Υπόθεση βιβλίου
Το καλοκαίρι του 1940 όλη η Ευρώπη θύμιζε ένα καζάνι που βράζει. Όσο για τη γειτονιά μας;
…
Η Ιταλία ήθελε να κατακτήσει την Ελλάδα. Είχε στείλει, άλλωστε, και πράκτορες για να δουν από κοντά αν οι Έλληνες ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό τον πόλεμο.
«ΕΠΙΤΕΘΕΊΤΕ!» «Η νίκη θα είναι εύκολη για μας!» Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα μηνύματα που έστελναν στους δικούς τους, πίσω στην Ιταλία. Κι εκείνοι πανηγύριζαν. Και ετοιμάζονταν. Οι Έλληνες, όμως, ήταν έτοιμοι. Δεν ήταν ο πρώτος πόλεμος στον οποίο θα έπαιρναν μέρος. Είχαν πολεμήσει για την πατρίδα τους πολλές φορές στο παρελθόν.
…
Η πρώτη πολεμική πράξη -αν και δεν είχε κηρυχθεί ακόμα επίσημα ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης, στο λιμάνι στης Τήνου από ένα ιταλικό υποβρύχιο, ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς!
Τον Οκτώβρη, ο Μεταξάς αντέκρουσε την πρόταση του Ιταλού πρέσβη -για προέλαση δίχως αντίσταση του ιταλικού στρατού- με ένα βροντερό “ΟΧΙ” και ο πόλεμος ξεκίνησε.
Τα κατορθώματα των Ελλήνων στρατιωτών -που αργότερα έλαβαν το όνομα “Έπος του ‘40”- γράφτηκαν με αίμα και πόνο πάνω στις κορφές της Πίνδου! Στο πλευρό τους ήταν η ψυχή ολόκληρου του ελληνικού έθνους αλλά και τα κορμιά Ελληνίδων και Ελλήνων από τα χωριά της περιοχής που στήριξαν τους φαντάρους μας με όλες τους τις δυνάμεις!
Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά, Πόγραδετς και Χειμάρρα! Νικούσε κατά κράτος ο Ελληνικός Στρατός και προέλαυνε μέσα στο Αλβανικό έδαφος.
Και τότε έστρεψε ο Χίτλερ τη ματιά του στη χώρα μας. Οι Γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν από την Βουλγαρία και εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος. Η αντίσταση των Οχυρών Ρούπελ ήταν ηρωική αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο. Ένα ένα τα χωριά μας, μία μια οι πόλεις μας λύγιζαν κάτω από την Γερμανική υπεροπλία.
Τα κορμιά λύγισαν αλλά όχι και οι ψυχές των Ελλήνων που ως ύψιστο αγαθό θεωρούμε την ελευθερία. Η αντίσταση στην γερμανική κατοχή άρχισε σχεδόν αμέσως με την επίσημη παράδοση της χώρας στους Γερμανούς.
“Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα, στέλνει περήφανο χαιρετισμό…” λέει ένα τραγούδι και έτσι έγινε. Η Ελληνική Αντίσταση έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και οι Έλληνες μπόρεσαν να ξαναδούν τη Γαλανόλευκη να κυματίζει ξανά στο βράχο της Ακρόπολης!
Κριτική και εντυπώσεις
Όλα τα βιβλία της σειράς “Γνωρίζω την ιστορία” των εκδόσεων Μίνωας, που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, είναι πραγματικά διαμάντια! Το «Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944)», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο!
Είναι εκπληκτικό το πως οι δύο ταλαντούχοι συγγραφείς καταφέρνουν μέσα σε λίγες σελίδες και με λίγο κείμενο -για μικρά παιδιά είναι γραμμένο- να δώσουν όχι μόνο τα σημαντικότερα σημεία του πολέμου (1940-1944) και την βασική εξέλιξη των γεγονότων, αλλά να μεταδώσουν και το άρωμα της εποχής εκείνης.
Η ξεχωριστή, δε, εικονογράφηση του εξίσου ταλαντούχου Θάνου Τσίλη, δένει τόσο αρμονικά με το κείμενο που το σύνολο το απολαμβάνει ακόμα και κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστης!
Αν αναζητάτε κάποιο παιδικό-προεφηβικό βιβλίο για το “Έπος του ‘40” και την “Γερμανική κατοχή”, τότε το «Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944)», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη, θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σας!
Αποκτήστε το και διαβάστε το μαζί με τα παιδιά σας. Θα μάθουν για εκείνες τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας, θα νιώσουν περήφανα για την καταγωγή τους και φυσικά θα αγαπήσουν το διάβασμα των βιβλίων! Θέλετε κάτι άλλο;
Α! Μην ξεχάσω! Στο τέλος του βιβλίου, οι δύο αγαπημένοι συγγραφείς, έχουν προσθέσει μια “Ενδεικτική θεατρική διασκευή με εννέα σκηνές”! Ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου που οργανώνει την Σχολική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου!
Και ας μην ξεχνάμε όλοι πως: “Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”!
Οπισθόφυλλο:
Ήταν νύχτα όταν χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι του πρωθυπουργού. Με τις πιτζάμες και τη ρόμπα ο Μεταξάς άνοιξε την πόρτα. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι τού έδωσε το έγγραφο, που ζητούσε να περάσουν ελεύθερα οι Ιταλοί στρατιώτες τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκείνος τον κοίταξε στα μάτια και του απάντησε «ΟΧΙ!».
Νωρίς το πρωί η σειρήνα άρχισε να χτυπά. Οι στρατιώτες φίλησαν τις μητέρες τους. Τις αγκάλιασαν σφιχτά. Ήξεραν πως μπορεί να μην τις ξανάβλεπαν. «Στο καλό και με τη νίκη!» φώναζαν όλοι. Και εκείνοι παρασύρθηκαν από το πλήθος. Κοίταξαν πίσω, αλλά μόνο τα λευκά μαντίλια, που ανέμιζαν, διακρίνονταν από μακριά.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944)
Συγγραφείς
Βασίλης Κουτσιαρής
Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφος
Θάνος Τσίλης
Σειρά βιβλίων
Γνωρίζω την ιστορία
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Σεπτέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων
40
ISBN
978-618-02-1560-1