Εκδόσεις Εστία, 2017
Σελ. 187
Στη νέα συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσιαμπούση το χιούμορ και η συγκίνηση, η χαρμολύπη και η ειρωνεία, το απροσδόκητο και το τυχαίο εναλλάσσονται και αλληλοϋπονομεύονται.
Ο τίτλος του βιβλίου «Πούρα Γεμιστά» προέρχεται από το ομώνυμο διήγημα της συλλογής∙ σε αυτό, σύμφωνα με τη Βρετανίδα συγγραφέα Σαμάνθα Κάρεϊ, εγγονή του αρχιθαλαμηπόλου του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Άγγλος πρωθυπουργός, επηρεασμένος κι από την αγάπη του για τα πούρα, φέρεται να θυσίασε μεγάλα συμφέροντα της Αυτοκρατορίας στη Βόρεια Ευρώπη, για να κρατήσει την Ελλάδα στο Δυτικό στρατόπεδο.
[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/282494/s/poura-gemista/%5D
Μια αφήγηση του βίου της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τα χοντρά χαλίκια από το έρμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η παοκτσίδικη τιμή, η ομορφιά της ουράς του κουναβιού, τα μάτια και η ψυχή ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, που δεν άντεξαν τόση ομορφιά μιας γυναίκας, ο Ησαύ που ξεπούλησε τα πρωτοτόκιά του έναντι πινακίου νερόβραστης φακής, ένα αυθαίρετο υπόστεγο στο νεκροταφείο, τα μασούρια με τα εκρηκτικά μέσα σε καπότες, τα κρυμμένα λέβα που άξιζαν λιγότερο απ’ το τίποτα, μια συμβουλή: αν θέλεις να φας φτηνά, ακολούθησε έναν καθηγητή, αν θέλεις να φας φτηνά και καλά, πάρε στο κατόπι έναν δάσκαλο, η αγρυπνία του Γιώργη του «Σκούνα», ο καθείς με το ταλέντο του, ο παράφωνος που χειροτονήθηκε παπάς, η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου και η προστασία της πομπής από τους άντρες της Χρυσής Αυγής, η καινούργια ταυτότητα, τα τροπάρια στην εξόδια ακολουθία που αποδίδωνταν δίκην …καντάδων, το πέναλτι που έγινε επίτηδες, οι καλύτερες θερμοφόρες του κόσμου είναι οι γάτες της Καλλιοπάναινας, οι νεράιδες, τα ξωτικά και τα τρία τα “νεραϊδέλια”, του φτωχού το εύρημα ή καρφί ή πέταλο, τρεις φοιτητές -ένας άθεος Γάλλος, ένας κνίτης κι ένας συντηρητικός χριστιανός- επισκέπτονται το Άγιον Όρος και γίνονται μάρτυρες θαυμαστών συμβάντων, ένας σιδηροδρομικός “στα Ιμαλάια” περνά τις ώρες του παίζοντας κίνο, ένα δεκάχρονο αγόρι τα βάζει με μια αρκούδα που καταστρέφει τις κυψέλες και τρώει το μέλι…
Διαβάστε το.
Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε πέντε συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Το βιβλίο του Να σ’ αγαπάει η ζωή (2005) τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη και μεταφράστηκε στα αλβανικά. Κείμενά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά. Από το 2010 είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Δίοδος 66100.
[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/282494/s/poura-gemista/%5D