https://www.youtube.com/watch?v=dw6Ztf9aWyU
Κριτική και εντυπώσεις
Για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, την εκστρατεία των ελληνικών δυνάμεων, τις μάχες, την προέλαση στο εσωτερικό, την υποχώρηση, στην αποχώρηση και τα όσα επακολούθησαν αυτών, έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία· άλλα με έντονο το λογοτεχνικό στοιχείο και άλλα υπό το πρίσμα της ιστορικής μελέτης.
Μέχρι όμως τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν είχε γραφτεί ένα πλήρες χρονικό αυτών των γεγονότων υπό μορφή ημερολογίου. Αυτό το κενό, αυτή την παράλειψη, αποφάσισε να καλύψει ο συγγραφέας Γιάννης Κ. Χρονόπουλος, με την ενδελεχή μελέτη του γύρω από την Μικρασιατική Εκστρατεία.
Αυτή η μελέτη χάρη στον ίδιο αλλά και στις εκδόσεις Historical Quest, έγινε ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα -με την εξαιρετική πάντα ποιότητα των έργων του εκδοτικού οίκου- το οποίο αποτελεί πλέον ένα έργο αναφοράς τόσο για τον εξειδικευμένο αναγνώστη όσο και για όλους εμάς που αγαπάμε την Ιστορία και αρεσκόμαστε στην μελέτη σχετικών με αυτήν αναγνωσμάτων. Το γεγονός πως στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται 9 χάρτες & 110 ασπρόμαυρες εικόνες, αυξάνει την αξία του κειμένου κάνοντας το εγχείρημα αξιοθαύμαστο.
Για να δούμε όμως, πως χειρίστηκε ο ταλαντούχος συγγραφέας το θέμα του. Ο Γιάννης Κ. Χρονόπουλος επέλεξε -ευφυώς- να χωρίσει το έργο του αυτό σε δύο βασικά τμήματα. Στο πρώτο έχει καταγράψει σε μορφή ημερολογίου, όλα τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας από τον Μάιο του 1919 έως και τον Σεπτέμβριο του 1922. Αυτή η καταγραφή αν και όπως είπαμε είναι σε μορφή ημερολογίου, μη θαρρείτε πως είναι μια στεγνή αναφορά σε γεγονότα. Πρόκειται για μια παρουσίαση αλλά και εμπεριστατωμένη ανάλυση των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή στο συγκεκριμένο χώρο.
Η Ιστορία όμως έχει δύο συνιστώσες, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτά. Τα πρόσωπα λοιπόν που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμφανίζονται στις σελίδες της Ιστορίας οι οποίες είναι αφιερωμένες στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αποτελούν το περιεχόμενο του δεύτερου μέρους της μελέτης του Γιάννη Κ. Χρονόπουλου, “Το χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας”. Όπως και στο πρώτο μέρος αυτής, έτσι και εδώ η καταγραφή είναι τόσο ευρεία σε έκταση όσο και αναλυτική σε βάθος.
Φυσικά από μια μελέτη δεν λείπει ποτέ η Βιβλιογραφία. Ο αγαπημένος τομέας των βιβλίων του είδους, μιας και από εκεί μπορεί ο κάθε αναγνώστης να βρει μονοπάτια που θα βαδίσει σε περίπτωση που θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στο θέμα. Είκοσι δύο τέτοια μονοπάτια έχει συμπεριλάβει ο συγγραφέας στη βιβλιογραφία. Βοήθεια για όλους εμάς και απόδειξη του όγκου της έρευνας που διαχειρίστηκε για να περατώσει τη μελέτη του αυτή!
Με την προτροπή να το αναζητήσετε και να το αποκτήσετε, αν τα ενδιαφέροντά σας είναι σχετικά με το θέμα του, σας αφήνω και σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά, στη συνέχεια του κειμένου αυτού που υπάρχουν τα περιεχόμενα του βιβλίου. Έτσι, για να σχηματίσετε μια πληρέστερη εικόνα του έργου αυτού!
Καλή μελέτη!
Περιεχόμενα του βιβλίου
Ημερολόγιο Εκστρατείας
Α’ Μέρος
Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-22) / Η πορεία προς την οδυνηρή ήττα
Αποστολή Ελληνικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Σμύρνη (Μάιος 1919)
Ελληνική Προέλαση προς Φιλαδέλφεια-Πάνορμο-Προύσα (Ιούνιος 1920)
Εαρινή Επίθεση (Μάρτιος 1921)
Θερινή Επίθεση (Ιούνιος-Ιούλιος 1921)
Η Σύσκεψη της Κιουτάχειας (Ιούλιος 1921)
Η Μάχη του Σαγγάριου Ποταμού (Αύγουστος 1921)
Η Κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ (Αύγουστος 1922)
Β’ Μέρος
Πορτραίτα Πολιτικών και Στρατιωτικών Προσωπικοτήτων
Αθανάσιος Φράγκος
Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων
Αλέξανδρος Κοντούλης
Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν
Αναστάσιος Παπούλας
Ανδρέας, πρίγκηπας της Ελλάδας
Ανδρέας Πλατής
Αριστείδης Στεργιάδης
Αριστοτέλης Βλαχόπουλος
Βίκτωρ Δούσμανης
Γεώργιος Κονδύλης
Γεώργιος Λεοναρδόπουλος
Γεώργιος Μπαλτατζής
Γεώργιος Πολυμενάκος
Γεώργιος Χατζηανέστης
Δημήτριος Γούναρης
Δημήτριος Θεοτόκης
Δημήτριος Ιωάννου
Ελευθέριος Βενιζέλος
Θεόδωρος Πάγκαλος
Ισμέτ Ινονού
Κωνσταντίνος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων
Κωνσταντίνος Νίδερ
Κωνσταντίνος Πάλλης
Κωνσταντίνος Πετιμεζάς
Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Λεωνίδας Σπαής
Μουσταφά Κεμάλ Ατστούρκ
Νικόλαος Θεοτόκης
Νικόλαος Καλογερόπουλος
Νικόλαος Πλαστήρας
Νικόλαος Στράτος
Νικόλαος Τρικούπης
Ξενοφών Στρατηγός
Παναγιώτης Γαργαλίδης
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης
Πτολεμαίος Σαρηγιάννης
Στυλιανός Γονατάς
Φαχρεντίν Πασάς
Φεβζή Πασάς
Χρυσόστομος Σμύρνης
Οπισθόφυλλο
Η Μικρασιατική περιπέτεια και η τραγική, για τον μείζονα Ελληνισμό, κατάληξή της, ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Χρονόπουλου: «Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας».
Το πρώτο μέρος του βιβλίου έχει τη μορφή ημερολογίου με ακριβείς και λεπτομερείς καταγραφές, προϊόντα διεξοδικής έρευνας του συγγραφέα. Με εμβόλιμες πολιτικές καταγραφές, δηλώσεις και συμφωνίες της κάθε χρονιάς ώστε να τίθεται το ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών ισχύος.
Το «ημερολόγιο» εκκινεί από τις σκληρές διαπραγματεύσεις της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων (Μάρτιος – Απρίλιος 1919) και την ανάθεση στην Ελλάδα του ελέγχου της περιοχής Σμύρνης, λόγω της απροθυμίας της Αντάντ να εμπλακεί και φτάνει ως την πτώση της Σμύρνης σε τουρκικά χέρια.
Το βιβλίο αποτυπώνει επίσης από μέρα σε μέρα την προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασία προς Φιλαδέλφεια – Πάνορμο – Προύσα, την εαρινή επίθεση του Μαρτίου 1921, τη θερινή επίθεση του Ιουνίου 1921, την κρίσιμη σύσκεψη της Κιουτάχειας που κατέληξε στη μοιραία απόφαση της προέλασης στον Σαγγάριο, την πορεία μέσα από την απάνθρωπη Αλμυρά Έρημο και τις φονικές μάχες στον Σαγγάριο μπροστά από τις τουρκικές αμυντικές γραμμές τον Αύγουστο του 1921, την κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ και την αναπότρεπτη πορεία προς την ήττα παρά τις σποραδικές αναλαμπές.
Ο συγγραφέας ξετυλίγει το φιλμ των γεγονότων της περιόδου 1919 – 1922 χωρίς να παραλείπει ούτε μία μέρα ενώ σε πολλές περιπτώσεις πολυήμερων μαχών φτάνει στην καταγραφή των εξελίξεων ανά ώρα. Μέσα από αυτό το «γραπτό ντοκιμαντέρ» γίνεται σαφής η αλλαγή της φοράς των εξελίξεων, αρνητικής για την ελληνική υπόθεση.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει μία εκτενή αναφορά στις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σε εκείνη τη δραματική περίοδο, Έλληνες και Τούρκους. Η κοινωνική καταγωγή τους, η εκπαίδευσή τους, η στρατιωτική ή πολιτική δράση τους σε όλη την περίοδο από την αποφοίτησή τους ως το τέλος της σταδιοδρομίας τους, η ανάλυση των αποφάσεών τους, των παραλείψεων τους και των εύστοχων (ή άστοχων) πράξεων τους, όλοι αυτοί οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην κατάληξη της ατυχούς Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Το χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας
Συγγραφέας
Γιάννης Κ. Χρονόπουλος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Historical Quest
Ημερομηνία έκδοσης
Σεπτέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων
369
ISBN
978-618-5088-50-7