Εκδόσεις Εστία, 2016
Σελ. 501
Τα διηγήματα του Περικλή Σφυρίδη συγκεντρώθηκαν σε τρεις τόμους, ανάλογα με το θέμα που πραγματεύονται: τα «Ερωτικά διηγήματα» (2013), τα «Ζωοφιλικά»(2014) και τα «Κοινωνικά»(2016).
«Τα κοινωνικά» χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος είναι όλα τα κείμενα που ως γενεσιουργό αιτία έχουν τα βιώματα του Σφυρίδη από την άσκηση του ιατρικού του επαγγέλματος. Πρόκειται για τα ιατρικά διηγήματα, με τίτλο «Από τη θητεία στην ιατρική». Το δεύτερο μέρος αποτελείται από διηγήματα που αφορούν ποικίλα κοινωνικά θέματα παρμένα όλα μέσα από την προσωπική ζωή του με τον τίτλο «Από την περιπέτεια της ζωής». Το πρώτο μέρος, πάλι, αποτελείται από δύο ενότητες: «Μισθός ανθυπιάτρου» και «Από πρώτο χέρι». Πρόκειται για τους τίτλους αντίστοιχων παλαιότερων συλλογών. Μόνο που στη δεύτερη ενότητα προστέθηκαν και τα διηγήματα «Το μυστικό» και το «Ένα επιπλέον διήγημα», αφού θεματικά ανήκουν τη θητεία στην ιατρική.
Στο πρώτο μέρος, το «Μισθός ανθυπιάτρου» αποτελείται από 30 κείμενα μικρής αφηγηματικής φόρμας, από μία έως λίγες σελίδες. Στο δεύτερο μέρος, ο τίτλος «Από πρώτο χέρι» υποδηλώνει ότι τα 7 διηγήματα, από τα οποία συγκροτείται, είναι καταγραφές άμεσης εμπειρίας αλλά και προσωπικού προβληματισμού του συγγραφέα, αφού αναφέρονται σε καίρια κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την ιατρική και τους λειτουργούς της.
Ο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Από την περιπέτεια της ζωής», περιλαμβάνει 21 εκτενή διηγήματα, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται ιστορίες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα που σημάδεψαν όχι μόνο τον ψυχικό κόσμο του συγγραφέα, αλλά ολόκληρο τον 20ο αιώνα.
Ο Περικλής Σφυρίδης εστιάζει την προσοχή του σε φλέγοντα ζητήματα του παρόντος. Ενώ πολλοί πεζογράφοι του καιρού μας αρκούνται να μηρυκάζουν προσωπικές ασήμαντες εμπειρίες, να δραπετεύουν στο παρελθόν ή να χτίζουν κόσμους φανταστικούς ερήμην του παρόντος, ο Σφυρίδης φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που απασχολούν έντονα ή και διχάζουν την κοινωνία, όπως η ευθανασία, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, οι ασθενείς του έιτζ, η παθογένεια του συστήματος υγείας και ο κανιβαλισμός των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Έτσι, η πεζογραφία του δεν εξαντλείται σε μια απολαυστική, απλώς, διήγηση ιστοριών, αλλά ενδυναμώνεται με τη χρησιμότητα του θέματος και την υψηλή κοινωνική ευθύνη, κάτι που συναρτάται, πιθανότατα με τη θετικιστική και την ανθρωπιστική ματιά του γιατρού Περικλή Σφυρίδη.
Βιβλίο αξιανάγνωστο, γραμμένο με παρατηρητική οξύτητα, γλωσσική καθαρότητα και εκφραστική δύναμη. Ο Περικλής Σφυρίδης απέδειξε πως η δύναμη βρίσκεται στην απλότητα, η οικείωση στο τετριμμένο, η λογοτεχνικότητα στη λεπτομέρεια, η δικαίωση στο τέλος κάθε διηγήματος.
Διαβάστε τα.
Ο Περικλής Σφυρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933, όπου και ζει. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», της τάξεως του 1952. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καρδιολόγος μέχρι το 1994. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1975-1981). Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, δώδεκα συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας. Κυκλοφόρησε μελέτες για λογοτέχνες, ζωγράφους και τρεις ανθολογίες για τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης. Άλλα έργα του είναι: «Το πάρτι και άλλα διηγήματα», «Ψυχή μπλε και κόκκινη», «Ζωοφιλικά», «Μια μαρτυρία και δώδεκα διηγήματα» και «Παραφυάδες ΙΙΙ».
Τραχανάς Κώστας