Τον καιρό που εγώ ήμουνα παιδί υπήρχαν ακόμα δράκοι.
Υπήρχαν τεράστιοι και τρομεροί ιπτάμενοι δράκοι, που φώλιαζαν στις κορυφές των απότομων βράχων, ίδια με γιγάντια αρπαχτικά πουλιά. Υπήρχαν μικροί, καφετιοί δειλοί δράκοι, που ζούσανε σε ομάδες και κυνηγούσαν ποντίκια και αρουραίους. Ακόμη, εκείνοι οι φοβεροί γιγάντιοι Θαλασσόδρακοι -είκοσι φορές πιο μεγάλοι από τη Μεγάλη Γαλάζια Φάλαινα-, που σκοτώναν έτσι, για την πλάκα τους και μόνο.
Το ξέρω πως είναι δύσκολο να τα πιστέψεις όλα αυτά, αλλά έτσι ήταν. Όμως τώρα πια οι δράκοι εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον τόσο γρήγορα, που είναι δύσκολο να συναντήσεις έναν από αυτούς, άσε που σε λίγο ούτε ένας δε θα υπάρχει.
Κανείς δε ξέρει το γιατί. Απλά και μόνο πήραν να επιστρέφουν στα βάθη της θάλασσας, από όπου κάποτε είχαν έρθει, και δεν αφήνουν πίσω τους κόκαλο, δόντι ή νύχι για να το βρούνε όσοι στα μελλοντικά χρόνια θα ζήσουνε, για να τους θυμούνται.
…
Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάει το περίφημο βιβλίο “Πώς να εκπαιδεύσετε το Δράκο σας” που έγραψε ο Σκυλόψαρος, μετέφρασε στα αγγλικά η Κρεσσίντα Κάουελ και στα ελληνικά ο Μάνος Κοντολέων. Ο Τρομερός και Τρανταχτός Σκυλόψαρος ο 3ος, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, ήταν γιος του Καλόκαρδου, του αρχηγού της φυλής των Βίκινγκς στο Νησί του Μπερκ. Ο αρχηγός είναι μεγαλόσωμος και δυνατός αλλά σίγουρα δε διακρίνεται για την ευφυΐα του. Ο Σκυλόψαρος από την άλλη, παίρνει πολλές στροφές το μυαλό του αλλά υστερεί πολύ σε δύναμη. Έτσι γίνεται ο στόχος των νταήδων συνομηλίκων του. Ο Βλήμας και ο Ανεμογροθιάς, οι δυο νταήδες, έχουν βάλει στο μάτι και τον Λέπια, που είναι κι αυτός μικροκαμωμένος όπως ο πρωταγωνιστής… ε… ο συγγραφέας της ιστορίας μας.
Μικροκαμωμένοι ή όχι, όλοι οι νεαροί Βίκινγκς πρέπει να περάσουν μια δοκιμασία, μια τελετή μύησης, ώστε να αποδείξουν ότι έχουν το δικαίωμα να ανήκουν στην φυλή, τώρα πια που δεν είναι μικρά παιδάκια. Πρέπει να πιάσουν ένα δράκο! Γι’ αυτό τους προετοιμάζει εδώ και καιρό ο ειδικός εκπαιδευτής Σκόρδος ο Ρέψιμος. Κι έχει φτάσει πια η μέρα να μπούνε στη σπηλιά που κοιμούνται οι δράκοι, βαθιά βυθισμένοι στη χειμέρια νάρκη, και να πιάσουν ένα δράκο ο καθένας τους.
…
“Οι μικροί δράκοι συνήθως δεν κάνουν και τόσο κακό στον άνθρωπο, αλλά σκεφτείτε πως θα είναι τόσο πολλοί, που θα πέσουν πάνω σας σαν πιράνχας. Δε θα μείνει κρέας πάνω σας… Προχωράτε ήσυχα και μουγκά και ο καθένας σας αρπάζει και από ΈΝΑ κοιμισμένο δρακόπουλο.”
…
Φυσικά η εξέλιξη των πραγμάτων δε θα ακολουθήσει μια απλή και εύκολη οδό. Ο Σκυλόψαρος θα βρεθεί με ένα μικρό δράκο που θα αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο για τα μικρά ψαράκια. Καμία σχέση με τον Φλογερό Σκουληκαντέρα, το μεγάλο κι επικίνδυνο δράκο που βρήκε ο Βλήμας, ο οποίος ανήκει στο είδος Τρομερός Εφιαλτικός. Ο Βλήμας μάλιστα κόλλησε στο δράκο του Σκυλόψαρου το κοροϊδευτικό παρατσούκλι Φαφούτης.
Η εκπαίδευση του δράκου μοιάζει αδύνατη για τον Σκυλόψαρο. Ακόμη και ο Λέπιας με το ασήμαντο και συνηθισμένο δρακόπουλό του κάτι έχει καταφέρει. Μα ο Φαφούτης είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Όλοι οι Βίκινγκς ακολουθούν το χρυσό κανόνα του καθηγητή Βούβαλου “ΟΥΡΛΙΑΞΤΕ ΤΟΥ! Όσο πιο δυνατά τόσο καλύτερα”. Κι αυτός ο χρυσός κανόνας της μιας γραμμής είναι και το μόνο βιβλίο για δράκους που υπάρχει! Ο Φαφούτης όμως δεν καταλαβαίνει από φωνές. Ο Σκυλόψαρος φτιάχνει μια λίστα και ξεκινάει τις επίμονες προσπάθειές του. Ευγνωμοσύνη; Οι δράκοι δε χαρακτηρίζονται από ευγνωμοσύνη και τα καλοπιάσματά του… δεν έπιασαν τόπο. Φόβος; Φωνές; Λαιμαργία; Μοιάζουν με κίνητρα αλλά δε ταιριάζουν στο χαρακτήρα του Σκυλόψαρου. Ματαιοδοξία; Εκδικητικότητα; Μπορεί και να δουλέψουν. Και το τελευταίο στη λίστα του, που ο Σκυλόψαρος θέλει να το αποφύγει πάση θυσία είναι να εξαγοράσει τη συνεργασία του Φαφούτη με αστειάκια κι ανέκδοτα! Οι μέρες της εκπαίδευσης περνούν και φτάνει η μέρα της δοκιμασίας.
…
“Πρώτα θα επιθεωρήσω τον καθένα σας μαζί με το δράκο του, για να δω αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μάχη. Θα σας παρουσιάσω στους εκπροσώπους της φυλής που ο καθένας σας θέλει να γίνει κανονικό μέλος της. Και μετά θα αρχίσει η δοκιμασία. Θα πρέπει να μας δείξετε πώς καταφέρατε να δαμάσετε αυτά τα άγρια πλάσματα. Θα ξεκινήσετε με τις βασικές εντολές: «Πήγαινε», «Σταμάτα», «Φέρε», και θα τελειώσετε δίνοντας στο δράκο σας την εντολή να πάει να ψαρέψει για σας – αυτό δηλαδή που έκαναν και οι ένδοξοι πρόγονοί σας”.
…
Μολονότι στην αρχή φάνηκε ότι τα πράγματα θα πάνε σκούντα-βρόντα καλά, συνέβη μια συνταρακτική ανατροπή! Ο Φαφούτης έγινε στόχος πειραγμάτων από τους άλλους δράκους – αν φανταζόσασταν ότι οι δράκοι έχουν την ησυχία τους και δεν τους πειράζουν οι νταήδες γελαστήκατε. Πάνω στο θυμό του άρχισε να σκουντάει και να δαγκώνει όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους και τι να σας λέω! Έγινε ο μεγαλύτερος δρακοκαυγάς όλων των εποχών! Κάθε αγόρι φώναζε, ούρλιαζε στο δράκο του να σταματήσει, αλλά οι δράκοι τους αγνοούσαν. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα ο Σκόρδος επενέβη και επέβαλε την τάξη. Μα αλίμονο! Η δοκιμασία όχι απλά τελείωσε αλλά όλοι οι νέοι Βίκινγκς απέτυχαν παταγωδώς! Και ο νόμος των Βίκινγκς είναι αυστηρός και ξεκάθαρος: “ήρωες ή εξόριστοι”.
Ο Καλόκαρδος συγκαλεί το Συμβούλιο των Γερόντων, αλλά ο νόμος είναι νόμος και η απόφαση είναι, ουσιαστικά, προαποφασισμένη. Ετοιμάζεται όμως να ξεκινήσει μια τρομερή καταιγίδα και ο Καλόκαρδος ανακοινώνει ότι αναβάλεται η τελετή της εξορίας για το επόμενο πρωινό. Άλλο πράγμα να τους εξορίσουν κι άλλο να τους στείλουν σε βέβαιο θάνατο μέσα σε μια θάλασσα που λυσσομανά. Ο Σκυλόψαρος διαμαρτύρεται “Τι σόι πατέρας είσαι που βάζεις τον νόμο πάνω από την αγάπη του γιου σου! Και τι σόι φυλή είναι αυτή που διοικείς, όταν δε δέχεται να έχει ανάμεσά της απλούς καθημερινούς ανθρώπους!” Μα κανείς δε φαίνεται να καταλαβαίνει πόσο προδομένα νιώθουν αυτά τα παιδιά.
Αυτή η καταιγίδα ξύπνησε κι ένα τρομερό τέρας που η φήμη του χανόταν στα βάθη των αιώνων. Δύο τέρατα για την ακρίβεια.
…
Τον πρώτο δράκο μόνο και να τον έβλεπες ήταν αρκετό για να έχεις για μήνες εφιάλτες.
Το δεύτερο δράκο έτσι και τον συναντούσες θα έβλεπες μέσα στους εφιάλτες σου κι άλλους, πιο τρομακτικούς ακόμα.
Φαντάσου ένα ζώο είκοσι φορές πιο μεγάλο από Βασιλικό Τυραννόσαυρο. Περισσότερο θύμιζε βουνό κι όχι πλάσμα με σάρκα και αίμα – και μάλιστα βουνό που γυάλιζε κι έλαμπε με τρόπο σατανικό.
Το δέρμα του ήταν καλυμμένο με τόσα πολλά όστρακα, που λες και φορούσε μια πανοπλία, αλλά, αν τα κοχύλια και οι αχιβάδες πέφτανε, θα φαινότανε το πραγματικό χρώμα του. Ένα βαθύ πράσινο, το χρώμα που έχει ο ωκεανός.
Και το τέρας αυτό τώρα είχε ξυπνήσει κι άρχισε να ρεύεται το τελευταίο του γεύμα. Από το στόμα του ξεπρόβαλε το λάβαρο της Όγδοης Ρωμαϊκής Λεγεώνας, που την είχε καταπιεί ολόκληρη. Η κόκκινη σημαία ανέμιζε ανάμεσα στα χείλια του. Το κοντάρι της χρησίμευε για οδοντογλυφίδα, ενώ τα φτερά του σιδερένιου αετού που ήταν στην άκρη του κονταριού για να βγάζει τα απομεινάρια σάρκας που είχαν ξεμείνει ανάμεσα στα τεράστια δόντια του.
…
H Cressida Cowell περνάει με ωραίο τρόπο τα μηνύματά της χωρίς κουραστικούς διδακτισμούς. Θίγει θέματα που απασχολούν τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τους εφήβους, όπως το bullying και το να σε αποδέχονται οι άλλοι όπως είσαι. Επίσης το “Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας” είναι ένα βιβλίο που με τον τρόπο του δείχνει ότι αξίζει να επιλέγεις τον δρόμο της καλοσύνης παρά τα όποια εμπόδια και τις αντιξοότητες που θα συναντήσεις σε αυτόν. Όπως άλλωστε λέει και ο Σκυλόψαρος “αυτή η ιστορία μπορεί να διαβαστεί και σαν ένας οδηγός για το Πώς Κάποιος Γίνεται Ήρωας με τον Πιο Δύσκολο Τρόπο”, επειδή τελικά ήρωας είναι αυτός που κάνει το σωστό.
Το καταπληκτικό αυτό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη το Δεκέμβριο του 2005. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πάνω στο βιβλίο βασίστηκε -ομολογουμένως αρκετά ελεύθερα- η ταινία κινουμένων σχεδίων «Πώς να εκπαιδεύσετε το Δράκο σας» της DreamWorks.
Τόσο το βιβλίο, όσο και η ταινία είναι εξίσου αξιόλογα το καθένα για τους δικούς του λόγους. Είμαστε σίγουροι ότι οι μικροί αναγνώστες και σινεφίλ θα τα απολαύσουν αμφότερα και θα πάρουν απαραίτητα για τη ζωή τους αλλά και τις σχέσεις τους με τους άλλους, ανθρώπους εφόδια!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ο Τρομερός και Τρανταχτός Σκυλόψαρος ο 3ος ήταν ένας μοναδικός ήρωας των Βίκινγκς. Εξαίρετος πολεμιστής, δεινός ξιφομάχος, αλλά και ερασιτέχνης φυσιοδίφης, έγινε γνωστός στον καιρό του ως “Αυτός που μιλά στους Δράκους”, ακριβώς γιατί ήξερε να επιβάλλεται πάνω στα τρομερά εκείνα πλάσματα…
Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι…
“Το «Πώς να εκπαιδεύσετε το Δράκο σας» θα πρέπει να διαβαστεί από κάθε ήρωα που αντιμετωπίζει μερικά προβληματάκια στην προσπάθειά του να δείξει τον ηρωισμό του”
Επιθεώρηση των Βαρβάρων
Α.Α.