Τον Ιούνιο του 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η δεύτερη συγγραφική απόπειρα της Γεωργίας Δεμίρη υπό τον τίτλο «Πες το ψέματα». Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου η εικοσιοκτάχρονη ηθοποιός Κάτια Κατσούλα. Την συναντάμε, στην αρχή του βιβλίου, σε μια φάση της ζωής της που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειδυλλιακή, τουναντίον…
…
Με λένε Κάτια Κατσούλα και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα χειρότερα της ζωής μου. Τα οικονομικά μου είναι σε άθλια κατάσταση, ήδη έχω καθυστερήσει δυο νοίκια και δεν μπορώ να σταυρώσω ούτε ένα μικρό ρόλο σε σίριαλ, παρόλο που τρέχω σαν παλαβή από οντισιόν σε οντισιόν. Όσο για τα αισθηματικά μου; Η σχέση μου με τον Κώστα, τον επίσημο αγαπημένο μου τον τελευταίο χρόνο, πάει από το κακό στο χειρότερο. Βλεπόμαστε πια τόσο σπάνια, που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι με έχει αντικαταστήσει με κάποια άλλη, κάποια που δεν έχει τόσα πολλά προβλήματα, και έχει ξεχάσει να μου το πει. Γιατί πράγματι τα δικά μου βάσανα δεν έχουν τελειωμό.
…
Με μια καριέρα σε νεκρό σημείο και μια σχέση να πνέει τα λοίσθια, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η Κάτια μας έχει δει και καλύτερες ημέρες. Πολύ καλύτερες μάλιστα, μιας και το παρόν της μπορεί να χαρακτηριστεί επακριβώς από την φράση: «Έχει πιάσει πάτο». Θα έπαιρνε δε κανείς όρκο ότι πιο πάτο δεν γίνεται, να όμως που ο κύριος Καραπαναγιώτης έρχεται να μας διαψεύσει. Ποιος είναι αυτός; Ο σπιτονοικοκύρης της που της ζητά να φύγει από το σπίτι μέσα σε ένα μήνα γιατί το χρειάζεται για ιδιοκατοίκηση. Είναι και τα νοίκια που έχει καθυστερήσει… τώρα όντως έχει πιάσει πάτο. Αν σε αυτά προσθέσετε ότι πρέπει να παίζει και θέατρο στη μητέρα και τους παππούδες της, που ζουν στο Γεράκι -ένα χωριό της Ηπείρου κοντά στα Γιάννενα-, οι οποίοι πιστεύουν ότι εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαιοειδών, καταλαβαίνετε για τι στρίμωγμα μιλάμε.
Οι έρευνες για ανεύρεση σπιτιού ξεκινούν άμεσα, οι οντισιόν για εξεύρεση εργασίας -ως ηθοποιός- συνεχίζονται ακάθεκτα, ο Κώστας εξαφανισμένος στην δουλειά ή σε κάποια άλλη αγκαλιά, και μοναδικά της στηρίγματα η καλύτερη της φίλη η Δανάη και ο κολλητός της ο Τάκης. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα δύο πρόσωπα στην ζωή της και την βοηθούν να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία την ζοφερή πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε σπάνιες οι φορές που και μόνο μία ζεστή κουβέντα από αγαπημένα χείλη, σου δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσεις τον καθημερινό αγώνα.
Όταν η αναζήτηση κεραμιδιού -για να βάλει πάνω απ’ το κεφάλι της- στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, ο Τάκης ως από μηχανής θεός ήρθε να δώσει την λύση… θα την φιλοξενούσε στο σπίτι του. Η αρχή της συγκατοίκησης έγινε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Από τότε ξεκίνησε ο πιο απίστευτος χρόνος της ζωής της που θα κλείσει τα επόμενα Χριστούγεννα, όταν εκείνη… ξέρετε τώρα… θα το μάθετε όταν διαβάσετε το «Πες το ψέματα», της Γεωργίας Δεμίρη… δεν θέλω να με λένε μαρτυριάρη!
Οι ήρωες της συγγραφέως, και σε αυτό το μυθιστόρημα της, είναι καθημερινές σύγχρονες περσόνες. Είναι όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το κλισέ: Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται συμπαθείς στον αναγνώστη από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου. Τον αρπάζουν από τον φυσικό χώρο του και τον κάνουν μέλος της παρέας τους, τόσο που δεν είναι λίγες οι φορές που παθιάζεται με τα όσα συμβαίνουν σε εκείνους. Χαίρεσαι με την χαρά τους, στενοχωριέσαι με την λύπη τους και μερικές φορές θέλει να ρίξει και μερικά χαστούκια για να σφίξουν… καταλαβαίνετε!
Οι ερωτικές, προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις -με την μορφή που αυτές έχουν στην εποχή μας- βρίσκονται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο της Γεωργίας Δεμίρη. Σχολιάζονται άλλοτε καυστικά και άλλοτε με χιούμορ, πάντα όμως μέσα από την κρυστάλλινη ματιά της συγγραφέως και εντάσσονται αρμονικά στην πλοκή της ιστορίας. Για παράδειγμα: Παράλληλα με την αναζήτηση στέγης και εργασίας της Κάτιας, λαμβάνει χώρα και μια εσωτερική αναζήτηση της ταυτότητας της, ως σύγχρονου ανθρώπου και γυναίκας. Δύο αναζητήσεις που κάποιες φορές διασταυρώνονται και μερικές φορές αλληλεπιδρούν.
Ο κόσμος των media και της show biz -ένας κόσμος που η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά από την επαγγελματική της ενασχόληση- ξεδιπλώνεται σε αρκετές σελίδες του βιβλίου και καυτηριάζεται δεόντως, προσθέτοντας στο πιπεράτο της υπόθεσης.
Με λίγα λόγια, το «Πες το ψέματα» της Γεωργίας Δεμίρη, είναι ένα έξυπνο, δροσερό, απολαυστικότατο στην ανάγνωση και σε αρκετά σημεία του φιλοσοφημένο μυθιστόρημα. Σας συστήνω να το διαβάσετε ανεπιφύλακτα. Η συγγραφέας κινήθηκε για άλλη μια φορά ανάμεσα μας και κατέγραψε στο χαρτί αυτά που της έκαναν εντύπωση, εντάσσοντας τα σε μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η δική μας. Καλή ανάγνωση!
[grbk https://www.greekbooks.gr/demiri-georgia.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η ζωή της Κάτιας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Άνεργη ηθοποιός, με ελάχιστη προϋπηρεσία στο ενεργητικό της, κάνει ό,τι δουλειά τής προκύψει για να βγάζει τα προς το ζην, αν και η οικογένειά της, που ζει σε ένα χωριό της Ηπείρου, νομίζει ότι είναι ανώτερο στέλεχος σε πολυεθνική. Και αυτό γιατί η Κάτια καταφεύγει συχνά σε μικρά αθώα ψέματα για να μη στενοχωρεί τους ανθρώπους που αγαπάει. Όσο για τα αισθηματικά της, ούτε από εκεί βλέπει φως, αφού ο αγαπημένος της τον τελευταίο καιρό τής κάνει νερά. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού της της κάνει έξωση και η Κάτια αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση του Τάκη, του κολλητού της, και να συγκατοικήσει προσωρινά μαζί του.
Μεταξύ επεισοδιακών οντισιόν, του αγώνα επιβίωσης και της καθημερινής ρουτίνας, η Κάτια αρχίζει να βλέπει τον κολλητό της με άλλο μάτι. Για να ξεπεράσει αυτή την απαγορευμένη έλξη, μπλέκει σε μια άλλη σχέση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μέσα από πολλά λευκά ψέματα, παρεξηγήσεις και δυσκολίες η Κάτια θα παλέψει να βρει το δρόμο της στον δύσκολο κόσμο της σόου μπιζ και να κερδίσει τον έρωτα με όπλα της το χιούμορ, την επιμονή και την αισιοδοξία.