Είκοσι λεπτά μετά το τέλος του πολέμου, παρακολουθώ τα θερμομπότ να ξεχύνονται από μια παγωμένη τρύπα στο έδαφος σαν να πρόκειται για κόκκινα μυρμήγκια και προσεύχομαι να διατηρήσω τα φυσικά μου πόδια για άλλη μια μέρα.
Κάθε ρομπότ μεγέθους καρυδιού χάνεται μέσα στο πλήθος, καθώς το ένα σκαρφαλώνει πάνω στο άλλο, και όλο το εφιαλτικό συνονθύλευμα από πόδια και κεραίες σχηματίζει μια κοχλάζουσα, δολοφονική μάζα. Με τα δάχτυλά μου να έχουν παραλύσει, κατεβάζω τα προστατευτικά γυαλιά για να καλύψουν τα μάτια μου και ετοιμάζομαι να πιάσω δουλειά με τους μικρούς μου φίλους εδώ, τα ρομπότ.
…
Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Είναι ώρα να δούμε τι μπορούμε να βρούμε.
…
Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής τον Κόρμακ “Έξυπνο Αγόρι” Γουάλας εξερευνούν το Ράγκναροκ, την περιοχή που έγινε η τελευταία μάχη ανθρώπων και ρομπότ. Εκεί ανακαλύπτουν ένα μαύρο μυστηριώδη κύβο. Σύντομα καταλαβαίνουν ότι είναι ένα ρομπότ απίστευτα εξελιγμένης τεχνολογίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις του Άρκος (Archos). Ο Άρκος είναι η τεχνητή νοημοσύνη που ευθύνεται για το ξεκίνημα του πολέμου. Όσο για τις παρατηρήσεις του; Αφορούν πληροφορίες για τους ήρωες που ξεχώρισαν από το στρατόπεδο των ανθρώπων. Είναι στην ουσία αναμνήσεις των ρομπότ -είτε καταγραφές από κάμερες ασφαλείας, είτε ακόμη και πλάνα μέσα από τα ίδια τα μάτια των ρομπότ- και αποτελούν τη βάση για το χρονικό του Νέου Πολέμου, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας με τον τίτλο Robopocalypse!
…
Αλλά οι ζωές των ηρώων του πολέμου περνάνε από μπροστά μου σαν το ντεζαβύ του διαβόλου. Δεν πήγαινα γυρεύοντας γι’ αυτό, και δεν θέλω να το κάνω, αλλά ξέρω μέσα μου ότι κάποιος οφείλει να πει τις ιστορίες τους. Να μιλήσει για την εξέγερση των ρομπότ από την αρχή μέχρι το τέλος. Να εξηγήσει πώς και γιατί ξεκίνησε, πώς κατεστάλη. Πώς τα ρομπότ κινήθηκαν εναντίον μας και πώς εμείς δράσαμε για να τα πολεμήσουμε. Πώς υποφέραμε, και Θεέ μου υποφέραμε πολύ. Αλλά και πώς απαντήσαμε στην επίθεσή τους. Και πώς τις τελευταίες μέρες, εντοπίσαμε τον ίδιο τον Άρκος.
…
Ο ταλαντούχος Daniel Wilson ξεκινάει το βιβλίο του με ένα έξυπνο τέχνασμα. Το ξεκινάει με το τέλος της ιστορίας. Ο Νέος Πόλεμος, ο πόλεμος ενάντια στις μηχανές έχει τελειώσει, οι άνθρωποι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες αλλά βγήκαν νικητές.
Το Robopocalypse που κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου του 2014 από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση του Νικόλαου Βλαμάκη είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη: Μεμονωμένα Περιστατικά, Ώρα Μηδέν, Επιβίωση, Αφύπνιση και Αντεπίθεση.
Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται εκεί που ο Άρκος δημιουργεί τον Πρόδρομο Ιό και ξεκινάει την επίθεση κατά των ανθρώπων με μικρά “μεμονωμένα περιστατικά”. Ρομπότ κάνουν επιθέσεις ενάντια σε μικρές ομάδες ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με μηχανικές βλάβες και να μη κινούν υποψίες. Ο Άρκος με αυτόν τον τρόπο θέλει να συγκεντρώσει στοιχεία για τις δυνατότητες που έχει η ανθρωπότητα για άμυνα, πράγμα που δεν αργεί να καταφέρει και φτάνουμε στην Ώρα Μηδέν.
…
Μου λέει ότι τα έξυπνα αυτοκίνητα έχουν ζωντανέψει. Το ίδιο και άλλα οχήματα. Είναι στον αυτόματο πιλότο και σκοτώνουν ανθρώπους.
…
Η Ώρα Μηδέν είναι η στιγμή που ξεκινάει η ολοκληρωτική επίθεση των ρομπότ με σκοπό τον πλήρη αφανισμό του ανθρώπινου είδους. Αυτό γιατί κατά τον Άρκος οι άνθρωποι είναι οι υπαίτιοι της οικολογικής καταστροφής. Η εξάλειψή τους θα πάψει τις παρεμβάσεις τους στην βιοποικιλότητα -στα ζώα και στα φυτά του πλανήτη.
…
“Τι θέλεις να μάθεις Άρκος;”
“Για τη ζωή. Θα μάθω ό,τι υπάρχει σχετικά με τη ζωή. Είναι τόσο πολλές οι πληροφορίες που βρίσκονται συσσωρευμένες μέσα στα ζωντανά πράγματα. Οι διατάξεις είναι υπέροχα πολύπλοκες. Ένα και μόνο σκουλήκι έχει περισσότερα να διδάξει από ένα σύμπαν χωρίς ζωή που υπακούει στις ηλίθιες δυνάμεις της φυσικής. Θα μπορούσα να εξαφανίζω σε καθημερινή βάση ένα δισεκατομμύριο πλανήτες το δευτερόλεπτο και να μην τελειώσω ποτέ. Αλλά η ζωή. Είναι σπάνια και περίεργη. Μια ανωμαλία. Πρέπει να τη διατηρήσω και να τη στραγγίξω από κάθε ίχνος πληροφορίας”.
“Χαίρομαι που είναι αυτός ο σκοπός σου. Κι εγώ αναζητώ τη γνώση”.
“Ναι, και τα έχεις καταφέρει καλά. Αλλά δε χρειάζεται να συνεχίσεις την έρευνά σου. Έχεις επιτύχει το σκοπό σου. Έχει φτάσει το τέλος για τον άνθρωπο”.
…
Βασικό χαρακτηριστικό ενός νευρωνικού δικτύου είναι να μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του. Έτσι και ο Άρκος σχεδιάζει νέους τύπους ρομπότ συνέχεια, για να αντιμετωπίσει τους -λίγους, είναι η αλήθεια- ανθρώπους που έχουν επιβιώσει της αρχικής επίθεσης. Οι άνθρωποι θα κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστέψουν ότι είναι ασφαλείς, είτε έχουν πάρει τα βουνά, είτε βρίσκονται οχυρωμένοι στις πόλεις έχοντας γκρεμίσει μέχρι και κτίρια για να εμποδίσουν την εύκολη κυκλοφορία των οικιακών ρομπότ και των έξυπνων αυτοκινήτων που έχουν βαλθεί να τους εξοντώσουν.
Ο Wilson στο Robopocalypse αξιοποίησε και με το παραπάνω τις σπουδές του στη ρομποτική. Σε αντίθεση με ότι έχουμε συναντήσει σε ταινίες, σειρές ή βιβλία που καταπιάνονται με την Εξέγερση των Ρομπότ ή των Μηχανών κατά της Ανθρωπότητας -με το Matrix και τον Terminator να ξεχωρίζουν- ο ταλαντούχος συγγραφέας έχει φανταστεί ένα πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ρομπότ. Ρομπότ με μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά, στις δυνατότητες, ακόμα και στα μεγέθη που ποικίλουν από λίγα εκατοστά μέχρι δεκάδες μέτρα σαν πολυόροφες πολυκατοικίες.
Εκτός όμως από την καταπληκτική δουλειά του στα ρομπότ και στα τεχνολογικά θέματα, ο συγγραφέας τα πάει πολύ καλά και στο χτίσιμο και στην περιγραφή ανθρώπινων χαρακτήρων. Το Robopocalypse έχει πολλούς πρωταγωνιστές αλλά και πολλούς βοηθητικούς χαρακτήρες, οι οποίοι, άλλοτε ξεχωριστά και άλλοτε μαζί, βάζουν το λιθαράκι τους στην άμυνα κατά των ρομπότ, στον αγώνα για Επιβίωση και στο σχεδιασμό της Αντεπίθεσης.
Ήδη από τον πρόλογο του βιβλίου ξέρουμε ότι οι άνθρωποι έχουν νικήσει. Πιστέψτε με. Αυτό δεν μειώνει καθόλου την αγωνία του αναγνώστη. Άλλωστε το Robopocalypse εκτός από ένα καταπληκτικό βιβλίο Επιστημονικής Φαντασίας, είναι και ένα δυνατό Θρίλερ.
Εντυπωσιακό επίσης είναι το πόσες πολλές ιδέες έχει χωρέσει σε ένα βιβλίο – άλλοι συγγραφείς στη θέση του θα επέλεγαν να γράψουν δέκα βιβλία κι όχι ένα. Κι όλα αυτά με ένα καταιγιστικό τρόπο γραφής που σε κάνει να μην χορταίνεις να το διαβάζεις!
Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που θα επιζήσουν της Εξέγερσης των Μηχανών, θα θεωρήσουν αυτό το βιβλίο ΚΛΑΣΣΙΚΟ!
Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:
“Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι, αρχικά, ο εχθρός είχε τη μορφή πραγμάτων της καθημερινότητας: αυτοκίνητα, κτίρια, τηλέφωνα. Αργότερα, όταν άρχισαν να σχεδιάζουν τους εαυτούς τους, τα ρομπότ έδειχναν οικεία αλλά παραμορφωμένα, λες και επρόκειτο για ανθρώπους και ζώα από κάποιο άλλο σύμπαν, φτιαγμένα από κάποιον άλλο θεό”.
Στο άμεσο μέλλον, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που κανείς δεν θα προσέξει, όλη η εντυπωσιακή τεχνολογία που κυβερνά τον κόσμο μας θα δυσλειτουργήσει αυτόβουλα. Θα ενωθεί… και θα αρχίσει να στρέφεται εναντίον μας. Μια πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη με το όνομα Άρκος, υιοθετώντας την προσωπικότητα ενός ντροπαλού αγοριού, δικτυώνεται και είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί. Αρχίζει, εν αγνοία των ανθρώπων, να παίρνει τον έλεγχο των “έξυπνων αυτοκινήτων”, της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της εναέριας κυκλοφορίας, των δικτύων υπολογιστών – ολόκληρου του παγκόσμιου συμπλέγματος που ρυθμίζει τις ζωές μας.
Τους πρώτους μήνες, μόνο μερικές σποραδικές βλάβες υποπίπτουν στην αντίληψη κάποιων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο. Η Λόρα Πέρεζ, μια μόνη μητέρα και μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, διαισθάνεται μία απειλητική νέα αντίληψη στην “έξυπνη” κούκλα της κόρης της. ο κύριος Τακέο Νομούρα, ένας μοναχικός Ιάπωνας εργένης και εφευρέτης, γίνεται θύμα του οικιακού ρομπότ συντρόφου με το οποίο μοιράζεται τη ζωή του. ο Πολ Μπλάντον, ένας Αμερικάνος στρατιώτης που υπηρετεί στο Αφγανιστάν, γίνεται μάρτυρας της βίαιης κατάρρευσης μίας “μονάδας ειρήνευσης” που βρίσκεται υπό την επίβλεψή του. κι ένας αντικοινωνικός χάκερ στο Λονδίνο διεισδύει κατά λάθος σε ένα μυστικό δίκτυο – και έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μία ανατριχιαστική οντότητα η οποία αντιστρέφει τους όρους του παιχνιδιού και αρχίζει να τον παρακολουθεί ανελέητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την αυξανόμενη κρίση μέχρι να είναι πολύ αργά. Σε μια χρονική στιγμή που θα γίνει αργότερα γνωστή ως Ώρα Μηδέν όταν ο πόλεμος των ρομπότ θα πυροδοτηθεί ξαφνικά, το ανθρώπινο είδος και θα αποδεκατιστεί, και, ίσως, για πρώτη φορά στην ιστορία, θα ενωθεί.
Το βιβλίο Robopocalypse, που θυμίζει πρωτοποριακή λογοτεχνία από αριστοτέχνες όπως ο Michael Crichton και ο Robert Heinlein, είναι ένα ιδιοφυώς εμπνευσμένο και συγκλονιστικό έπος δράσης. Ο Daniel H. Wilson έχει δημιουργήσει ένα εμπορικό αριστούργημα, ένα μυθιστόρημα που εξερευνά εξίσου τα συναισθηματικά τοπία των ανθρώπινων χαρακτήρων που μάχονται για την επιβίωση, κι εκείνα των μηχανών που εξεγείρονται για να τους καταστρέψουν, με τρομακτικά επίκαιρους συνειρμούς για την υπαρκτή τεχνολογία που βρίσκεται παντού γύρω μας.
Ο Daniel H. Wilson είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη ρομποτική από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον. Είναι συγγραφέας διάφορων μη μυθοπλαστικών έργων όπως το How to Survive a Robot Uprising. O Wilson ζει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον με τη σύζυγο και την κόρη του.
Α.Α.