Εκδόσεις Opera, 2020
Σελ. 317
Οι προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ τριών τόσο διαφορετικών ειδικοτήτων και προσωπικοτήτων (μία αυστριακο-αμερικανο-εβραία ψυχολόγος και πρώην ηθοποιός, ένας ινδο-άγγλος βουδιστής μοναχός κι ένας ινδο-αμερικανός νευροεπιστήμονας) ενεργοποιούν τη χιουμοριστική διάθεση του αναγνώστη της Ρούμπι Ουάξ. Ο μοναχός εξηγεί πώς λειτουργεί το μυαλό μας και ο νευροεπιστήμονας μας λέει πού ακριβώς στον εγκέφαλο πηγαίνουν όλα αυτά.
Ο Γκελόνγκ Τούμπτεν έγινε μοναχός στα είκοσι ένα του, στο Βουδιστικό Μοναστήρι του Θιβέτ Κάγκιου Σάμε Λινγκ, στη Σκοτία. Ο Τούμπεν είναι σήμερα σαράντα έξι ετών και διδάσκει ενσυνειδητότητα σε εταιρείες όπως η Google, η Linkedin, η Siemens, και σε πολλούς άλλους οργανισμούς ανά τον κόσμο. Εκπαιδεύει επίσης μαθητές σχολείου και φοιτητές Ιατρικής στην ενσυνειδητότητα.
Ο Ασίς (Ας) Ρανπούρα είναι κλινικός νευρολόγος και νευροεπιστήμονας. Πήρε το πτυχίο του στη μοριακή νευρολογία από το Γέιλ, το μάστερ του στην κλινική ιατρική από την Ιατρική Σχολή του Οχάιο και εντρύφησε στην αντιληπτική νευροεπιστήμη για το Ντοκτορά του, στο University College London, όπου δίδαξε στατιστική και μεθόδους έρευνας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Τα Κεφάλαια του βιβλίου είναι:
Εξέλιξη-Σκέψεις (στην εποχή μας οι σκέψεις που κάνουμε είναι αρνητικές σε ποσοστό 80%. Γιατί;)
Συναισθήματα (τα συναισθήματα είναι η σωματική πλευρά των σκέψεων. Τα συναισθήματα μας κρατάνε ζωντανούς. Αυτά είναι ο φόβος, η οργή, το άγχος, η αηδία, η ντροπή, η ενοχή, η θλίψη, η αγάπη)
Σώμα (το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, με το ένα να επηρεάζει το άλλο)
Ενσυναίσθηση (πάει να πει συμπάσχουμε, αισθανόμαστε τον πόνο του άλλου και να βρούμε κίνητρο για να του προσφέρουμε ανακούφιση. Με την ενσυναίσθηση θα αισθανθούμε καλά. Αντιδρώντας στον πόνο τον δικό μας ή κάποιου άλλου, μπαίνουμε αυτομάτως σε λειτουργία φροντίδας, κι αυτό απελευθερώνει οπιούχες ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ωκυτοκίνη)
Σχέσεις (τις σχέσεις μας τις καθορίζει η βιολογία. Τρία είναι τα συστήματα του εγκεφάλου που μας καθορίζουν. Το πρώτο σύστημα είναι ο πόθος και καθοδηγείται από την αδρεναλίνη. Το δεύτερο σύστημα έχει σχέση με τη ρομαντική αγάπη και το χημικό στοιχείο που κυριαρχεί εδώ είναι η ντοπαμίνη. Το τρίτο σύστημα είναι η αφοσίωση, ή το δέσιμο το ζευγαριού. Κύριο συστατικό εδώ είναι η ωκυτοκίνη. Η αδρεναλίνη ενεργεί για λεπτά, η ντοπαμίνη για εβδομάδες ή μήνες, και η ωκυτοκίνη από μήνες μέχρι χρόνια)
Σεξ – Εθισμός – Μέλλον – Ενσυνειδητότητα (είναι μια ολοκληρωμένη πνευματική διεργασία. Με το σθένος και την αποφασιστικότητα ενός υπερήρωα, η ενσυνειδητότητα μπορεί να γυμνάσει τους πνευματικούς μας μυς και να ελέγξουμε αυτό το ατίθασο και μπερδεμένο μυαλό που μα έχει καταρρακώσει. Μερικά από τα οφέλη: Κόβει τις κακές συνήθειες, μειώνει το στρες, χαρίζει μακροζωία, εκπαιδεύει τη σκέψη στο παρόν, βοηθάει τη μνήμη και τη συγκέντρωση της προσοχής)
Συγχώρεση (Η συγχώρεση είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες. Η συγχώρεση, σαν διαλυτικό λιώνει την κόλλα που κρατάει ακλόνητη την αλαζονεία μας, και αμβλύνει το συναίσθημα που μας κάνει να λέμε «εγώ έχω δίκαιο ενώ εσύ έχεις άδικο». Όταν συγχωρώ αναγνωρίζω την ανθρωπιά του άλλου. Το θέμα της συγχώρεσης είναι πολύ δύσκολο, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την αρχέγονη φύση μας)
Κάθε σκέψη, συναίσθημα και πράξη είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ μυαλού και σώματος. Το μυαλό είναι το μόνο που χρειάζεται για να διαθέτουμε ενσυνειδητότητα και ενσυναίσθηση προς τον πλησίον.
Πέρα από το χιούμορ που διατρέχει τις σελίδες του «Πώς να είσαι άνθρωπος (Το εγχειρίδιο)», κρατάμε στα χέρια μας ένα από τα πιο γοητευτικά, ενδιαφέροντα και ενημερωτικά βιβλία γύρω από τη σχέση πνεύματος και σώματος, υπό το φως αυτής της νέας επιστήμης που ονομάστηκε «ενσυνειδητότητα».
Ευκολοδιάβαστο, ενημερωτικό, διορατικό και απροσδόκητα σοφό. Διαβάστε το.
Η Ρούμπι Ουάξ (Ruby Wax) γεννήθηκε το 1953 στο Ιλινόι των Η.Π.Α. από Αυστριακούς εβραίους γονείς, φυγάδες του ναζιστικού καθεστώτος, και σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (Καλιφόρνια). Το 1977 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε Υποκριτική στη «Βασιλική Ακαδημία Δραματικών και Μουσικών Τεχνών» της Γλασκώβης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ένα μεταπτυχιακό στη «Γνωσιακή Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα». Εργάστηκε ως ηθοποιός (Royal Shakespeare Company, μεταξύ άλλων), συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών (BBC). Μητέρα τριών παιδιών, δεν δίστασε να μιλήσει δημοσίως για τη μάχη της με την κατάθλιψη και να εκθέσει το οικογενειακό της ιστορικό σχετικά με τις ψυχικές νόσους. Για την προσφορά της τιμήθηκε το 2015 με το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ). Το βιβλίο της, Υγιής καινούργιος κόσμος έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ αμέσως μετά την έκδοσή του.
Τραχανάς Κώστας