Το «Τιμωρία» είναι το τέταρτο ιστορικό μυθιστόρημα του Λευτέρη Σακκά. Κυκλοφόρησε το 2018 και αναφέρεται στην εκστρατεία των Αθηνών στη Σικελία, στις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα.
Υπόθεση βιβλίου
Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 415 π.Χ. Ένας από τους πλέον ταλαντούχους και γνωστούς κεραμοποιούς της πόλης είναι ο Μέδοντας. Μεγαλωμένος στις πλαγιές του Υμηττού, βόσκοντας κατσίκια για να βοηθά τον πατέρα του, ατένιζε καθημερινά τις επιβλητικές τριήρεις που ήσαν αγκυροβολημένες στο Φάληρο.
Διακαής πόθος του Μέδοντα, από τα μικράτα του, ήταν να γίνει πεζοναύτης και να εκστρατεύσει για την πόλη του σε τόπους μακρινούς με μια τέτοια τριήρη. Το πεπρωμένο του όμως, είχε άλλα γραμμένα για εκείνον στα κατάστιχά του.
Χρόνια μετά, παντρεμένος πια με μια καταπληκτική γυναίκα, την Ευρυδίκη, και έχοντας αποκτήσει μαζί της έναν γιο, τον Κριτία, ζει βίον ανθόσπαρτον. Μοναδικό μελανό σημείο στη ζωή -τόσο εκείνου όσο και της συζύγου του- είναι οι παρέες του δεκαοχτάχρονου Κριτία. Ο μοναχογιός τους από την μία συνδέεται με την αμφιβόλου ηθικής Σεμέλη και από την άλλη κάνει στενή παρέα με τον Αλκιβιάδη, που αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες εκείνης της εποχής.
Παρηγοριά, έστω και μικρή, βρήκε ο Μέδοντας όταν ανέλαβε τη χορηγία μιας τριήρους, της Μεδοντίας. Και να, σήμερα θα ξανοιχτεί στην ανοιχτή θάλασσα με το πλοίο του, στεκούμενος με καμάρι και έκδηλη υπερηφάνεια δίπλα στον αυλητή και τον πηδαλιούχο. Η μέρα όμως αυτή είναι και για άλλον ένα λόγο σημαντική για τον κεραμοποιό μας. Το βράδυ θα τον συνοδεύσει στην Εκκλησία του Δήμου ο γιος του, ο οποίος για πρώτη φορά θα έχει δικαίωμα ψήφου.
Από μέρες έχουν καταφθάσει στην Αθήνα Εγεσταίοι ζητώντας την συνδρομή των Αθηναίων στον αγώνα τους εναντίων των Συρακουσών. Η απόφαση για την εκστρατεία στην Σικελία έχει ουσιαστικά παρθεί και απομένουν μόνο να συζητηθούν ορισμένες αντιρρήσεις που προβάλουν κάποιοι σημαίνοντες Αθηναίοι πολίτες. Η βραδιά πέρασε σχεδόν όπως ανέμεναν όλοι, κάτι που δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση για το πρωινό της επομένης.
Όταν η πόλη ξύπνησε και οι κάτοικοί της άρχισαν να ξεπροβάλλουν από τα σπίτια τους αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα. Όλες οι κεφαλές καθώς και τα πέη των αγαλμάτων του Ερμή που ήταν διάσπαρτα στη πόλη είχαν αποκοπεί βιαίως και είχαν εξαφανιστεί. Τέτοιου μεγέθους ιεροσυλία δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο ούτε και τον πλέον απαθή.
Παρ’ όλο όμως που κάτι τέτοιο ίσως και να ακύρωνε την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Σικελία, η ειλημμένη απόφαση του Δήμου εκτελέστηκε και ένα πλήθος εκατόν πενήντα συνολικά τριήρων πλήρως επανδρωμένων ετοιμάστηκε και ξεκίνησε…
…
Αφού λοιπόν μπήκαμε στα πλοία και φορτώθηκαν όλα όσα είχαμε να πάρουμε, δόθηκε το παράγγελμα για σιωπή και μονομιάς ο πολύβουος ναύσταθμος σίγησε τόσο που σχεδόν άκουγα την ανάσα του διπλανού μου. Κάποιος κήρυκας με φωνή που θα τη ζήλευε και ο κεραυνός του Δία άρχισε με κελαρυστή φωνή να λέει τις ευχές και ενώ κάθε άλλη φορά αυτό αφορούσε τα καράβια ξεχωριστά, τώρα όλοι μαζί σαν ένας στέλναμε στον Όλυμπο τις ικεσίες μας.
…
Ανάμεσα στους ικέτες αυτούς ήταν φυσικά -λόγω ηλικίας και εκπαιδεύσεως- ο Κριτίας, του Μέδοντα και της Ευριδίκης. Όταν το εκστρατευτικό σώμα των Αθηνών έφτασε στην Έγεστα, ο Κριτίας ήταν ανάμεσα στην αντιπροσωπία που θα έκανε τις πρώτες εθιμοτυπικές επαφές. Τότε ήταν που η μοίρα έφερε στο διάβα του μια Συρακούσια, την Αλκίμη. Στα χέρια της πανέμορφης κοπέλας ή πιο σωστά στην άκρη του βέλους της, κρεμάστηκε για μια στιγμή η ζωή του νεαρού Αθηναίου. Χτυπημένη όμως η ίδια από τα βέλη του κεραυνοβόλου έρωτα, όχι μόνο έκλεψε την καρδιά του Κριτία, αλλά του έσωσε τη ζωή -δύο μάλιστα φορές- και του έδειξε την άλλη πλευρά των πραγμάτων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Μέχρι να φτάσουμε όμως στο τέλος της ιστορίας μας, η μοίρα έχει να γράψει πολλές σελίδες τόσο για τους δύο ερωτευμένους νέους όσο και για την πόλη των Αθηνών, με σημαντικότατο βέβαια καταλύτη των γεγονότων τη μορφή του Αλκιβιάδη.
Κριτική και εντυπώσεις
Το νέο αυτό καταπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα, του ταλαντούχου Λευτέρη Σακκά, όπως ήδη καταλάβατε, τοποθετείται τον καιρό της εκστρατείας των Αθηνών στη Σικελία στις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα.
Γύρω από αυτό το σημαντικό κομμάτι των αρχαίων ελληνικών χρόνων, ο συγγραφέας έχει εμπνευστεί μία ερωτική ιστορία όπου πρωταγωνιστές είναι δύο νέοι με καταγωγή από εχθρικές πόλεις. Φυσικά εκτός από αυτήν την γεμάτη ανατροπές ερωτική ιστορία, στις σελίδες του “Τιμωρία” ο αναγνώστης θα βρει φωτισμένες -από την έρευνα του συγγραφέα- πολλές πτυχές εκείνης της αποτυχημένης εκστρατείας των Αθηνών.
Ο μύθος και η αλήθεια περιπλέκονται ανάμεσα σε δύο πόλους. Από τη μία το ερωτευμένο ζευγάρι Κριτίας – Αλκίμη και από την άλλη οι δύο εκ των τριών στρατηγών της εκστρατείας, Αλκιβιάδης και Νικίας.
Με τον ευρηματικό αυτό τρόπο δημιουργείται ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό υφαντό που θα χαρίσει σε κάθε αναγνώστη του όχι μόνο αρκετές απολαυστικές ώρες ψυχαγωγίας αλλά και γνώσεις γύρω από την ιστορία μας, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο παραμένουν πάντα χρήσιμες όντας αποτελούμενες από διαχρονικά διδάγματα.
Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, ο Λευτέρης Σακκάς, ένας από τους πιο άξιους, σύγχρονους και πιστούς υπηρέτες του ιστορικού μυθιστορήματος, δημιούργησε ένα ανάγνωσμα που πιστεύω ότι θα απολαύσετε αληθινά όλοι, ακόμη κι όσοι δεν αρέσκονται στο συγκεκριμένο είδος. Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
«Εκείνη και πάλι με άγγιξε και με βοήθησε. Με χάδι διαφορετικό, απαλό και ήρεμο, με λόγια που προσφέρουν κουράγιο και θεμελιώνουν ασύγκριτη δύναμη στην ψυχή ενός άντρα. Λέξεις όπως το πάντα ή το ποτέ… πάντα θα είμαι δίπλα σου Κριτία, ποτέ δεν θα σε πολεμήσω αγαπημένε μου Αθηναίε… λέξεις όπως το ξανά ή το πρέπει… ξανά θα βρεθούμε, πρέπει να με πιστέψεις…»
Ένα βιβλίο για τον πόλεμο και έρωτα. Για τα πάθη και τις αδυναμίες των ανθρώπων. Για τη ζωή που χαμογελάει και κλαίει την ίδια στιγμή.
Ένα βιβλίο ύμνος για τον Θουκυδίδη.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Τιμωρία
Συγγραφέας
Λευτέρης Σακκάς
Εκδοτικός οίκος
Αυτοέκδοση
Ημερομηνία έκδοσης
2018
Αριθμός σελίδων
220
ISBN
978-618-00-0135-8