Εκδόσεις Ψυχογιός, 2020
Σελ. 415
1950. Η δεκαοκτάχρονη Μαρίνα Αγγελάκη ζούσε με την οικογένειά της στα Σφακιά της Κρήτης. Ήταν μια ψηλή, πανέμορφη κοπέλα, με ίσια μαλλιά, μελαχρινή και με μάτια μεγάλα και καταγάλανα, σαν τη θάλασσα που απλωνόταν κάτω από το χωριό της. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Μανούσος, που έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία, την προσκαλεί κοντά του, διότι της βρήκε γαμπρό, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αφήσει πίσω την πατρίδα της ξεκινώντας ένα ταξίδι στο άγνωστο. Ένα ταξίδι που θα εξελιχθεί όμως σε γολγοθά, σημαδεύοντάς τη για πάντα…
Η Μαρίνα είχε την ατυχία να βιαστεί από τον ασυρματιστή του υπερωκεανίου, που την πήγαινε στην Αυστραλία και ξανά βιάστηκε από ένα κτήνος γιατρό, που την ξεγεννούσε στο νοσοκομείο της Μελβούρνης. Και να ήθελε ήτανε καταδικασμένη να μην ξεχάσει, αυτές τις άσχημες στιγμές που πέρασε. Ήταν ολομόναχη στην άκρη του κόσμου…
Ο αδελφός της ο Μανούσος την είχε διώξει από το σπίτι του, στο Σίδνεϊ, αφού έμαθε για τον πρώτο βιασμό της και διέλυσε τον αρραβώνα με τον άνθρωπο, που της είχε προτείνει.
Η Μαρίνα αποφάσισε να πάει στην Μελβούρνη να γεννήσει εκεί το παιδί της και να εργαστεί. Το παιδί της, μόλις το γέννησε, το αγόρασαν ο κύριος και η κυρία Σέφιλντ. Η Μαρίνα έμαθε μόνο, ότι το παιδί είχε βαριά αρρώστια και πέθανε. Της στέρησαν το παιδί της. Η Μαρίνα δεν το είδε ποτέ.
Η Μαρίνα ήταν βιρτουόζα του βιολιού. Για να ζήσει, έπαιζε βιολί σε μια ορχήστρα, κάθε Σαββατόβραδο στις εκδηλώσεις του συλλόγου κυριών της Μελβούρνης. Εκεί της συμπαραστάθηκαν ο λαουτιέρης της ορχήστρας, κύριος Αρχέλαος και η γυναίκα του.
Η Μαρίνα παντρεύτηκε τον προϊστάμενο του εργοστασίου υφαντουργίας της, τον Χαρίλαο Τουμαζάτο, ο οποίος ήταν σκληρός, ανάλγητος και απάνθρωπος και την κακομεταχειριζόταν και αφού τον χώρισε, παντρεύτηκε τον Νεοζηλανδό λογιστή μιας άλλης εταιρείας, που δούλευε, τον Ματ Φέρκιουσον.
Με τόσα όνειρα έφυγε από τη φτώχεια του χωριού της και που είχε καταλήξει… Αλλά και τι της επιφύλασσε ακόμα η ζωή, που δεν είχε κουραστεί να παίζει αλύπητα μαζί της… Ένα μπουμπούκι δεκαοκτώ χρόνων ήταν όταν έφευγε από το χωριό της, ένα ολόδροσο μπουμπούκι που δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα πέταλά του… Και τώρα…
Από το 1950-1970 στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, σχεδόν 150.000 νεογέννητα εκλάπησαν από τις μητέρες τους και πουλήθηκαν σε ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να τα αγοράσουν. Ένα από αυτά ήταν και το παιδί της Μαρίνας. Άραγε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στην Αυστραλία, την δεκαετία του ‘80, βρήκε το παιδί της η Μαρίνα;
Στη ζωή κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα εξαγοράσεις. Ένα από αυτά είναι η αγάπη μιας μάνας για το παιδί της. Αυτή η αγάπη δεν αγοράζεται ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου…
Ένα βίαιο και τρυφερό συνάμα μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο για τη θέση της γυναίκας στη δουλοκτητική κοινωνία, για την έννοια της μητρότητας, της αγάπης, της πίστης, της οδύνης, της μετανάστευσης, της δύναμης να ξεκινάς από την αρχή και την ιδιοφυΐα στο βιολί.
Απόλαυση ανάγνωσης.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Τέλειωσε τη Στρατιωτική Ιατρική και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 20 βιβλία του.
Τραχανάς Κώστας