουμε όμως για το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Σε αυτές τις γραμμές θα μιλήσουμε, όπως είπαμε παραπάνω, για το τελευταίο του βιβλίο που φέρει τον τίτλο: «Το κινητό». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Bell, το 2006, ενώ ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί στο εξωτερικό είναι: «Cell». Την μετάφραση του υπογράφει η Γωγώ Αρβανίτη ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου ο Άγγελος Αναστασιάδης.
Όλα ξεκινούν το μεσημέρι της πρώτης ημέρας του Οκτώβρη στην Βοστόνη των Η.Π.Α. Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Κλέιτον, περπατά στον δρόμο όταν «χτυπάει» ο Παλμός. Έτσι ονομάστηκε ένα «μήνυμα» που μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα κινητά και μετέτρεψε όσους το άκουσαν σε αυτό που, λίγες μέρες αργότερα, ονομάστηκε «Άνθρωπος των κινητών». Οι άνθρωποι των κινητών, ξαναεπέστρεψαν στην ζωώδη κατάσταση που βρισκόταν το ανθρώπινο γένος πριν την ανατολή του πολιτισμού. Δολοφονούν τους γύρω τους χωρίς λόγο και χωρίς αναστολές, ενώ το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η εύρεση τροφής. Αυτά βέβαια τις πρώτες μέρες γιατί σιγά σιγά αποκτούν συμπεριφορά αγέλης και αναπτύσσουν ικανότητες που βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον εγκέφαλό τους, όπως η τηλεπάθεια. Ο Κλέιτον είναι από τους λίγους που δεν επηρέασε ο Παλμός, γιατί απλούστατα δεν είχε κινητό τηλέφωνο. Οι άνθρωποι σαν τον Κλέιτον, «Οι νορμάλ» καλούνται να επιβιώσουν σε μια ζούγκλα όπου ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε τους βήμα και να δώσουν μια μάχη για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους όπως αυτό ζει και φέρεται στις μέρες μας. Το τι θα γίνει στο τέλος του βιβλίου θα το ανακαλύψετε όταν διαβάσετε και τις 423 σελίδες, καθαρού κειμένου του.
Τώρα τι εντύπωση μου έκανε; «Το κινητό» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, του είδους του. Το «κακό» με εμένα είναι ότι όσο τρομακτικό και να είναι κάτι που διαβάζω δεν με φοβίζει, αντίθετα με τις ταινίες τρόμου, τις οποίες αποφεύγω επιμελώς. Έτσι πέρασα ευχάριστα τις ώρες που το διάβασα, ενώ η αγωνία για το τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα ήταν σταθερή και έντονη. Θα μπορούσα να πω ότι περισσότερο «τρομακτικό» μου είχε φανεί το «Το αυτό» του ίδιου συγγραφέα παρά το «Το κινητό». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μου άρεσε το τελευταίο βιβλίο του Στίβεν Κίνγκ λιγότερο. Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους μυθιστορήματα, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Στίβεν Κίνγκ είναι κορυφαίος στο είδος του, και αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία. Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Είναι 1η Οκτωβρίου. Ο Θεός βρίσκεται στον Παράδεισό Του, το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα περισσότερα αεροπλάνα είναι στην ώρα τους. Και ο Κλέιτον Ρίντελ από το Μέιν, περπατάει χαρούμενος στους δρόμους της Βοστόνης. Επιτέλους, έχει βρει εκδότη για το κόμικ του. Ετοιμάζεται να γυρίσει σπίτι με δώρα για τη γυναίκα και το γιο του. Όλα τώρα θα πάνε καλύτερα. Ο Κλέι το νιώθει.
Αλλά κάνει λάθος. Τα πάντα αλλάζουν αστραπιαία, όταν αρχίζει ο Παλμός…
Ο Παλμός εξαγριώνει. Στο άκουσμά του ξεχνάς τον πολιτισμένο σου εαυτό. Τα πιο κτηνώδη, καταστροφικά ένστικτά σου έρχονται στην επιφάνεια. Ο Παλμός μεταδίδεται από τα κινητά. Όλα τα κινητά…
Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Κλέιτον και μερικοί ακόμη επιζώντες βουλιάζουν σε μια από τις πιο σκοτεινές και πρωτόγονες εποχές του πολιτισμού. Γύρω τους όλεθρος, σφαγή και κοπάδια ανθρώπων που έχουν επιστρέψει στην κατάσταση του θηρίου…
Δεν υπάρχει σωτηρία από τον εφιάλτη. Αλλά ο Κλέι πρέπει να γυρίσει στο Μέιν. Και καθώς ο ίδιος και οι σύντροφοί του ξεκινάνε σαν πρόσφυγες τη δύσκολη πορεία προς το βορρά, αρχίζουν να βλέπουν παντού το ίδιο παράξενο μήνυμα να τους κατευθύνει: ΚΑΣΟΥΑΚ=ΟΧ-ΤΙΛ. Μια υπόσχεση ίσως. Ή μια απειλή…
Σκεφτείτε… Πόσα κινητά υπάρχουν σήμερα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη; Ποιος δεν έχει ένα; Το συνταρακτικό, μακάβριο και σαρκαστικό μυθιστόρημα του Stephen King δεν θέτει απλώς το ερώτημα «Τώρα μ’ ακούς;». Το απαντάει μ’ έναν τρόπο που δεν θα ξεχάσετε ποτέ…