Τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας ένα βιβλίο με ιστορίες καθημερινής, διαδικτυακής τρέλας. Ή αλλιώς «Πάτα like επιτέλους». Συγγραφέας του είναι Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη και απευθύνεται σε παιδιά 10+ ετών.
Υπόθεση βιβλίου
Αυτό το πρωινό είναι διαφορετικό για την Μπίλι, από τα άλλα. Το ξυπνητήρι χτυπά, κι εκείνη δεν θέλει να βγει από τα σκεπάσματα του κρεβατιού της, ούτε καν για να το κάνει να σωπάσει. Ενώ είναι ώρα να ετοιμαστεί για να πάει στο σχολείο, εκείνη δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται. Ποια; Εκείνη που το λάτρευε το σχολείο της, δεν θέλει να ξαναπατήσει καν εκεί!
Μα γιατί;
…
Ορισμένα παιδιά, με άλλα ενδιαφέροντα και με άλλες προτεραιότητες την κάνουν να αισθάνεται χάλια. Δεν της φέρονται καλά και της χαλάνε τη διάθεση. Η συμπεριφορά τους την πληγώνει. Θα μπορούσε να αδιαφορήσει, αλλά δεν γίνεται. Δεν μπορεί να περνάει κάθε μέρα στο σχολείο γεμάτη κοροϊδίες. Ναι, την κοροϊδεύουν συνέχεια και την κάνουν να νιώθει άσχημα.
…
Ω, κρίμα! Και τι βρήκαν άραγε να της προσάψουν; Πως; Είναι στην έκτη δημοτικού, σχεδόν δώδεκα χρονών και δεν έχει τάμπλετ και λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μάλιστα, αυτό ακριβώς συμβαίνει.
…
Κάτι τέτοιο (το να μην έχεις τάμπλετ δηλαδή) στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή, που είναι γεμάτη με υπολογιστές και κινητά, σημαίνει καταστροφή. Πλέον τα παιδιά επικοινωνούν μόνο μέσω μηνυμάτων στο Skype ή με direct στο Istagram και κάποια που έχουν και κινητό επικοινωνούν μέσω Viber. Τα δάκτυλά τους είναι κολλημένα στο πληκτρολόγιο και έχουν μάτια μόνο για την οθόνη.
…
Στην Μπίλι πάλι αρέσουν άλλα πράγματα. Της αρέσει να κάνει βόλτες, να μιλάει στο τηλέφωνο, να βλέπει ταινίες, να διαβάζει βιβλία ή να κάνει ποδήλατο, τέτοια πράγματα. Όμως μετά βίας καταφέρνει να κάνει κάτι από αυτά με τις τρεις κολλητές της, την Χριστίνα, την Λένια και την Λυδία που συχνά πυκνά χάνονται για ώρες στο διαδίκτυο.
Μέχρι που φτάνει επιτέλους η μέρα που περίμενε τόσο καιρό. Τα παρακάλια της εισακούστηκαν, από τους γονείς της, και τώρα το πολυπόθητο τάμπλετ φορτίζει για πρώτη φορά! Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πόρτα του δωματίου της τρίζει και η μικρή χαριτωμένη αδερφή της, η Δάφνη, μπαίνει και παίρνει στα χέρια της το τάμπλετ! Ναι, θέλει κι αυτή! Το τι της έδωσε για να το πάρει πίσω η Μπίλι… ας μην το συζητάμε καλύτερα γιατί… πονάει! Θα σας πω μόνο πως η Δάφνη ήταν σκληρή διαπραγματεύτρια καθώς επίσης και άριστη γνώστρια όλων των πραγμάτων που είχε στην κατοχή της η μεγάλη της αδερφή… φανερών και κρυφών!
Όμως η πολυπόθητη στιγμή φτάνει και με το e-mail της μαμάς, η Μπίλι συνδέεται στο Instagram και στο Skype, και τα πρώτα αιτήματα φιλίας καταφθάνουν στους αποδέκτες τους. Η Μπίλι δεν χορταίνει αυτό το νέο συναίσθημα! Μαθαίνει τα πάντα για φίλους και γνωστούς, επικοινωνεί με πολλούς συγχρόνως. Δεν βλέπει πια την ώρα και τη στιγμή να βρεθεί στο σχολείο με τους συμμαθητές της. Είναι πλέον δημοφιλής και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν!
Ο δρόμος που έχει πάρει φαντάζει να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι όντως έτσι; Η σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μόνο θετικά να προσφέρουν σε όσους τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους; Υπάρχουν άραγε κίνδυνοι και πόσο σοβαροί είναι αυτοί;
Μια γερή γεύση σχετικά με όλα τα προηγούμενα θα σας δώσει η μικρή ηρωίδα μας μέσα από την ιστορία της Κέλλυς Αλχανάτη Παπούλη, στο «Πάτα like επιτέλους»!
[grbk https://www.greekbooks.gr/kelli-alhanati.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Η Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη στο προεφηβικό μυθιστόρημά της «Πάτα like επιτέλους», ασχολείται με ένα από τα πιο καίρια θέματα της εποχής μας. Την επαφή -αλλά και τους κινδύνους που πηγάζουν από αυτή- των παιδιών και των εφήβων με τα social media.
Η κεντρική της ηρωίδα αλλά και πολλοί από τους άλλους ήρωες του βιβλίου είναι παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού που έχουν αντικαταστήσει τους κλασσικούς τρόπους επικοινωνίας με το Instagram, το Skype και το Viber.
Τα συναισθήματα που κατακλύζουν την Μπίλι, άλλες φορές σε όλο το φάσμα των ευχάριστων και άλλες φορές στην κλίμακα των δυσάρεστων, δείχνουν στον αναγνώστη πως η σύγχρονη τεχνολογία καλώς ή κακώς επιδρά ισχυρά πάνω στις τρυφερές και χωρίς θεμελιωμένες άμυνες των παιδιών και των νέων.
Η συγγραφέας Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη παρουσιάζει αυτό το θέμα αντικειμενικά, σφαιρικά και χωρίς ηθικολογίες και κινδυνολογίες. Κατορθώνει να παρουσιάσει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία της λατρεμένης αυτής συνήθειας του stay connected.
Με μια καλά δεμένη πλοκή, με δροσερή γλώσσα, σωστές ποσότητες χιούμορ, και πραγματικές καταστάσεις, περιγράφονται καθημερινές ιστορίες διαδικτυακής τρέλας. Θα βοηθήσει έτσι όλους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου αλλά και του γυμνασίου, να αποκτήσουν μια ιδέα για τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, τόσο για τα καλά του όσο και τα για επικίνδυνά του.
Και όπως λέει και η συγγραφέας “Μπες στο διαδίκτυο, στείλε μηνύματα σε φίλους, διασκέδασε με το snapchat αλλά…. ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ!” Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
Η μανία των συμμαθητών της για τα τάμπλετ και το διαδίκτυο κάνει την Μπίλι να νιώθει αντικοινωνική, μιας και δεν έχει πείσει ακόμη τους γονείς της να της πάρουν το μαγικό γκάτζετ που όλα τα παιδιά λατρεύουν.
Όταν επιτέλους αποκτά το πολυπόθητο τάμπλετ, γίνεται και πάλι δημοφιλής, ώσπου έρχονται τα πάνω κάτω!
Παρεξηγήσεις, selfies, λάθη, καρδούλες, τσακωμοί και φλερτ βάζουν την Μπίλι σε μπελάδες και κάνουν την καθημερινότητά της ακόμα πιο περίπλοκη.
Τελικά το ταξίδι στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο emoji και likes…
Θα επιβιώσει μέσα στον τρελό κόσμο του ίντερνετ ή μήπως πρέπει να πατήσει το delete;
[grbk https://www.greekbooks.gr/kelli-alhanati.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Πάτα like επιτέλους
Συγγραφέας
Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων
147
ISBN
978-618-02-0971-6
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη