Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2017
Σελ. 132
Πρόκειται για ένα ψηφιακό μυθιστόρημα με CD. Στο CD ακούμε τα αποσπάσματα που βρίσκονται μεταγραμμένα στο βιβλίο.
Το βιβλίο περιέχει τρία μέρη.
Το Α’ Μέρος είναι το δοκίμιο «Ουροβόρος όφις», όπου ο συγγραφέας προτείνει την επαναφορά της λογοτεχνίας στις αρχέγονες προφορικές καταβολές της. Είναι μια τηλεγραφική ιστορική αναδρομή για τη σχέση προφορικού και γραπτού λόγου. Απαντά στο ερώτημα: μπορεί να υπάρξει λογοτεχνία χωρίς γραφή;
Το B’ Μέρος περιλαμβάνει το διήγημα «Κάσσια Φράγκου. Μικρό ιστορικό», όπου παρουσιάζεται εν είδει «βιογραφικού σημειώματος» ο σύντομος βίος μιας παράξενης και μοναχικής κοπέλας η οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια. Είναι η ιστορία ενός δυστυχισμένου έρωτα.
Το Γ’ Μέρος περιέχει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του ψηφιακού δίσκου, όπου κυρίως επιχειρείται ανασύσταση σκηνών του καθημερινού βίου της Κάσσιας, με την ηχογραφημένη θεατροποίηση της ερωτικής ερημίας που βιώνει. Επίσης προστέθηκαν μια σειρά τυχαίες ή και προγραμματισμένες μαγνητοφωνήσεις (διάλογοι) στις οποίες ακούγεται η φωνή του ίδιου του Θανάση Βαλτινού, όπως και άλλα τεκμήρια και ντοκουμέντα μιας εποχής (ποικίλες εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δελτία καιρού, ασκήσεις γυμναστικής, φωνή εφημεριδοπώλη που ανακοινώνει τις δίκες πρωταιτίων της Χούντας των Συνταγματαρχών, σειρήνες ασθενοφόρου, πλήκτρα μιας γραφομηχανής, αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού, Χορωδία βυζαντινής μουσικής, φωνές γεμάτες πάθος, αισθησιακές, ψίθυροι αλλά και ερωτικές κορυφώσεις).
[grbk https://www.greekbooks.gr/imerologio-tis-alonnisou.html%5D
Πίσω από τον πρόχειρο τίτλο «Ημερολόγιο της Αλοννήσου» κρύβονται οι δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνικές οπτικοακουστικές κατακτήσεις. Το πειραματικό αυτό βιβλίο αποβλέπει στην επιστροφή στην πρώτη αρχή της λογοτεχνίας που δεν ήταν βέβαια ο γραπτός λόγος.
Το κείμενο το βιβλίου έχει την ιδιορρυθμία ότι δεν είναι οριστικό, αλλά αναζητάει την εκδοτική ολοκλήρωση και πληρότητά του μέσα από την αναγκαστική κι εν τέλει προσωπική ακρόαση του ψηφιακού δίσκου, ο οποίος εμπεριέχεται στο τέλος του βιβλίου.
Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει επίσης μεταφράσει αρχαίους τραγικούς (Αισχύλου, Ορέστεια, Ευριπίδη, Τρωάδες, Μήδεια). Άλλα έργα του είναι: «Η κάθοδος των εννιά», «Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο», «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», «Ορθοκωστά», «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη», «Ο τελευταίος Βαρλάμης», «Ανάπλους», «Ημερολόγιο 1836-2011» κ.α.
[grbk https://www.greekbooks.gr/imerologio-tis-alonnisou.html%5D