Μια ατομική βόμβα πέφτει στην θάλασσα της Κρήτης εξαιτίας μιας βλάβης σε ένα βομβαρδιστικό B52. Ευτυχώς δε γίνεται έκρηξη αλλά Έλληνες και Αμερικάνοι πρέπει να την εντοπίσουν πριν μολύνει το περιβάλλον και πριν το μάθει ο Τύπος. Η ραδιενέργεια που διαρρέει είναι αρκετή για να ξυπνήσει ο Τάλως. Ένας αρχαίο ρομπότ – φρουρός της Κρήτης, δώρο του Ηφαίστου στον βασιλιά Μίνωα.
Επικεφαλής των ερευνών είναι ο ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Ιορδανίδης ή Michael Jordan. Η ιδιαίτερη ευφυία του – στην εφηβεία του ήταν πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής και στα 22 του δίδασκε σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ – τον έφερε να διευθύνει μια μυστική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας σε θέματα ατομικής ενέργειας.
Εξαιτίας ενός παιχνιδιού της τύχης, ο Μάικλ Τζόρνταν γνωρίζεται με την Έθελ Μπάριμορ, δημοσιογράφο των NY Times που έχει έρθει στην Ελλάδα για να ερευνήσει τις φήμες για την χαμένη πυρηνική βόμβα. Αυτό που δε ξέρουν οι δυο τους είναι ότι πρωταγωνιστούν σε ένα θρίλερ που σου κόβει την ανάσα, και αντίπαλός τους είναι ο Τάλως.
Ο Στυλιανός Μωϋσείδης παρουσιάζει με μαεστρία την ιστορία του Τάλω τόσο στη Σύγχρονη όσο και στην Αρχαία Ελλάδα. Ξεκινάει με τη δημιουργία του αρχαίου ρομπότ στο εργαστήρι του Ηφαίστου κάτω απ’ το βλέμμα της Αφροδίτης, συνεχίζει με τον Τάλω να προσκυνάει τον βασιλιά Μίνωα μπροστά στο έκπληκτο πλήθος των Κρητών και συμπληρώνει την αφήγηση που αφορά την Αρχαία Ελλάδα με τον Τάλω να περιπολεί σε ολόκληρο το μήκος της Κρήτης και να σκοτώνει όσους θεωρεί εισβολείς στη Μινωική Κρήτη. Μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση πως περιγράφεται ο τρόπος που ο Τάλως σκοτώνει τους ανθρώπους, λες και απλά σπάει ένα σπίρτο, χωρίζοντας το κεφάλι απ’ το σώμα με μια απλή κίνηση των δαχτύλων του, χωρίς κανένα δισταγμό, πιστός πάντα στον προγραμματισμό του από τον Ήφαιστο.
Παράλληλα βιώνουμε τον αγώνα δρόμου του Μάικλ Τζόρνταν και της Έθελ Μπάριμορ, την προσπάθειά τους να ταιριάξουν τα στοιχεία και να βγουν νικητές σε ένα δύσκολο παιχνίδι στρατηγικής. Σ’ αυτή την προσπάθεια ούτε μια στιγμή δεν υποτιμούν τον μηχανικό τους αντίπαλο, που η τεχνητή του νοημοσύνη, αν και χιλιάδων ετών, είναι καλύτερη από οτιδήποτε έχει να αντιπαρατάξει η σύγχρονη τεχνολογία.
Ενώ η χρήση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είναι πολύ διαδεδομένη στην τέχνη, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις διασκευών που μένουν πιστές στο πνεύμα του μύθου και ταυτόχρονα αξίζουν της προσοχής μας. Στις μέρες μας έχουν ξεχωρίσει ο Dan Simmons με τα Ilium και Olympos και ο Rick Riordan με τη σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Percy Jackson, συνδυάζοντας με απίστευτη επιτυχία την επιστημονική φαντασία με τον μύθο. Ο Στυλιανός Μωϋσείδης έκανε το ίδιο αλλά με δυο διαφορές: προηγήθηκε σχεδόν τρεις δεκαετίες και είναι ελληνικής καταγωγής. Το τελευταίο το σημειώνω επειδή πολλοί θεωρούν, εσφαλμένα, ότι το είδος της Επιστημονικής Φαντασίας και οι Έλληνες συγγραφείς είναι έννοιες παράλληλες, έννοιες που δεν μπορούν να συναντηθούν. Κι όμως το έργο του Στυλιανού Μωϋσείδη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ούτε από ξένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ούτε καν από ξένους συγγραφείς περιπετειών και θρίλερ όπως ο σπουδαίος Robert Ludlum.
Η πλοκή σε κρατά σε εγρήγορση, η εξέλιξη της ιστορίας σε ενθουσιάζει και συχνά-πυκνά ο συγγραφέας σχολιάζει διακριτικά, με έξυπνο τρόπο και κριτική σκέψη διάφορες απόψεις της σύγχρονης ζωής. Επιπλέον, ο συγγραφέας είναι φανερό ότι έχει κάνει καλή προετοιμασία, τόσο έχοντας μελετήσει πολύ καλά όλους τους αρχαίους συγγραφείς που έχουν αναφερθεί στον Τάλω, όσο και με αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα το περιστατικό με την ατομική βόμβα είναι εμπνευσμένο από πραγματικό περιστατικό με βομβαρδιστικό που έφερε ατομικές βόμβες και έπεσε στην περιοχή Palomares της Ισπανίας στις 17 Ιανουαρίου 1966.
Ο Στυλιανός Μωϋσείδης, με το βιβλίο «Τάλως», είχε αναδειχθεί νικητής λογοτεχνικού διαγωνισμού που είχαν διοργανώσει οι Εκδόσεις Bell (τμήμα των Εκδόσεων Χάρλενικ Ελλάς) στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο Τάλως εκδόθηκε πρώτη φορά το 1985 από τις εκδόσεις BELL και σήμερα επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκάτη. Αξίζει να το διαβάσει κάθε αναγνώστης που αγαπάει τις καλές περιπέτειες ή την επιστημονική φαντασία.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Μια ατομική βόμβα πέφτει από αεροπλάνο των ΗΠΑ στον κόλπο των Χανίων χωρίς να εκραγεί. Μέχρι να την ανελκύσουν, η ραδιενέργεια που διαφεύγει επανενεργοποιεί τον Τάλω, το μυθικό ρομπότ που – σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς – είχε δωρηθεί στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη.
Ο άτρωτος από τα σύγχρονα συμβατικά όπλα γίγαντας αναδύεται από την θάλασσα και, πιστός σ’ ένα προγραμματισμό που του έγινε πριν 4500 χρόνια, χρησιμοποιεί το φοβερό οπλοστάσιο που διαθέτει και σκοτώνει ανελέητα οποιονδήποτε συναντάει στο διάβα του, σκορπίζοντας τον τρόμο στη σύγχρονη Κρήτη.
Ο νεαρός Ελληνοαμερικάνος καθηγητής πυρηνικής φυσικής Μάικλ Τζόρνταν θα μπει επικεφαλής των προσπαθειών για την εξουδετέρωση του Τάλω και μαζί με την Έθελ, μια πανέμορφη Αμερικανίδα δημοσιογράφο, θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να γλιτώσουν την ανθρωπότητα από τον “Τρόμο που ήρθε απ’ το χθες”.