Το Ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα είναι θα μπορούσε κανείς να πει ένα σπάνιο είδος στην λογοτεχνία. Έτσι όταν ένας φίλος μου χάρισε το τελευταίο βιβλίο της Χρύσας Δημουλίδου με τίτλο «το φιλί του δράκου» η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί το εν λόγω βιβλίο ανήκει στην προαναφερθείσα κατηγορία. Ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που θα διάβαζα και έτσι η περιέργειά μου ήταν διπλή. Από τη μια να δω πως γράφει η Χρύσα Δημουλίδου και από την άλλη να ανακαλύψω εάν αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα θα με ικανοποιούσε σαν αναγνώστη.
[grbk https://www.greekbooks.gr/dimoulidou-hrisiida.person?filters=TotalSales&pageNo=1%5DΗ ιστορία του βιβλίου ξεκινά την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1964, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Την ημέρα αυτή γεννήθηκαν στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου πέντε κοριτσάκια. Το ένα από αυτά το γέννησε μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που πέθανε αμέσως μετά τη γέννα από ακατάσχετη αιμορραγία. Αυτό το παιδί τρεις μέρες μετά τη γέννησή του εξαφανίστηκε χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος και γιατί το πήρε. Κάνοντας με την πένα της συγγραφέως ένα χρονικό άλμα μεταφερόμαστε στο 1989 όπου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος διαλέγει τα θύματά του βάσει του τόπου και της ημερομηνίας γεννήσεώς τους. Δολοφονεί με στραγγαλισμό δια βρόγχου όσα κορίτσια γεννήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στις 13 Μαρτίου του 1964. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Α’ της υποδιεύθυνσης δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας Θεσσαλονίκης, Φώτης Στεργίου. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν στην Αριστέα Κασσιμάτου, μια ιδιόρρυθμη νοσοκόμα του Νοσοκομείου Σερρών και σε καλά κρυμμένα μυστικά επιφανών κατοίκων της πόλης της Μακεδονίας.
«Το φιλί του δράκου» είναι ένα βιβλίο που μπορεί άνετα να ενταχθεί στα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έχει μια θαυμάσια πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης με αρκετές ανατροπές να κάνουν ακόμη πιο έντονη την αγωνία που αισθάνεσαι όταν το διαβάζεις. Έντεχνα η συγγραφέας του έχει πλέξει ανάμεσα στην αφήγηση διάφορα ιστορικά και ηθογραφικά στοιχεία για την περιοχή των Σερρών κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Είναι ένα βιβλίο που θα το απολαύσετε και που αξίζει να το αγοράσετε είτε για τον εαυτό σας, είτε για να το προσφέρετε ως δώρο τις γιορτινές αυτές ημέρες που έρχονται.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Στις 13 Μαρτίου 1964 μια ετοιμόγεννη δεκαεξάχρονη κοπέλα φτάνει μόνη στο Νοσοκομείο Σερρών με αιμορραγία. Ξεψυχά, αφού πρώτα γεννά ένα κοριτσάκι. Τρεις μέρες μετά, το βρέφος εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι έρευνες της Χωροφυλακής παραμένουν άκαρπες και ο φάκελος της υπόθεσης μπαίνει στο Αρχείο.
Το Σεπτέμβριο του 1989 ένας περίεργος στραγγαλισμός μιας νεαρής καθηγήτριας συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Δύο μήνες αργότερα μια νεαρή μάνα βρίσκεται στραγγαλισμένη με τον ίδιο τρόπο. Ο αστυνόμος Α’ Στεργίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης παρατηρεί ότι τα δύο θύματα έχουν γεννηθεί στις 13 Μαρτίου του ‘64 στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι αιφνιδιαστικές και απρόσμενες. Ο Στεργίου αντιλαμβάνεται ότι μόλις έχει μπει σ’ ένα σκοτεινό λαβύρινθο μιας περίεργης υπόθεσης που ο μίτος της ξεκινά είκοσι πέντε χρόνια πριν στις Σέρρες. Ποιος έκλεψε εκείνο το μωρό; Γιατί; Ποιος σκοτώνει τα κορίτσια που γεννήθηκαν την ίδια μέρα με αυτό; Τι παιχνίδι παίχτηκε και ποια συμφωνία με το θάνατο, που ξύπνησε ένα δολοφόνο είκοσι πέντε χρόνια αργότερα;
Το Φιλί του Δράκου είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Χρύσας Δημουλίδου. Γεμάτο συναίσθημα, μυστήριο, δράση, αγωνία, κρατά τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα ως την τελευταία του σελίδα.