Αν τον συναντούσες στο μικρό του βιβλιοπωλείο, που κληρονόμησε από έναν θείο του, θα σου συστηνόταν με το όνομα Αλέξανδρος. Η εργασία, το όνομα, ο γάμος του με την Ναυσικά και η κόρη του Αγάπη, είναι το μισό κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας του, το φανερό. Στο άλλο, το σκοτεινό, σε αυτό που ελάχιστοι γνώριζαν, το όνομα του είναι Μάρων. Όσο για την δραστηριότητα του; Αρχηγός σε μια τετραμελή ομάδα Φρουρών…
…
Αυτοί οι μαχητές ονομάζονται ΦΡΟΥΡΟΙ. Ένας φρουρός δρα κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο καιρός, η νομιμότητα ή όχι της αποστολής, ο αριθμός των θυμάτων ή το περιβάλλον που θα δράσει, δεν τον σταματούν. Ενεργεί σε όλα τα μέρη του κόσμου, εάν χρειαστεί. Ο φρουρός δεν έχει ενδοιασμούς, πάνω απ’ όλα η επιτυχία της αποστολής. Ο φρουρός είναι ένας σύγχρονος Σπαρτιάτης. Ο πόνος, οι φυσικές και υλικές ανάγκες και οι συναισθηματισμοί, είναι λέξεις που υπάρχουν μόνο για να γίνονται τα θύματα του πιο αδύναμα. Ο φρουρός, γνωρίζει μόνο δύο λέξεις: πειθαρχία, νίκη. Εάν δεν επιτύχει σ’ αυτά τα δύο, μια διέξοδος του μένει. Θάνατος»
…
Όπως όλοι ανά τον κόσμο Φρουροί, έτσι και ο Μάρωνας ανήκει σε κάποιον ιδιώτη… στον ζάμπλουτο Έλληνα Γιώργο Μενανδρή. Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είτε έχουν να κάνουν με τα διάφορα -νόμιμα ή μη- συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους, είτε έχουν να κάνουν με εργασίες κάποιων που νοικιάζουν -πληρώνοντας αδρά- τις υπηρεσίες της ομάδας από τον Μενανδρή.
Εμείς συναντάμε την ολιγομελή αλλά εξαιρετικά ικανή και θανάσιμη ομάδα σε μία αποστολή στην Αυστρία. Κάπου εκεί στις πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος «Τιμωρία η λέξη των θεών», του Χαρίτωνα Γιωτάκη που κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση το 2011. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, αυτή την φορά στην Ελλάδα, μέχρι που ο Αλέξανδρος-Μάρωνας θα πάρει την απόφαση να βάλει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σχέδιο του. Να αποκτήσει την ελευθερία του και το δικαίωμα να διαθέτει τον εαυτό του και τον χρόνο του όπως εκείνος νομίζει. Η ευκαιρία θα δοθεί όταν θα καταφέρει, με την βοήθεια των συντρόφων του, να απελευθερώσει την κόρη του ιδιοκτήτη τους, Κίρα, από μία ομάδα επαγγελματιών μαχητών που την είχαν απαγάγει.
Αρκεί όμως η επιστροφή της Κίρας σώας στο σπίτι για να πεισθεί ο Μενανδρής να αποδεσμεύσει από τα καθήκοντα του τον Μάρωνα, τον ικανότερο άνδρα του; Εκεί θα αναλάβει τα ηνία η ιδιοφυΐα του ήρωα μας που εμφανίζει ένα κρυφό άσσο… την κλοπή ίσως του πολυτιμότερου αρχαιολογικού ευρήματος όχι μόνο για τον ελληνισμό αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ενός αντικειμένου που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και που βρίσκεται στην Ιταλία. Στην κατοχή ενός Ιταλού μεγιστάνα που έχει τοποθετήσει γύρω από το πολύτιμο θησαυρό του ένα μικρό αλλά άρτια εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο στρατό. Θα τα καταφέρει άραγε ο Μάρωνας να κλέψει το κλειδί για την ελευθερία του ή θα σκοτωθεί πάνω στην προσπάθεια;
Στο μυθιστόρημα του Χαρίτωνα Γιωτάκη εκτός από την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα θα μπορέσετε να δείτε, σε όλο του το μεγαλείο, το σκοτάδι που κρύβεται πίσω από τα glamour φώτα της δημοσιότητας και του jet set όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χρησιμοποιώντας χιούμορ και αστείες εκφράσεις της καθομιλουμένης, ο συγγραφέας κάνει την πρώτη συγγραφική του απόπειρα να είναι ένα έργο κοντινό στην καθημερινότητα. Το ότι οι ήρωες του δρουν στην Ελλάδα, του δίνει μια ξεχωριστή γοητεία και μια ευχάριστη οικειότητα.
Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω το «Τιμωρία η λέξη των θεών» να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Είναι πρώτης τάξης υλικό για μια ταινία δράσης-περιπέτειας, που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει ο αγαπημένος μου Bruce Willis. Μέχρι να γίνει αυτό, εσείς μπορείτε να απολαύσετε τις περιπέτειες του Μάρωνα διαβάζοντας το βιβλίο και εγώ να περιμένω το δεύτερο δείγμα γραφής από την πένα του Χαρίτωνα Γιωτάκη. Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ο Αλέξανδρος είναι ένας ευαίσθητος και συναισθηματικός άνθρωπος. Όμως η έντονη σεξουαλικότητά του τον ώθησε στα εφηβικά του χρόνια να αναζητήσει με πάθος τον έρωτα. Αυτή του η αναζήτηση τον έμπλεξε στα δίχτυα ενός φοβερού κυκλώματος πορνείας, που έλεγχαν σημαίνοντα, αλλά διεφθαρμένα πρόσωπα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Αυτό τον οδήγησε με την ενηλικίωση του να στρατολογηθεί αναγκαστικά σε ομάδες αδίστακτων μισθοφόρων στρατιωτών – σκλάβων, οι οποίοι ανήκουν διά βίου σε διάφορους πλούσιους ανθρώπους. Οι μαχητές αυτοί ονομάζονται Φρουροί. Ο Αλέξανδρος, ίσως σε μια άλλη εποχή να ήταν χορευτής ή ποιητής, όμως η μπερδεμένη προσωπικότητά του τον έκανε με την πάροδο των ετών να μεταβληθεί σε ένα τέρας με το κωδικό όνομα Μάρων. Απλός οικογενειάρχης στα μάτια όλων, μεταμορφώνεται τις σκοτεινές του ώρες σε Μάρωνα, αναλαμβάνοντας κάθε είδους επικίνδυνη ενέργεια, δημιουργώντας ένα φρικιαστικό θρύλο γύρω απ’ το όνομά του. Τώρα καλείται να απαλλαγεί απ’ τα δεσμά του με μια αποστολή αυτοκτονίας, κλέβοντας το έκθεμα, που ανά τους αιώνες συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία…