Στη σειρά «Αστέρια» που απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας 9+ ετών, των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, προστέθηκε ένα ακόμα βιβλίο. Συγγραφέας του είναι η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και εικονογράφος του η Σάντρα Ελευθερίου. Έχει τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή» και είναι πραγματικά ένας θησαυρός!
Υπόθεση βιβλίου
Ο Άρης αμίλητος, καθισμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου των γονιών του, κοιτάζει την διαδρομή προς την Αθήνα. Την Αθήνα που δεν του είναι άγνωστη, μα τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τώρα μετακομίζουν στην πρωτεύουσα. Ο πατέρας του, μετά από σκληρή δουλειά, κατάφερε να πάρει μια καλύτερη εργασιακή θέση, που δικαιωματικά του αξίζει. “Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων” λέει και δεν χορταίνει να το ακούει. Η δε μητέρα του; κατενθουσιασμένη!
Με το που ανεβαίνουν με το ασανσέρ στον όροφο του νέου τους διαμερίσματος, η γειτόνισσα της διπλανής πόρτας, η κυρία Μοσχούλα τους συστήνει τον εαυτό της μαζί με λίγα ή πολλά, καλά ή άσχημα, λόγια για κάθε κάτοικο της πολυκατοικίας. Η μεγάλη έκπληξη για τον Άρη όμως είναι η απίστευτη θέα που έχουν από το μπαλκονάκι τους. Δεν είναι λίγο να αντικρίζεις κατέναντί σου τον Παρθενώνα ε;
Χμ, κάτι τους είχε πει η κυρία Μοσχούλα, πως και στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον καθηγητή Φίλιππο, άρεσε να ρεμβάζει εκεί…
…
Ήταν περίεργος άνθρωπος, αλλόκοτος θα έλεγα. Τι απέγινε ένας Θεός ξέρει.
…
Οι εκπλήξεις για τον Άρη συνεχίζονται, με τους γονείς του να του προτείνουν να έχει ένα επιπλέον δωμάτιο αποκλειστικά για τον ίδιο, αυτό της σοφίτας του σπιτιού (για τους πιο αισιόδοξους) ή της αποθήκης της ταράτσας (για τους απαισιόδοξους). Όπως κι αν λέγεται όμως αυτό το δωμάτιο, γεγονός είναι πως για να το έχει δικό του ο Άρης, πρέπει προηγουμένως να το καθαρίσει.
Αυτό ίσως φαίνεται κάτι σαν “δουλειά μιας μέρας” όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο πρώην ιδιοκτήτης που λέγαμε, περνούσε εκεί μέσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας του, και το είχε αφήσει σε κακό χάλι. Το τι κούτες, κουτάκια, βιβλία, χαρτιά, στυλό και τόνοι σημειώσεων υπήρχαν ανακατεμένα όλα μαζί και για συμπλήρωμα… ένα τρίτροχο ποδήλατο αλλά και ένα ποντικοφαγωμένο -λες- γραφείο!
Μάτι δειλό – χέρι γρήγορο έλεγε η γιαγιά μου και φαίνεται πως και ο Άρης το ίδιο πίστευε, κι ας μην την είχε ακούσει ποτέ να το λέει. Δεν χάνει λεπτό λοιπόν, κοιτάζοντας το χάος, και ξεκινάει αποφασιστικά να βάλει μια τάξη στο “βομβαρδισμένο τοπίο” που βλέπει γύρω του.
Αλλά και την επόμενη ημέρα, με το που ξυπνά, πάλι στη σοφίτα ανεβαίνει. Τώρα μάλιστα που έχει καθαριστεί κάπως, μπορεί να κοιτάξει με την ησυχία του τα χαρτιά του γραφείου. Χμ, μα για σταθείτε! Τι γράφει πάνω του αυτό το σημειωματάριο; “Ιπτάμενο τρίκυκλο”; Ο ήρωας του βιβλίου μας κάνει τους συσχετισμούς και πλησιάζει διστακτικά το παράξενο ποδήλατο που κυριαρχούσε στο χώρο.
…
Ανέβηκα διστακτικά. Πάτησα κάποια κουμπιά. Δεν έγινε τίποτα. Καλά, ο τύπος ήταν σαλταρισμένος, σκέφτηκα.
…
Είτε ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Columbia ήταν όντως αλαφροΐσκιωτος, είτε όχι, σίγουρα το ημερολόγιο που βρίσκεται σκονισμένο και πεσμένο στη βάση της παράξενης, παλαιού τύπου, ιδιοκατασκευής, έχει να πει πολλά. Φυσικά ο Άρης το ρίχνει στο διάβασμα.
“Το ημερολόγιό μου – Φίλιππος Φευγάτος”, γράφει απ’ έξω και συνεχίζει…
…
Σήμερα ασχολήθηκα με το τρίκυκλό μου. Τα φρένα δούλευαν άψογα και τα ελατήρια ανεβοκατέβαιναν ομαλά. Ρύθμισα το GPS και το ενημέρωσα με τους τελευταίους υπερσύγχρονους χάρτες.
Γέμισα το ντεπόζιτο με το μείγμα καυσίμων και φόρτωσα μια ανταλλακτική μπουκάλα. Έκανα μια πιλοτική εκκίνηση. Όλα πήγαν περίφημα.
Ετοίμασα το σακίδιό μου. Πήρα ρούχα ελαφριά και ζεστά. Συνήθως, έχει άστατο καιρό τέτοια εποχή. Γέμισα με νερό το ανοξείδωτο παγούρι μου, πήρα έναν αυτοφορτιζόμενο φακό, κιάλια, φωτογραφική μηχανή, το ευφυέστατο μίνι λεξικό μου και τον αγαπημένο μου σουγιά με την ξύλινη λαβή.
Τελευταία και πάνω πάνω, έβαλα ένα σακουλάκι με σοκολατάκια -τρελαίνομαι για σοκολάτα- και το ημερολόγιό μου. Πανέτοιμος!
…
Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μόνο η αρχή! Γιατί καθώς ο φίλος μας συνεχίζει το διάβασμα, μαθαίνει για τα ταξίδια του παράξενου μα και εξαφανισμένου καθηγητή. Πρώτο ταξίδι; Άλις Σπρινγκς στην μακρινή Αυστραλία και μια συνάντηση με Αβορίγινες! Τα εκπληκτικά που ζει και νιώθει, που μαθαίνει, ακούει και αποκτά ο εξερευνητής, είναι σαν να τα ζει μαζί του και ο Άρης.
Ο καθηγητής δεν ξέρουμε που είναι τώρα και τι κάνει, αλλά ο Άρης “προσγειώνεται” αναγκαστικά, συχνά, στην πραγματικότητα. Να, ας πούμε για να γνωρίσει την σχεδόν συνομήλική του Λίνα, που ζει με τους γονείς της στον ακριβώς από κάτω όροφο…
Τι να γίνει; Ευτυχώς, αν και κολλημένη με τους υπολογιστές, είναι συμπαθητική. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Γνώριζε και αρκετά καλά τον καθηγητή Φευγάτο.
Μα… τι έχει απογίνει αυτός ο άνθρωπος;
[grbk https://www.greekbooks.gr/jeni-koutsodimitropoulou.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή», της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό που μυρίζει περιπέτεια ή για να το πούμε πιο σωστά, αναβλύζει εξερευνήσεις. Με το που το κρατάς στα χέρια σου νιώθεις πως θα γνωρίσεις μέρη μακρινά και δύσβατα.
Ο αναγνώστης του -που στην προεφηβική ηλικία διψά πραγματικά για εξερευνήσεις- θα αποκτήσει γνώσεις που όλοι οι μικροί επίδοξοι εξερευνητές θα ήθελαν να βρουν αλλά δύσκολα ανακαλύπτουν. Οι πληροφορίες αυτές είναι άριστα ενταγμένες στο κείμενο, με τις λέξεις κλειδιά γραμμένες και στα Αγγλικά -έτσι ώστε να επιτρέπουν περαιτέρω διερεύνηση. Με τον τρόπο αυτό η επιθυμία που σίγουρα θα του γεννηθεί να μάθει περισσότερα από το διαδίκτυο γίνεται παιχνιδάκι.
Πιστεύω πως το «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή» θα ενθουσιάσει κάθε βιβλιόφιλο -ακόμα κι αν αυτός είναι πολύ μακριά από την προεφηβική ηλικία- όταν το πάρει στα χέρια του. Είναι γεγονός πως θα βάλει σε πειρασμό ακόμα και όσους δεν τους πολυαρέσει το διάβασμα… να κάνουν μια σωστή και ενδιαφέρουσα αρχή με ένα καταπληκτικό βιβλίο! Θα το λατρέψουν όλοι.
Όλα όσα μαθαίνει ο αναγνώστης για τους Αβορίγινες και τους Μαορί, φτάνουν σε αυτόν μέσα από το ημερολόγιο του καθηγητή – εξερευνητή Φίλιππου Φευγάτου. Το κείμενο του ημερολογίου είναι γραμμένο στακάτα, με σαφήνεια, και αμεσότητα που συναρπάζει. Η δε γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί, εντείνει την διαφορά του από το υπόλοιπο κείμενο και θυμίζει έντονα αληθινή γραφή.
Το μοναδικό κείμενο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου συμπληρώνει η άξια βραβείου εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου που συναρπάζει από το τέλειο εξώφυλλο και συνεχίζει στο εσωτερικό του βιβλίου. Ξεκινά μοναδικά το κάθε κεφάλαιό του, με ένα απίστευτο δέσιμο εικόνας και κειμένου.
Εκτός από ένα υπέροχο ανάγνωσμα που θα ψυχαγωγήσει κάθε αναγνώστη του, το «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή» αποτελεί ένα εξαίσιο έναυσμα για μάθηση και γνώση· στο τέλος του βιβλίου υπάρχει βιβλιογραφία αλλά και σύνδεσμοι για ποιοτικό σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
Το αμέσως πιο ελπιδοφόρο, μετά το ότι ένα τέτοιο βιβλίο γεννήθηκε -ευχαριστούμε Τζένη Κουτσοδημητροπούλου– είναι το “#1” που υπάρχει στο εξώφυλλο του. Ανυπομονώ ειλικρινά να διαβάσω και το ή -ακόμα καλύτερα- τα επόμενα!
Συγχαρητήρια τόσο στη συγγραφέα, όσο και στην εικονογράφο. Όσο για εσάς; Μην το χάσετε!
Οπισθόφυλλο:
Ο Άρης μετακομίζει στην Αθήνα, στην καρδιά της μεγαλούπολης. Δύσκολη αλλαγή. Το σπίτι, η γειτονιά, ο κόσμος – όλα καινούρια. Ευτυχώς, το νέο του σπίτι έχει και σοφίτα που προορίζεται για δική του, αλλά με μία προϋπόθεση: να την καθαρίσει ο ίδιος και να πετάξει όλη τη σαβούρα του παλιού ιδιοκτήτη. Με σακούλες σκουπιδιών και τη σκούπα στο χέρι, ο Άρης αναλαμβάνει δράση… Αυτό που δεν γνωρίζει, όμως, είναι πως αυτή η εκκαθάριση σύντομα θα του αλλάξει τη ζωή.
Ένα ημερολόγιο του παλιού ιδιοκτήτη, του καθηγητή Φίλιππου, θα σταθεί η αφορμή για τον Άρη και τη νέα του φίλη, τη Λίνα, να ταξιδέψουν σε κόσμους διαφορετικούς. Να γνωρίσουν αυτόχθονες λαούς της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και να μάθουν για τις καθημερινές τους συνήθειες και τον πολιτισμό τους. Kαι όλα αυτά, μέσω ενός ιπτάμενου τρίκυκλου!
Όμως, πού βρίσκεται τώρα ο καθηγητής; Τι σχέση είχε με τους Αβορίγινες και τους Μαορί; Τι γνωρίζει για αυτόν η κυρία Μοσχούλα και τι ρόλο παίζει η Βάγια Στάμου; Και, αλήθεια, αυτό το τρίκυκλο υπάρχει;
[grbk https://www.greekbooks.gr/jeni-koutsodimitropoulou.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή
Συγγραφέας
Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση
Σάντρα Ελευθερίου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Νοέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων
121
ISBN
978-960-563-173-4
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη