https://www.youtube.com/watch?v=ni6l1Jul8pA
Υπόθεση βιβλίου
Είναι θαρρώ γνωστό σε όλους μας, πως ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει να διερευνήσει μια υπόθεση και να μην φέρει στο φως της αλήθειας όλες τις πτυχές της. Επίσης γνωστό είναι το πως επιλέγει τις υποθέσεις που θα αναλάβει. Όχι, κριτήριό του δεν είναι η χρηματική αμοιβή. Για να ασχοληθεί ο τετραπέρατος Πουαρό με κάποιο έγκλημα, θα πρέπει να τον ιντριγκάρει, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, να του εξάψει την περιέργεια και φυσικά να είναι δυσεπίλυτο.
Να, ακριβώς όπως αυτό που απασχολεί την κυρία Χάμπαρντ, την αδερφή της γραμματέως του Βέλγου ντετέκτιβ μας! Η κυρία Χάμπαρτ εργάζεται ως υπεύθυνη σε μια φοιτητική εστία στην οδό Χίκορι στο Λονδίνο. Το τελευταίο διάστημα, στην εστία αυτή, γίνονται κάποιες μικροκλοπές. Η λίστα των αντικειμένων που κλάπηκαν είναι αυτή που έπεισε τον Ηρακλή Πουαρό να διαλευκάνει το μυστήριο της υπόθεσης…
…
Όμως επιτρέψτε μου να σας διαβάσω έναν κατάλογο με τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί, τον οποίο εγώ η ίδια κατέγραψα.
Η κυρία Χάμπαρντ άνοιξε την τσάντα της και έβγαλε ένα μικρό σημειωματάριο.
Βραδινό γοβάκι (ένα από καινούργιο ζευγάρι)
Βραχιόλι (στρας)
Διαμαντένιο δαχτυλίδι (βρέθηκε σε ένα πιάτο σούπα)
Πούδρα
Κραγιόν
Στηθοσκόπιο
Σκουλαρίκια
Αναπτήρας
Παλιό μάλλινο παντελόνι
Ηλεκτρικοί γλόμποι
Κουτί με σοκολατάκια
Μεταξωτή μαντήλα (βρέθηκε κομματιασμένη)
Σακίδιο (ομοίως)
Σκόνη βορικού οξέος
Άλατα μπάνιου
Βιβλίο μαγειρικής
Ο Ηρακλής Πουαρό πήρε μία βαθιά ανάσα.
«Αξιοσημείωτο», είπε, «και καθ’ όλα… καθ’ όλα συναρπαστικό».
…
Άμ’ έπος άμ’ έργον! Τάχιστα ο Πουαρό έδωσε εντολές δράσης στις δύο γυναίκες, στην κυρία Χάμπαρτ και στην δεσποινίδα Λέμον -την γραμματέα του-, ενώ ο ίδιος άρχισε να αναλύει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να καταστρώνει τα επόμενα άμεσα βήματα της έρευνας!
Την ίδια ώρα στην εστία εξακολουθούν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Μια δολιοφθορά στις σημειώσεις μιας φοιτήτριας και ένα πέπλο φόβου που αρχίζει να σκιάζει τις καρδιές των νεαρών ενοίκων της. Για ποιο λόγο να κλαπούν τέτοιου είδους αντικείμενα, δεδομένου ότι η αξία των περισσοτέρων εξ αυτών είναι ευτελής; Μήπως κάποιος θέλει απλά να αστειευτεί με τους συγκατοίκους του ή μήπως κάποιος θέλει να ταράξει την ηρεμία των ψυχών τους;
Αφού την υπόθεση την έχει αναλάβει ο Ηρακλής Πουαρό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί ο ένοχος και τα κίνητρά του. Όμως, μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή της αποκάλυψης, τι άλλο θα συμβεί στο κτήριο της οδού Χίκορι, μήπως τα πράγματα γίνουν πολύ πιο σοβαρά, πολύ πιο επικίνδυνα;
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/logotehnia-c-10/astynomiki-logotechnia/thanatos-kleftis.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, στα οποία πρωταγωνιστεί ο Ηρακλής Πουαρό, είναι τα αγαπημένα μου! Ο πανούργος Βέλγος ερευνητής μου ασκεί -και όχι μόνο σε εμένα- μια σαγηνευτική έλξη. Ο τρόπος που σκέφτεται και δρα είναι μοναδικός, όπως μοναδική είναι γενικότερα η περσόνα του!
Το «Θάνατος κλέφτης – Hickory Dickory Dock» εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1955. Όπως πληροφορούμαστε από το Προλογικό σημείωμα της Ελληνικής έκδοσης…
…
Η Αγκάθα Κρίστι δανείζεται τον τίτλο του βιβλίου της από το βρετανικό παραδοσιακό τραγουδάκι Hickory Dickory Dock, που βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν τις ώρες πάνω στο ρολόι.
Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε για την τηλεόραση το 1995, με τον David Suchet στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. Στην εν λόγω διασκευή η ιστορία τοποθετείται μεταξύ του 1920 και του 1930, προκειμένου να υπάρχει χρονική συνάφεια με τα άλλα επεισόδια της σειράς, ενώ υπάρχει και ο ρόλος του επιθεωρητή της Scotland Yard, Τζαπ, που εμφανίζεται συχνά στις ιστορίες της Κρίστι.
…
Ναι, θα αναζητήσω οπωσδήποτε να δω το συγκεκριμένο επεισόδιο. Αν κρίνω από το βιβλίο, θα το λατρέψω.
Το «Θάνατος κλέφτης – Hickory Dickory Dock» είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα καλύτερα βιβλία της Βρετανής συγγραφέως, διαποτισμένο σαφώς με όλα τα χαρακτηριστικά των βιβλίων της αλλά έχοντας επιπλέον και μια φρεσκάδα, μια γρήγορη ροή που προσωπικά μου άρεσε πολύ… πάρα πολύ!
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε, να το αποκτήσετε και να αφεθείτε στην πένα της ταλαντούχας κυρίας Κρίστι για ένα υπέροχο ταξίδι στο Λονδίνο, γεμάτο μυστήριο και γρίφους!
Εξαιρετικό!
Οπισθόφυλλο:
«Αξιοσημείωτο», είπε, «και καθ’ όλα συναρπαστικό. Σας συγχαίρω».
«Μα, για ποιο πράγμα, κύριε Πουαρό;»
«Σας συγχαίρω που έχετε ένα τόσο μοναδικό, εξαίσιο πρόβλημα».
Μια έξαρση κλοπών σε μια φοιτητική εστία, φυσιολογικά, δε θα ήταν το είδος του εγκλήματος που θα τραβούσε το ενδιαφέρον του Ηρακλή Πουαρό. Όταν, όμως, είδε τη λίστα με τα κλεμμένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα στηθοσκόπιο, ένα παλιό μάλλινο παντελόνι, ένα κουτί σοκολατάκια, ένα ξεσκισμένο σακίδιο πλάτης και ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι μέσα σε ένα πιάτο με σούπα, έδωσε συγχαρητήρια στη διευθύντρια, την κυρία Χάμπαρντ. Η λίστα δεν έβγαζε κανένα απολύτως νόημα. Όμως ο Πουαρό δεν μπορούσε να μην αναρωτηθεί: Αν είχαμε απλώς να κάνουμε με έναν ασήμαντο κλέφτη, γιατί όλοι στην εστία ήταν τόσο φοβισμένοι;
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/logotehnia-c-10/astynomiki-logotechnia/thanatos-kleftis.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Θάνατος κλέφτης
Hickory Dickory Dock
Συγγραφέας
Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Λυχνάρι, με τίτλο «Το σύμπλεγμα του Κάιν»
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Μάιος 2009, Λυχνάρι
9 Δεκεμβρίου 2021, Ψυχογιός
Αριθμός σελίδων
235
ISBN
978-618-01-4110-8