https://www.youtube.com/watch?v=V6MEN7syyiw
Κριτική και εντυπώσεις
Χα! Μη μου πείτε ότι δεν χαμογελάσατε πονηρά όταν διαβάσατε τον τίτλο αυτού του βιβλίου! Ε, ναι, φυσικά κι εγώ χαμογέλασα και το πήρα αμέσως στα χέρια μου για να δω περί τίνος πρόκειται. Ε, δεν θα το πιστέψετε… ούτε συνταγές για την κουζίνα έχει με κάστανα, ούτε πονηρό περιεχόμενο έχει!
Το πόνημα του Γιώργου Πινακούλα, “Το κάστανο του Γαμίκουλους και άλλες ιστορίες”, είναι μια συλλογή δέκα άρθρων του συγγραφέα που δημοσιεύθηκαν από το 2014 έως και το 2018 στον περιοδικό τύπο, και πιο συγκεκριμένα στα περιοδικά “Νέο Πλανόδιον”, “The Books’ Journal” και “Et cetera”.
Στα δέκα αυτά κείμενά του, ο συγγραφέας εστιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε δέκα έργα την παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Αναλυτικότερα:
Στο “Το κάστανο του Γαμίκουλους” -Νέο Πλανόδιον, 12 Οκτωβρίου 2017- γίνεται λόγος για το “Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι, κυρίου από σόι” του Στερν Λώρενς (Sterne Laurence) που πρωτοεκδόθηκε σε εννέα τόμους από το 1759 έως και το 1767, στην Μεγάλη Βρετανία.
Το επόμενο κείμενο με τίτλο “Πως ο Σάντσο Πάντσα βρέθηκε μπλεγμένος σε μια πολύ δύσοσμη υπόθεση” -Νέο Πλανόδιον, 22 Δεκεμβρίου 2017- μας μεταφέρει στο κόσμο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Miguel de Cervantes Saavedra) και του “Δον Κιχώτη” του, που είδε το φως της δημοσιότητας σε δύο μέρη το 1605 και το 1615, στην Ισπανία.
Το τρίτο άρθρο υπό τον τίτλο “Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος: Ένα προτεσταντικό μυθιστόρημα” -Νέο Πλανόδιον, 16 Μαρτίου 2018- είναι αφιερωμένο στο “Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος” του Χάνς Γιάκομπ Κρίστοφελ φον Γκρίμελσχαουζεν (Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen) που πρωτοκυκλοφόρησε το 1668 στη Γερμανία.
Ακολουθεί το “Τι απέγινε ο καπετάν Άβερης” -Νέο Πλανόδιον, 22 Φεβρουαρίου 2018- στο οποίο γίνεται λόγος για το “Γενική ιστορία για τις ληστείες και για τα φονικά που κάνανε οι πιο ξακουσμένοι κουρσάροι”. Ένα βιβλίο που τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1724, έγινε αμέσως bestseller και ως συγγραφέας του φέρεται ο Πλοίαρχος Τσαρλς Τζόνσον (Captain Charles Johnson).
Αμέσως μετά βρίσκουμε το “Ένας αριστοτέχνης της μαγικής φαντασίας” -The Books’ Journal, Φεβρουάριος 2014. Εδώ, ο Γιώργος Πινακούλας ρίχνει τη ματιά του στο “Πορφυρά πανιά” του Αλεξάντρ Στεπάνοβιτς Γκρινέβσκι (Aleksandr Stepanovich Grinevsky) που το εξέδωσε το 1923 στη Ρωσία.
Το έκτο κεφάλαιο-σταθμός του ταξιδιού μας έχει τίτλο “Η σκυλίσια καρδιά των ανθρώπων” -Et cetera, 11 Ιανουαρίου 2015- και αναφέρεται στο διήγημα “Καρδιά σκύλου” που έγραψε το 1925 ο Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ (Mikhail Afanasyevich Bulgakov) στη Ρωσία.
Στη συνέχεια συναντάμε το “Για το μοντερνιστικό μυθιαστόρημα” -Νέο Πλανόδιον, 1 Σεπτεμβρίου 2017- που γράφτηκε για το πεζό ποίημα “Βιργιλίου Θάνατος”, του Χέρμαν Μπροχ (Hermann Broch), που γράφτηκε το 1945 στην Αυστρία.
Επόμενο άρθρο είναι το “Ο Χλωρίτιος, ένας αλχημιστικός πάπυρος κι ένα βιβλίο του Αριστοτέλη” -Νέο Πλανόδιον, 21 Νοεμβρίου 2017. Σε αυτό του το κείμενο ο Γιώργος Πινακούλας μας ταξιδεύει στο αγαπημένο μου “Το όνομα του ρόδου” που έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) το 1980 στην Ιταλία.
Προτελευταίος σταθμός είναι το “Ποιος ήταν ο Ουμπερτίνος από την Καζάλε;” -Νέο Πλανόδιον, 4 Οκτωβρίου 2018- στις παραγράφους του οποίου γίνεται λόγος τόσο για το “Το όνομα του ρόδου”, όσο και για το έργο του Δάντη Αλιγκέρι (Dante Alighieri) “Θεία Κωμωδία” που γράφτηκε το διάστημα μεταξύ 1308 και 1321, επίσης στην Ιταλία.
And last but not least που λένε και οι Βρετανοί, είναι το “Ο Νίκολας Μπάρμπερ βγαίνει στο θέατρο του κόσμου” -Νέο Πλανόδιον, 4 Μαΐου 2018. Ένα άρθρο αναφορικά με το “Θρησκευτικό δράμα” του Μπάρυ Άνσγουορθ (Barry Unsworth) που εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1995.
Τι ταξίδι και αυτό ε; Από την Ιταλία του 14ου αιώνα μέχρι την Μεγάλη Βρετανία της εποχής μας, ο Γιώργος Πινακούλας μας δείχνει με τα δικά του μάτια και την δική του πέννα δέκα από τα σημαντικότερα ανά τους αιώνες έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πλέον θεωρούνται -δικαίως- κλασικά αριστουργήματα!
Μια ευκαιρία να τα ξαναθυμηθούμε το πόνημα “Το κάστανο του Γαμίκουλους και άλλες ιστορίες”, να τα δούμε από κάποια διαφορετική οπτική γωνία και -γιατί όχι- να τα διαβάσουμε είτε ξανά είτε για πρώτη φορά! Καλές αναγνώσεις!
Οπισθόφυλλο
Είναι άραγε, από νομικής απόψεως, η μητέρα συγγενής του παιδιού της; Ποια ήταν η γνώμη των σοφών νομομαθών της Αγγλίας, όπως ο αξιοσέβαστος Φιλόκωλος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος; Πού οφειλόταν αυτή η δυσάρεστη οσμή με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντσα μέσα στο σκοτεινό δάσος; Μήπως ο Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος, παρά την απλοϊκότητά του, είχε μια συγκροτημένη άποψη για τον κόσμο και για την κακία των ανθρώπων; Πότε και πού τέλειωσε το βίο του ο καπετάν Άβερης, ο διαβόητος πειρατής; Πώς καταφέρνει ο Αλεξάντρ Γκριν να μιλά μέσα από φανταστικά παραμύθια για κάτι τόσο αληθινό όσο η αγάπη; Σε όλα αυτά και σε άλλα παρόμοια κρίσιμα και καυτά ερωτήματα απαντά το παρόν πόνημα. Στα δέκα κείμενα του βιβλίου, ο αναγνώστης θα συναντήσει πραγματικούς ήρωες και πλαστούς συγγραφείς, θα περιπλανηθεί στην αγγλική ύπαιθρο και στις θάλασσες του Νότου, θα γελάσει ίσως και θα μελαγχολήσει με τα παθήματα και τα κατορθώματα των ηρώων. Πάνω απ όλα όμως, θα ξαναδιαβάσει με άλλο μάτι τα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.
Ο Γιώργος Πινακούλας γεννήθηκε το 1983 στη Σενεγάλη. Σπούδασε συγκριτική φιλολογία και κοινωνιολογία στην Αθήνα και στο Σαουθάμπτον, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Σήμερα ζει στο Αργύρι Καρδίτσας.
[grbk https://www.greekbooks.gr/to-kastano-toy-gamikoyloys-kai-alles-istories.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το κάστανο του Γαμίκουλους και άλλες ιστορίες
Συγγραφέας
Γιώργος Πινακούλας
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Επίκεντρο
Ημερομηνία έκδοσης
Σεπτέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων
123
ISBN
978-960-458-807-7