https://www.youtube.com/watch?v=JBZBKKGr0Bo
Υπόθεση βιβλίου
Με οδηγούς ένα πατέρα και ένα γιο, το τρενάκι της εξερεύνησης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη χώρα της βιοποικιλότητας. Επιβιβαστείτε, καθίστε αναπαυτικά και ξεκινάμε! Τουυυυ τουυυυ τσαφ τσουφ τσαφ τσουφ…
Πρώτη μας στάση η “Ποικιλία στα οικοσυστήματα”.
Εδώ θα μάθουμε τι ακριβώς είναι η βιοποικιλότητα, τι είναι τα οικοσυστήματα, ποια είναι η αξία των μελών ενός οικοσυστήματος -ακόμα και αν αυτό είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός- και θα απασχοληθούμε με τρεις πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες. Α, ξέχασα, θα μιλήσουμε και για δεινόσαυρους αλλά και για τον Κόναν ένα φοβερό και τρομερό στην αντοχή… βακτήριο!
Επόμενη στάση η “Ποικιλία στα είδη ζώων και φυτών”.
Στάση δεύτερη! Οι κύριοι επιβάτες παρακαλούνται να κατέβουν στην αποβάθρα για παιχνίδι και ενημέρωση! Πόσο σημαντική είναι η επιβίωση και η αναπαραγωγή των ειδών αλλά και πόσο μεγάλη αξία έχει η ποικιλία στα οικοσυστήματα; Μπορείτε να ξεχωρίσετε οκτώ από τα πιο γνωστά είδη αρκούδας; Άραγε ποια είναι η βιοποικιλότητα ενός αγροκτήματος και πόσοι από εσάς θα μπορέσουν να απαντήσουν σωστά στις επτά ερωτήσεις ενός κουίζ; Ακόμα, ξέρετε τι είναι ο ζωτικός χώρος των ζώων και των φυτών, και πόσο σημαντικός είναι για την ανάπτυξή τους;
Τρίτη στάση μας “Ο άνθρωπος ως οικοσύστημα”.
Κι όμως, ένα οικοσύστημα δεν είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο σε μέγεθος. Ακόμα και το ανθρώπινο σώμα είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα αποτελούμενο από ένα τεράστιο πλήθος μικροοργανισμών…
…
Υπάρχουν περίπου 1.000 είδη βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο. Και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Σε ένα τετραγωνικό εκατοστό του χεριού μας ζούνε 2 εκατομμύρια βακτήρια περίπου.
Στην πραγματικότητα τα βακτήρια στο σώμα μας είναι πολύ περισσότερα από τα κύτταρά μας.
…
Ακολουθεί η στάση “Λάθος δρόμος: η βιοποικιλότητα και η υγεία μας σε κίνδυνο”.
Αποβιβαστείτε στο σταθμό, αν θέλετε στο κυλικείο μπορείτε να βρείτε αναψυκτικά και σάντουιτς. Σε δέκα λεπτά όλοι στο κέντρο ενημέρωσης, θα μιλήσουμε για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Θα πούμε για το κλιματικό χάος, για τους πάγους, για το κουνούπι του Νείλου, για τους κινδύνους της υγείας μας, για τα δάση που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, για την εμπορία άγριων ζώων, για τις υπαίθριες αγορές ζώων και για την βιομηχανία κρέατος!
Πέμπτη στάση η “Αλλαγή πορείας: η προστασία της βιοποικιλότητας”.
Τελευταία στάση του ταξιδιού μας και τι άλλο θα εξετάσουμε εδώ, παρά την ελπίδα; Την ελπίδα να αλλάξουν όλα τα κακώς κείμενα. Την αναγκαιότητα όλοι οι άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και την στάση τους απέναντι στην φύση. Όλοι μας άλλωστε, άνθρωποι, ζώα και φυτά, είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας! Κανένας, μα κανένας, δεν πρόκειται να ωφεληθεί αν αυτή η αλυσίδα σπάσει!
Λίγο πριν επιστρέψουμε στην αφετηρία μας και αποβιβαστούμε, θα περάσουμε από το “Παράρτημα” και από το “Μικρό λεξικό”.
Στο Παράρτημα θα βρούμε σημαντικά στοιχεία για την “Βιοποικιλότητα σε αριθμούς”, για την “Βιοποικιλότητα της Ελλάδος” καθώς και προτροπές για να σκεφτεί και να φιλοσοφήσει ο καθένας από μας σχετικά με τα θέματα που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας αυτό.
Τέλος στο “Μικρό λεξικό” θα μάθουμε τι σημαίνουν οι όροι: Αλλαγή, αναπαραγωγή, ανθρωπόκαινο, απειλούμενα είδη, βιότοπος, βακτήρια, δείκτες υγείας οικοσυστήματος, διοξείδιο του άνθρακα, dna, επιβίωση, ζωή, ζωονόσοι, ιοί, μεσοζωικός αιώνας, οικοσυστήματα, ποικιλία οικοσυστημάτων και ειδών, προσαρμογή, πρώτος μικροσκοπικός οργανισμός, ταξινομία και τροφική αλυσίδα.
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/pedika-c-2/ikonografimena-c-1/to-dichty-tis-zois.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Βιοποικιλότητα! Τι όμορφη αλλά και τι σημαντική για την επιβίωση του πλανήτη λέξη!
Η ταλαντούχα συγγραφέας Ελένη Σβορώνου μαζί με την εξίσου ταλαντούχα εικονογράφο Zafouko Yamamoto δημιούργησαν από κοινού, το πιο πλήρες κατά την γνώμη μου παιδικό βιβλίο για το θέμα αυτό. Κι όχι μόνο το πιο πλήρες αλλά και το πιο καλαίσθητο!
Με τέχνασμα μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν πατέρα και έναν γιο, οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν τα πάντα για την βιοποικιλότητα. Οι απόψεις του ενήλικου και του ανήλικου διίστανται. Το παιδί έχει κουραστεί να ακούει διαρκώς πως πρέπει να σωθεί το ένα, το άλλο, το παράλλο είδος, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Ο δε γονιός του, γνωρίζει -ο χρόνος του το έχει αποδείξει περίτρανα- το πόσο απαραίτητη είναι η διάσωσή των ειδών αυτών αλλά και πόσων άλλων που δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη τους.
Και μη θαρρείτε πως το «Το δίχτυ της ζωής», της Ελένης Σβορώνου και της Zafouko Yamamoto, είναι ένα παιδικό ανάγνωσμα που περιέχει μόνο κείμενο και εικόνες! Στις σελίδες του θα βρείτε πολλές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της γνώσης αλλά και στην διασκεδαστική ανάγνωσή του. Θα βρείτε κουίζ που θα τσεκάρουν τα όσα έμαθαν οι αναγνώστες του και τέλος θα βρείτε το Παράρτημα και το Μικρό λεξικό που θα φανούν πολύ πολύ χρήσιμα στους νεαρούς εξερευνητές της γνώσης!
Με την προτροπή να το αποκτήσετε και να το χαρίσετε, τάχιστα κλείνω αυτή την κριτική και όπως πολύ σωστά λέει η συγγραφέας του βιβλίου στον πρόλογο: “Καλή ανάγνωση και δράση”!
Οπισθόφυλλο:
Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλότητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε.
Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί!
Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε… Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν;
Ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τη σημασία της τροφικής αλυσίδας και βαριέται ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια, συζητά με τον πατέρα του.
Στη συζήτησή τους εμφανίζονται ο δεινόσαυρος, το κουνούπι, οι ιοί και πολλά ζώα, φυτά, οικοσυστήματα και το θαυμαστό πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο.
Στο βάθος… η τεράστια απειλή που συνιστά για τον πλανήτη μας η απώλεια της βιοποικιλότητας και μια πολύτιμη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε: η σχέση ανάμεσα στη φύση και την υγεία μας.
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/pedika-c-2/ikonografimena-c-1/to-dichty-tis-zois.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το δίχτυ της ζωής
Υπότιτλος βιβλίου
Ιστορίες βιοποικιλότητας
Συγγραφέας
Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος
Zafouko Yamamoto
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Νοέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων
60
ISBN
978-960-563-405-6