Ίσως η πειρατεία να μην είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, όμως έχει μια μακρά και επονείδιστη ιστορία. Υπήρχαν πειρατές στην αρχαία Ελλάδα. Ο Κικέρων ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος στις έντονες φραστικές του επιθέσεις ενάντια στους πειρατές που λυμαίνονταν τις ρωμαϊκές θάλασσες. Οι Βίκινγκς ήταν περιπλανώμενοι άρπαγες και κωπηλάτες σε μια κλίμακα εφιαλτική (στη πραγματικότητα ο όρος «Βίκινγκ» είναι η παλιά αγγλική λέξη για τη σημασία «πειρατής»), παρ’ όλα αυτά όμως, είναι οι ληστές των θαλασσών του δέκατου έκτου και του δέκατου έβδομου αιώνα που έρχονται πρώτοι στο μυαλό, μόλις φέρει κάποιος στην επιφάνεια τη λέξη «πειρατής». Και στα κατορθώματα αυτών των πειρατών -του κάπτεν Άβερι, του Μαυρογένη (Μπλάκμπιαρντ), του Κιντ, του Μόργκαν και όλων των σχετικών διαβόητων προσωπικοτήτων- επικεντρώνεται αυτό το βιβλίο.
…
Διαβόητοι άρπαγες των θαλασσών του κόσμου, παρελαύνουν από τις 589 σελίδες του «Οι πειρατές των επτά θαλασσών», που επιμελήθηκε ο Τζον Ε. Λιούις, και κυκλοφόρησαν στα ελληνικά οι εκδόσεις Μίνωας, τον Ιούνιο του 2007, σε μετάφραση του Χαράλαμπου Λάσκαρι.
Ας δούμε όμως, εν συντομία, κάποιους από εκείνους που έδρασαν υπό το Τζόλι Ρότζερ (την πειρατική σημαία) και που θα γνωρίσουμε μέσα από τις σελίδες του «Οι πειρατές των επτά θαλασσών»…
Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ, που στις 19 Ιουλίου του 1572 ηγήθηκε μιας επίθεσης στο ισπανικό λιμάνι-θησαυροφυλάκιο Νόμπρε Ντε Ντίος στον Παναμά.
Ο Σερ Ρίτσαρντ Γκρένβιλ που η γενναιότητά του υπήρξε αξεπέραστη όταν με το «Ριβέντζ» έδωσε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1591 μια μοναδική δωδεκάωρη ναυμαχία με τον ισπανικό στόλο ανοιχτά των Αζορών.
Ο κάπτεν Γορντ που δρούσε στη Μεσόγειο και που εναντίον του οποίου υπήρχαν αναρίθμητα παράπονα στα κρατικά αρχεία της Βενετίας και στα αρχαία του ανώτατου δικαστηρίου του Υπουργείου Ναυτικών.
Ο Σάιμον Ντάνσερ που επίσης δρούσε στη Μεσόγειο και ήταν ο βασικός αντίπαλος του Γορντ.
Ο Λουί λε Γκολίφ, ένας μπουκανιέρος με το παρατσούκλι «Μισοκώλης», αφού είχε χάσει από τα πυρά ενός κανονιού τον ένα γλουτό του.
Ο Χένρι Μόργκαν, γνωστός για τις αποτρόπαιες μεθόδους του· βασάνιζε τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες που έπεφταν στα χέρια του, θεωρώντας τα βασανιστήρια φυσικό επακόλουθο της αιχμαλωσίας τους.
Πειρατές της Μεσογείου, πειρατές του Τάμεση, της Καραϊβικής, πειρατές των Επτά Θαλασσών!
Μπαρθόλομιου Σαρπ, Τζον Κουκ, κάπτεν Ίτον, κάπτεν Άβερι, Ουίλιαμ Κιντ, Γουντς Ρότζερς, Στιντ Μπόνετ, κάπτεν Τιτς (Μαυρογένης), Τζον Ράκαμ (Κάλικο Τζακ), κάπτεν Ίνγκλαντ, Μπαρθόλομιου Ρόμπερτς, Έντουαρντ «Νεντ» Λόου, Τζον Γκάου (ή Τζον Σμιθ), Ραμά μπιν Τζαμπίρ, Ζαν Λαφίτ, Τζον (ή Τζακ) Σκάρφιλντ, κάπτεν Γκιμπς, αλλά και η Άννα Μπόνεϊ και η Μαίρη Ρίντ!
Οι προαναφερόμενοι είναι βέβαια οι επικεφαλείς των πειρατικών πληρωμάτων. Από τις σελίδες του βιβλίου θα παρελάσουν όχι μόνο στιγμιότυπα από την δική τους ζωή αλλά και από εκείνων που δρούσαν υπό τις διαταγές των πρώτων αλλά και εκείνων που βρέθηκαν απέναντι από τις κάννες των όπλων και τις αιχμές των σπαθιών των διαβόητων αυτών πειρατών.
Με το μυθιστορηματικό στοιχείο να εναλλάσσεται με το εγκυκλοπαιδικό, το «Οι πειρατές των επτά θαλασσών», του Τζον Ε. Λιούις, είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που θα διευρύνει τους ορίζοντες όσων το διαβάσουν πάνω στα θέματα της πειρατείας στις θάλασσες του κόσμου ανά τους αιώνες -με επίκεντρο βέβαια τον 16ο και 17ο αιώνα. Οι λάτρεις του Τζόλι Ρότζερ σπεύσατε! Καλή ανάγνωση!